— Hele overskuddet fra i fjor blir i selskapet. Det kan være vi trenger det nå som vi må bygge ned igjen. Usikkerheten er stor, sier Morten Jørgensen, styreleder og største eier i Link AS.

500 ansatte

Link er Norges nest største operatør av asylmottak, og driver mottak flere steder i landet. Fra i fjor sommer og frem til nyttår økte de fra åtte til 20 mottak. Tallet på ansatte økte fra 200 til 500. Selskapet er nest størst i den norske bransjen, bak giganten Hero.

Link gikk 27 millioner i pluss før skatt av en omsetning på 164,4 millioner kroner. Det gir en resultatmargin på 16,7 prosent. Av dette betalte de 8,7 millioner i skatt, ifølge regnskapet for 2015. ## - Var uoversiktlig

Link ledes av daglig leder Hallstein Saunes og styreleder Morten Jørgensen, som bor og jobber i Kristiansand.

Jørgensen forteller om et ekstraordinært år for bransjen og for selskapet.

Morten Jørgensen i Link AS sier at 2015 ble et godt økonomisk år, men sier at de lever i en bransje med høy risiko. Her fotografert på kaffebaren han eier i Kristiansand. Cuba Life. Foto: Sondre Steen Holvik

— De private reddet UDI og tok det store ansvaret da det sto på som verst. Siden vi hadde økonomi til det kunne vi etablere nye mottak raskt. Vi hadde kompetansen som skulle til, og kunne ta risiko i en tid der alt var veldig uoversiktlig, sier Jørgensen.

Han legger ikke skjul på at de har hatt noen gode år økonomisk. De fire eierne har fått til sammen 40 millioner i utbytte i årene fra 2011 til 2014. Men Jørgensen peker på at det er stor risiko i asylbransjen.

— Vi binder oss for seks år når vi inngår kontrakter med UDI, mens de kan si opp avtalene med tre måneders varsel, sier Jørgensen.

Tjente på ekstraplasser

Alle asylmottak pålegges å ha en ekstra kapasitet på 20 prosent, som UDI kan ta i bruk ved behov. I fjor var det stort behov, og alt ble tatt i bruk. Da økte også betalingen.

— Ekstraplassene står for det vesentlige av overskuddet, sier Morten Jørgensen. Han har tidligere blitt omtalt som asylbaron, en tittel han kan styre sin begeistring for.

— Det blir for banalt hvis man tror at alt hadde blitt bra hvis hele overskuddet for private var borte. Usikkerheten er så stor at man må ha ressurser til å stå gjennom dette, sier Jørgensen. Han peker på at de allerede er i gang med nedbyggingenetter at de store ankomstene av asylsøkere har stoppet opp.

To av deres mottak, i Songdalen og Vennesla, er i ferd med å bli lagt ned. 60-70 ansatte mister jobben på landsbasis.

— Jeg tror hele asylfeltet skal endre karakter, og at bransjen blir betydelig redusert, sier han.

Kritisk stemme

Jørgensen er også medeier i selskapet Mirador AS som drev tre midlertidige mottak, såkalt akuttovernattinger, på Åros i Søgne og Budget Hotel og Hamresanden i Kristiansand. Regnskapet derfra er ikke klart ennå.

— Det blir mer beskjedne tall der siden flere aktører skulle dele inntektene, sier Jørgensen.

Jørgensen har under den store asylbølgen også blitt en tydelig stemme i debatten rundt mottakene og UDIs estimater av flyktningtall både i fjor og i år.I tillegg har han vært kritisk til organiseringen av akuttovernattingene. Som største aksjonær i Link får han likevel godt betalt de siste årene.

— Ja. Det har gått bra for selskapet. Vi mener at vi har god kompetanse, og at vi har god evne til å analysere behovet, sier han.

- Reddet UDI

NHO mener Utlendingsdirektoratet kan takke de private aktørene for håndtering av asylstrømmen i fjor høst.

-Vi fikk en ekstremsituasjon. Da tilbød de private asylselskapene en fleksibilitet som det offentlig selv ikke hadde. Dette hadde ikke det offentlige klart på egenhånd, og det har også UDI gitt uttrykk for, sier Dag Ekelberg, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i NHO. De store private operatørene som Link og Hero er organisert her.

-Er det riktig at de skal tjene så godt på asylsøkerne?

-Link og de andre store har drevet med dette i mange år. De er veldig profesjonelle og har en høy kompetanse og faglig tilnærming. I fjor kom det en situasjon som det ble stor etterspørsel etter deres tjenester. Da er det helt logisk at det også gir utslag for fortjenesten, sier Ekelberg.

Link AS 2015
20152014
Inntekter163,9112,2
Ord. avskrivninger0,20,1
Driftsresultat27,118,0
Resultat før skatt27,418,0
Anleggsmidler9,24,5
Omløpsmidler99,752,6
Egenkapital26,44,3
Langsiktig gjeld0,00,0
Kortsiktig gjeld82,352,7
Aksjeutbytte0,012,2
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningJJ
BetalingsevneJK
EgenkapitalandelJK
Antall ansatte500200
Alle regnskapstall i mill. kroner