— Tiden da man kunne kjøpe et år og selge med kjempegevinst noen år etterpå, er trolig over, sier Katrine Godding Boye, senioranalytiker i Nordea Markets.

Norske boligpriser er i snitt steget med 6,8 prosent årlig fra 2002 til 2012. Nå tror mange at prisgaloppen er over.

Blant de mest negative er Nordea. Banken tror ikke boligprisene kommer til å øke i det hele tatt i 2014.

— Vi ser tegn til at myndighetenes innstramningstiltak begynner å virke og at tilgangen på boliglån fra bankene blir dårligere. Dette er hovedgrunnen til at vi tror prisene vil flate ut, sier Godding Boye.

Krav til bankene

Hun viser til at bankene har fått krav om å stille mer kapital bak hver krone de låner ut.

— I tillegg ble det innført strengere krav til egenkapital hos boligkjøpere. Dette tiltaket kom for en stund siden, og nå ser det ut til at det får mer og mer effekt.

Hvis det først begynner å falle, tror jeg det kan vare en stund. Nordea ser for seg et gradvis fall i boligprisene etter 2014. Det gjør også DNB Markets og meglerhuset Swedbank First Securities.

— Hvis det først begynner å falle, tror jeg det kan vare en stund. Bolig vil nok ikke bli et like gunstig investeringsobjekt som det har vært, sier Godding Boye.

Nobelprisvinner venter norsk boligkræsj

SSB kuttet anslagene

Statistisk sentralbyrå (SSB) tror fortsatt på vekst, men justerte ned anslagene sine for boligprisutviklingen da de la frem ferske prognoser i går.

Vi justerer ned anslagene våre fordi husholdningenes inntekter i fjor var litt lavere enn først antatt.

Fra 5,3 prosent i år tror byrået at den årlige boligprisveksten vil falle til under 3 prosent i 2016. SSB tror at den generelle prisveksten (inflasjonen) vil ende på 2,2 prosent i 2016, noe som betyr at boligprisveksten bare vil slå inflasjonen med 0,7 prosentpoeng.

— Vi justerer ned anslagene våre fordi husholdningenes inntekter i fjor var litt lavere enn først antatt. I tillegg blir lønnsveksten i år litt lavere og prisveksten litt høyere enn vi tidligere trodde. Dette får konsekvenser for husholdningenes disponible inntekt og for boligprisene, sier Torbjørn Eika, forskningsleder i SSB.

Han peker også på at utviklingen på arbeidsmarkedet er blitt svakere og at det forventes at renten etter hvert settes opp.

La inn skattelette

I Aftenpostens utvalg er SSB blant de mest optimistiske med tanke på fremtidige boligpriser.

— Én grunn til dette kan være at vi har lagt inn en antatt fremtidig skattelette på 15 milliarder kroner i løpet av de neste fire årene i våre nye beregninger. Dette bidrar til å øke veksten i husholdningens inntekter og er med på å løfte anslagene for boligprisveksten noe, sier Eika.

Danske Bank lager ikke prognoser for norske boligpriser, men tror i likhet med alle de andre, at prisveksten vil avta.

— Det er ingen tvil om at de norske boligprisene er høye sammenlignet med andre land og sammenlignet med historiske priser. Men etter vår mening finnes det en god forklaring på dette, og det er at inntektsveksten i husholdningene har vært høy, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

Han tror at boligprisene etter hvert vil vokse noe saktere enn lønningene, men ikke at de vil falle.

Store forskjeller fra by til by

Ser man på regionale forskjeller i boligprisutviklingen, er det Tromsø og Trondheim som får den sterkeste veksten fremover, mens Kristiansand kommer svakest ut, ifølge sjeføkonom Roger Bjørnstad.

— Det generelle bildet er at veksten vil avta over hele landet fordi rentene etter hvert vil begynne å stige og boligbyggingen tar seg opp. Men det er også betydelige regionale forskjeller, sier Bjørnstad, som er sjeføkonom i rådgiverselskapet Samfunnsøkonomisk analyse.

Aller best spås veksten å bli i Tromsø og Trondheim. I Bjørnstads analyser vil prisene i begge disse byene vokse med over 10 prosent i år før veksten gradvis faller ned mot 2,5 prosent i 2016. — Sterk vekst i næringslivet i begge disse byene er med på å drive veksten, blant annet blir oljevirksomhet viktig for Tromsø, sier Bjørnstad.

Enklere å pendle

Kristiansand ligger i andre enden av skalaen. Veksten spås å ende på svake 2,6 prosent i år og falle til 1,3 prosent i 2016. — Kristiansand har allerede veldig høye priser. I tillegg har bedre veisystem gjort det lettere å pendle inn fra områdene rundt byen, og det virker dempende på prisnivået.

Samfunnsøkonomisk analyse, som med Bjørnstad i spissen nylig ble skilt ut fra analyseselskapet Pöyry, spår at Oslo vil få en utvikling som er marginalt bedre enn gjennomsnittet for hele landet, men svakere enn Trondheim og Tromsø.— Områdene rundt Oslo tar unna for mye av presset, og boligbyggingen i byen har tatt seg kraftig opp. Det er blitt en mer balansert utvikling i forholdet mellom tilbud og etterspørsel, sier Bjørnstad.