Du trodde kanskje folk som bor i vest ikke vil flytte til Oslo øst?

Statistisk sentralbyrå (SSB) har studert hvordan folk har flyttet på seg i perioden 1999-2010. Litt forenklet kan man si at Mina Øverland (26) har fulgt mønsteret siden hun forlot Hamar for syv år siden.

Ut av redet

Hennes flyttehistorie startet da hun ville ut av redet og satte kursen mot hovedstaden. Som for så mange andre unge innflyttere ble Frogner den daværende 19-åringens første bosted i Oslo.

- Det var egentlig litt tilfeldig. En venninne skulle flytte ut av en leilighet på Frogner, og så flyttet vi inn. Jeg visste ikke så mye om Oslo da, men hadde hørt at det var et fint strøk med ambassader og sånn, forteller Øverland.

Mange til Akershus

Tallene forteller at Oslo vest hadde et flytteoverskudd på 2186 personer fra resten av landet (Akershus er ikke regnet med) i snitt i perioden 2005-2010. Svært mange valgte seg bydelene Frogner og St. Hanshaugen. Også de østlige delene av indre by er populære blant innflyttere, og ikke overraskende er det da særlig Grünerløkka som peker seg ut som mest forlokkende. Ser man på Groruddalen og Oslo sør er det totalt sett flere som flytter ut enn inn fra resten av landet. Årsaken er at mange flytter ut til Akershus.

Tok T-banen for å bli kjent

Etter å ha bodd tre steder på Frogner, hadde Øverland og samboer Frode Jansen (29) behov for en større leilighet med flere soverom. Øverland gjorde seg da kjent med større deler av byen.

- Jeg tok T-banen ut av kjernen og kikket på steder som Oppsal, Årvoll, Tveita, Lambertseter og Brobekk. Jeg hadde ikke vært så mange steder utenfor bykjernen og du kan si jeg oppdaget mer av Oslo, sier Øverland.For et år siden kjøpte familien leilighet i Bjerke bydel i Groruddalen, nærmere bestemt på Brobekk. Boligvalget handlet mye om pris.

- Du får mye mer for pengene enn i vest. Det er mange forskjellige typer mennesker her, det liker jeg. I tillegg er stedet barnevennlig og fint, sier 26-åringen.

Stikker til Akershus

Hennes historie er nok ikke unik. For SSB-forsker Lasse Sigbjørn Stambøl var det et noe overraskende funn at folk i så stor grad heller flytter fra vest til øst enn motsatt. I gjennomsnitt vant østkanten 1478 flyttere fra vestkanten i perioden 2005-2010.

- Boligprisene er nok en veldig viktig faktor. I tillegg er det sterke flyttestrømmer som går ut av Oslo øst og sør til Akershus, og da frigjøres ledige boliger, sier Stambøl.Teorien er at mange innflyttere leier på Frogner og St. Hanshaugen, mens når de tørster mer etter grønne flekker enn barer og kafeer, vendes nesen østover på grunn av stive boligpriser i vest og fordi det er ledige boliger i øst fordi mange derfra stikker til Akershus. Riktignok flytter de fleste fra indre by vest til indre by øst, men man ser også at mange beveger seg fra indre by øst til Groruddalen og sør.

- Hvilke deler av Oslo fremstår som mest populære?

- Nei, det har jeg ikke sett på, men det generelle bildet er at for studenter og andre unge frister tilbudet i indre by mest. I neste fase er man på jakt etter noe grønt og da flytter folk fra indre til ytre by, og da i mange tilfeller sammen med egne barn, sier Stambøl.

«Leser man om Oslo, så leser man om Grünerløkka»

Bak alle tall ligger det ulike historier, sier sosialantropolog og storbyforsker Bengt Andersen.

Han jobber med storbyprogrammet ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og er sammen med flere i gang med et forskningsprosjekt om nettopp flyttemotiver i Osloregionen. At flyttestrømmen går fra vest til øst, synes han ikke er så rart.

- At det er få som flytter fra øst til vest har mye med boligprisene å gjøre, sier Andersen.

Han påpeker at unge innflyttere gjerne vil bo der det skjer.

- Grünerløkka er jo blitt et helt annet område enn på 80-tallet. Det ble jo ikke hipt å bo der før ganske nylig, sier Andersen, som tror områder man kjenner til fra før kan virke forlokkende.

- Leser man om Oslo så leser man om Grünerløkka, og da er det dit man vil. Kanskje har man venner eller slektninger der også. Men det ligger ulike historier bak hver eneste flytting.