Christian Eikeland har sendt henvendelse til Sylvi Listhaug. Foto: Heida Gudmundsdottir
Kari Henriksen. Foto: FRANK MERSLAND
Torhild Bransdal. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg
Sylvi Listhaug. Foto: Kjetil Reite

— Vi er nødt til å jobbe for god integrering. Dette er et eksempel på det motsatte, sier gruppeleder i Vest-Agder Frp Christian Eikeland. Han er for en streng innvandringspolitikk, men er klar på at de som har kommet må bli godt integrert.

Christian Eikeland har sendt henvendelse til Sylvi Listhaug. Foto: Heida Gudmundsdottir

Vi er nødt til å jobbe for god integrering. Dette er et eksempel på det motsatte

Identitetsproblemer

Fædrelandsvennen har de siste dagene skrevet om mennesker som har bodd lenge i Norge med midlertidig og begrenset oppholdstillatelse. Amin Ganjfar i Kvinesdal har snart bodd seks år i asylmottak, og har begrenset oppholdstillatelse som han må fornye hvert år.

Les også:

Familien Merjoev Derbichev/Galaeva har bodd i Norge i 14 år. De må leve med sterke begrensninger og stor usikkerhet. De får ikke dra til utlandet eller ta førerkort. Familien fikk ikke introduksjonsprogram og ungdommene får ikke stipend til å studere, og de vet ikke hvor lenge de får bli i Norge.

Les også:

I begge sakene er det tvil om identitet som lager problemer. Asylsøkerne sier de har gjort alt de kan for å dokumentere sin egen identitet. Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda har ikke vært enige.

— Må fjerne hindringer

Politikere fra flere partier reagerer på situasjonen. Christian Eikeland kommer fra samme parti som innvandringsminister Sylvi Listhaug. Etter å ha lest om familien fra Tsjetsjenia i Fædrelandsvennen sendte han en henvendelse til henne.

— Skal vi få til en god integrering er det viktig at ulemper og hindringer i regelverket fjernes. Jeg vil derfor ta denne konkrete saken opp med innvandringsminister Sylvi Listhaug som et eksempel, sier han. Henvendelsen ble sendt mandag morgen.

Sylvi Listhaug. Foto: Kjetil Reite

Eikeland sier det er en stor ulempe at folk som skal være lenge i Norge ikke får norskkurs eller en form for id-papirer.

— I denne saken var det jo et alternativ å sende dem tilbake. Når de i stedet blir ett år av gangen, og det vedvarer over tid, må regelverket åpne for integrering. Denne familien har klart seg bra selv. Da må vi ikke legge hindringer for dem, spesielt ikke for barna, sier Eikeland.

- Må være en grense

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) mener det er uholdbart at asylsøkere skal bo i Norge i 14 år uten å få varig opphold.

Kari Henriksen. Foto: FRANK MERSLAND

— Det må være en grense for hvor lenge man skal jobbe for å få avklart identiteten. På et eller annet tidspunkt bør man få papirer, så man kan få pass og opprette bankkonto og slike ting, sier Kari Henriksen (Ap).

Det er uholdbart at det skal ta så lang tid.

Hun mener det å få avklart identitet er viktig, og at vi må vite hvem som oppholder seg i Norge.

— Men det er ikke noen rimelighet i at mennesker i over 14 år ikke får avklart sin situasjon. Det er uholdbart at det skal ta så lang tid. Det må være grenser for hvor lang tid det skal ta før man bestemmer seg for om de skal ut eller få være her, sier Henriksen.

Hun mener midlertidig opphold hemmer integreringen, og er kritisk til dagens regjering som har tatt til orde for å ha flere med midlertidige ordninger.

Tidsbegrenset

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) i Vennesla skjønner at familien i hjembygda hennes fortviler.

— Det er ikke verdig å leve slik, sier Bransdal. Hun påpeker at hun ikke kjenner den konkrete saken, men mener prinsipielt at man bør avklare oppholdstillatelse mye tidligere enn tilfellet er her.

Torhild Bransdal. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Jeg mener midlertidig oppholdstillatelse bør være tidsbegrenset, sier hun.