Sana åpnet mottak for enslige mindreårige i dette bygget i Lillesand i fjor. Nå må det legges ned. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Vi burde tjent mange millioner på akuttmottak, men det ville vi ikke være med på. Opplegget var så dårlig at vi ikke kunne akseptere det, sier Kåre G. Sørensen. Han er daglig leder i Stiftelsen Sana AS med hovedkontor i Kristiansand.

Sana bygde seg opp i fjor, men har så langt i år vært nødt til å si opp 53 ansatte etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) nå bygger ned kapasiteten igjen.

— Å si opp folk er det verste man gjør som leder, sier Sørensen. Han har vært nødt til å la folk gå fra mottak i Holmestrand, Lillesand, Lund, Larvik, Porsgrunn, Drammen og Moss.

— For dårlig

Etter at Sana i fjor kjøpte Fossnes AS er selskapet blitt Norges tredje største operatør av asylmottak med 15 enheter. Av en omsetning på 96 millioner kroner i 2015 hadde Sana et overskudd på 2,6 millioner kroner før skatt.

Fra i fjor sommer strømmet det asylsøkere til Norge i mye større tempo enn UDI hadde forutsett. Få måneder etter at mottak var blitt lagt ned, hastet det voldsomt å få opp nye. En av løsningene ble akuttovernattinger. Det var midlertidige mottak uten språkopplæring eller andre tilbud og med en minimumsbemanning.

— Utfordringen var at verken pengereglementet eller aktiviteter var på plass. Kun seng og noe mat, påpeker Sørensen.

For dette betalte UDI fra 700 til 1300 kroner døgnet per asylsøker. Det ble god butikk for de som ville og klarte å kaste seg rundt. Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om flere som tjente godt på dette. Men Sana ville ikke.

— Vedtektene nekter oss å bli med på så dårlige opplegg, sier Sørensen. Sana er en ideell stiftelse som blant annet har i vedtektene sine at de skal skape en god og aktiv hverdag for beboerne.

— Vi går ikke på akkord med kvaliteten, sier han.

Dermed ble resultatet for 2015 helt middels.

- Lite forutsigbarhet

Mens mange andre bygde seg raskt opp med akuttmottak, valgte Sana å se langsiktig. De etablerte tre nye asylmottak gjennom Fossnes (som fra 1. mai i år er en integrert del av Sana) og de startet tre nye mottak for enslige mindreårige, blant annet et i Lillesand.

Sana åpnet mottak for enslige mindreårige i dette bygget i Lillesand i fjor. Nå må det legges ned. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Det må vi nå legge ned igjen mens barna blir sendt et nytt sted, sier Sørensen. Han legger ikke skjul på at han er oppgitt over lite forutsigbarhet.

— Vi brukte også mange penger på å etablere Sana Care, og fikk kontrakt på levering av flotell. Men det er ikke blitt noen realitet, sier Sørensen.

Store prosjekter

Stiftelsen Sana driver også med humanitært arbeid, og ga i fjor 1,6 millioner kroner til veldedige formål. Blant annet har de finansiert tur til Norway Cup for kenyanske ungdommer, de hjelper foreldreløse barn i Kenya og driver fotballopplæring for asylsøkere i Norge. De har laget en verdighetsrapport for asylsøkereog har flere store prosjekter, blant annet et integreringsprosjekt i samarbeid med Norske Skog.

Alt dette koster.

— Vi trenger å gå i pluss på driften. Målet vårt er et overskudd på rundt 7 prosent. Da kan vi ha en sunn og god drift, sier Sørensen. I fjor var resultatmarginen på 2,7 prosent.

Sana AS, konsern
20152014
Inntekter96,193,3
Ord. avskrivninger0,70,3
Driftsresultat2,74,9
Resultat før skatt2,64,9
Anleggsmidler8,04,0
Omløpsmidler46,933,8
Egenkapital6,24,8
Langsiktig gjeld7,28,9
Kortsiktig gjeld41,624,0
Konsernbidrag0,01,6
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningKJ
BetalingsevneKK
EgenkapitalandelKK
Alle regnskapstall i mill. kroner