solvgarden (2)-1.JPG

— Ja, vi pusser opp for overskuddet fra vi var asylmottak, og bruker enda noen penger, sier Trygve Rysstad som eier det karakteristiske hotellet ved siden av riksvei 9 på Rysstad i Valle kommune. Han skal bygge ut for rundt 4 millioner kroner.

— På den måten drypper det også på håndverkerne i bygda. Det må jo være greit, sier han.

Ingen mellomledd

Da asylsøkerne strømmet til Norge i hele høst opprettet Utlendingsdirektoratet en rekke nødovernattinger, såkalte akuttmottak. UDI betalte godt, og Sølvgarden har antakeligvis fått rundt 700 kroner døgnet per asylsøker. Sølvgarden hadde 106 plasser i firemåneder. Den totale prislappen kan dermed ha kommet på rundt 8,5 millioner kroner. Sølvgarden hadde ikke noen driftsoperatør som mellomledd. Pengene skulle holde til mat, overnatting og ekstra personale.

På den måten drypper det også på håndverkerne i bygda. Det må jo være greit

— Vi kunne like gjerne la pengene bli igjen her, sier Knut Rysstad. Han understreker at han måtte ansette fem ekstra personer den tiden de var asylmottak, og at det påløp en del ekstra kostnader.

— Det var god butikk, men pengene kommer godt med til ombyggingen. Vi bruker hele fortjenesten og enda litt til, sier Rysstad.

Sølvgarden på Rysstad. Foto: Øvergård, Kaja Marie

Asylsøkerne bodde i hyttene bak hotellet. Rysstad forteller at den korte tiden som asylmottakseier har gått veldig bra. Det har vært få problemer knyttet til gjestene fra utlandet. Både Rysstad og kona hadde erfaring fra en kort periode som asyloperatører også i 1993. ## Besøket har økt

Mens asylsøkerne bodde i hyttene har hotellet hatt åpent som vanlig.

— Det vanlige besøket har også økt, sier Rysstad.

Slik har det ikke alltid vært. Sølvgarden har flere år med underskudd enn overskudd bak seg. Banken overtok og drev hotellet i tre år før Rysstad kjøpte det tilbake igjen.

— Det gikk ikke så bra for to år siden, men nå har vi fått økt besøk. Vi hadde noen planer om utvidelse, men dette utløste tidspunktet, sier Rysstad. Det er nå gått to uker siden de siste asylsøkerne forlot hyttene. Da vi var innom var ennå ikke alle hyttene klare til å leies ut på vanlig vis.

Øl- og vinkjeller

— Hva skal du bygge ut?

— Vi skal øke kapasiteten i baren og restauranten. Vi skal utvide slik at det blir plass til større selskaper, bygge ny bar. Det blir nytt og større i sølvutsalget. I underetasjen skal vi bygge om til øl og vinkjeller. Her skal vi ha selskaper og servere lokal mat, sier Rysstad.

solvgarden (2)-1.JPG

— Vi bruker lokale håndverkere og jeg synes det er hyttelig at de også får noe igjen for dette, sier han.