«Vår erfaring er at dagens ordning oppdrar asylsøkerne til å bli «NAVere» i stedet for selvhjulpne integrerte individer», konkluderer en rapport Stiftelsen Sana har utarbeidet. Sana har hovedkontor i Kristiansand og driver 17 asylmottak i Norge. Det gjør dem til landets tredje største operatør.

LES OGSÅ:

Sana har gått gjennom forskningsrapporter, utredninger og gjort egne undersøkelser på asylmottakene for å si noe om hvilke forhold asylsøkerne i Norge lever under.

Vår erfaring er at dagens ordning oppdrar asylsøkerne til å bli «NAVere»

— Uverdig politikk

— Jeg er mildt sagt overrasket over at det har fått være slik som det er i mange år. Vi mener Norge driver en uverdig flyktningpolitikk. Noe av det sterkeste vi fant var innstramningene fra 2009 da man fratok dem som ikke kan dokumentere sin identitet mange rettigheter, sier styreleder Arve Danielsen.

Han sikter til regelen Fædrelandsvennen har satt fokus på gjennom flere artikler. Mennesker som ikke vil eller kan dokumentere sin identitet får begrensninger på sin oppholdstillatelse, og får heller ikke jobbe. Dette skjer samtidig som regjeringen uttaler at kommunene må integrere flyktningene bedre og gjøre dem til skattebetalere.

- De blir straffet

I rapporten kommer Sana med følgende beskrivelse: «Enkelte asylsøkere nektes å ta seg arbeid eller skaffe seg bosted. Selv om de ønsker å bruke sin kompetanse, betale skatt og bidra til det norske samfunnet blir de straffet. Den økonomiske stønaden de får rekker til mat og klær, men ikke til legehjelp og medisiner. Mange av dem sliter med alvorlige fysiske og psykiske skader, men de har kun rett til legehjelp til akutt og livstruende skader og sykdom. Norsk regelverk diskriminerer denne gruppen mennesker på en uverdig måte».

Les også:

I rapporten skriver Sana at norsk offentlig utredning (NOU) og rapporter fra Fafo og NTNU konkluderer med at innstramningene ikke virker. I tillegg er tilbakemeldingene fra ansatte og beboere på asylmottak unisone på at det å bli nektet arbeid og opplæring virker svært destruktivt.

«Innstrammingen i dokumentasjonskravet til identitet som ble innført i 2009 må oppheves», skriver stiftelsen.

Mindre radikalisering

Danielsen arbeider selv for tiden i Sør-Sudan, og har jobbet i en rekke av verdens krigsherjede land. Styrelederen mener de aller fleste som utsetter seg for den farefulle ferden mot Europa har et reelt beskyttelsesbehov. Han synes det er trist at mange blir sittende på mottak fordi de får opphold med begrensninger.

Les også:

— Det er en god intensjon, men har overhodet ikke fungert, sier Danielsen. Han peker på at Berge-utvalget i 2011 foreslo midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere uten ID-papirer. Danielsen mener asylsøkere uten ID-papirer bør få amnesti etter et visst antall år.

Det er ingen mening i at folk skal bo 20 år på asylmottak før de dør

— Det er ingen mening i at folk skal bo 20 år på asylmottak før de dør. Mulighet til arbeid og integrering vil også gi grunn til å frykte mindre radikalisering, mener han.