Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er bekymret for prisnivået på norske boliger. Foto: Silje Katrine Robinson, BT

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities, mener at det er en betydelig risiko for at boligprisene vil falle i løpet av de neste årene.

— Boligprisene i Norge er mye høyere enn alt annet som vi kan sammenligne med. Både i forhold til tidligere nivå, andre land, inntekter og annen prisutvikling ligger norske boligpriser langt over det jeg tror er et naturlig prisleie på lang sikt, sier Harald Magnus Andreassen til BT.

Ser vi landet under ett, har boligprisene nesten ikke steget siden årsskiftet, påpeker han.

  • Fortsetter det i samme takt, vil prisene være 1,5 prosent høyere om ett år. Det er vesentlig lavere enn vi har sett på en god stund, sier han.

- Aldri hatt langvarig utflating

Han tror ikke på noe rentesjokk, og spår heller ikke et snarlig og stort fall i boligprisene. Men han tror at forventningene om fortsatt stigende priser, som har vært en viktig driver i boligmarkedet, kan være i ferd med å snu:

— På et tidspunkt blir det rett og slett for dyrt. Folk får trøbbel med å låne nok, arbeidsledigheten er sannsynligvis på vei opp og den betydelige økningen i konkurser bidrar til å skape usikkerhet. Konkursøkningen er størst innen varehandel og bygg og anlegg, og kan være et uttrykk for at mange allerede har strukket seg langt. Husholdningene har høy gjeld. Mange vil derfor være forsiktige med å bruke penger på å shoppe og kjøpe tjenester. Det rammer bedriftene, sier Andreassen.

- Tror du boligmarkedet kan stabilisere seg ved at vi får en kontrollert og langvarig utflating av prisene?

— Det er det beste vi kan håpe på. Men egentlig er det ikke et så veldig sannsynlig scenario, det har aldri skjedd tidligere. Boligpriser har en tendens til enten å stige eller synke, sier Andreassen.

Flertallet tror på prisvekst

BT har snakket med sjeføkonomer i syv store banker, samt LO, Ny Analyse og og Norsk Samfunnsanalyse om deres syn på boligmarkedet.

Av de ti sjeføkonomene BT har snakket med, tror ni at boligprisene vil være høyere om ett år enn i dag. En av dem tror prisene vil være uforandret. Syv av ti tror også at boligprissene vil være høyere om tre år, selv om flere peker på at usikkerheten da vil være større og at veksten trolig vil være langt mer beskjeden enn i dag.

Bare to av sjeføkonomene tror prisene vil synke, mens en tror at boligprisene om tre år vil være på samme nivå som i dag. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tror boligprisene vil øke med om lag fire prosent i mange år fremover.

— Det forutsetter at vi har en lønnsvekst i året på to-tre prosent og at renten holdes lav fremover, noe som er sannsynlig, sier han.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, peker på at boligmarkedet er i ferd med å kjøle seg i takt med at norsk økonomi sakker farten.

Hun tror det blir prisoppgang fremover, men at denne blir svak.

— Det er et bra scenario i Norge, for om prisene steg like raskt som tidligere, ville vi på et tidspunkt fått en stor korreksjon, sier hun.¨

Fortsatt lav rente

Sjeføkonomene som tror at boligprisene skal enda lengre opp, peker på at de forholdene som har skapt boligprisveksten sannsynligvis vil fortsette å være til stede.

— Renten vil trolig holde seg lav. Vi vil fortsatt ha et relativt sterkt arbeidsmarked, inntektsvekst og relativt moderat boligbygging, sier Roger Bjørnstad i Norsk Samfunnsøkonomisk Analyse.

Hallgeir Isdahl i Sparebanken Vest sier at man godt kan karakterisere dagens boligpriser som oppblåste.

— Men så lenge det bygges for få boliger, renten er lav og folk har jobb og stigende inntekter, trenger man ikke være rakettforsker for å spå at prisene vil fortsette å øke, sier han.

Optimister på visning

Kjæresteparet Emma Sletten (23) og Jim Roar Andersen (29) som BT treffer i visningsleiligheten til det nye boligprosjektet Damsgård Brygge, sentralt i Bergen, er optimister.

- Jeg er ikke redd for å investere i en leilighet her i Bergen, sier Jim Roar Andersen. Sammen med kjæresten Emma Sletten var han på visning på prosjektet Damsgård Brygge.

— Det kan godt være boligprisene kommer til å flate litt ut, men jeg er ikke redd for å investere i en leilighet her i Bergen. Litt usikkerhet vil det alltid være i boligmarkedet, men jeg tror i hvert fall ikke prisene kommer til å gå ned, sier Jim Roar Andersen. Eiendomsmegler Tom Jørgensen hos Privatmegleren vil ikke spå for mye om fremtiden, men han tror folk er mer økonomisk bevisste nå enn de var før finanskrisen.

— Psykologi spiller en veldig viktig rolle. Før finanskrisen, i 2006 og 2007, var det bonanza. Og selv om vi kom bra ut av finanskrisen i Norge, så er nok folk litt mer forsiktige nå. De følger nøye med på hva som skjer i markedet, sier han.