Store og vedvarende problemer i eurosonen klarer ikke å knekke veksten i den norske økonomien fremover, ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

I den halvårlige rapporten OECD Economic Outlook, som ble offentliggjort onsdag formiddag, spår organisasjonen at Norge vil oppleve en robust økonomisk vekst i 2013 og 2014. "Den hjemlige etterspørselen vil bli støttet av investeringer i oljesektoren og i boliger, mens eksport som ikke er relatert til olje, vil ha en fortsatt svak utvikling", står det i rapporten.

Rask vekst i forbruket

Justert for inflasjon vil veksten i den norske økonomien ende på 1,3 prosent i 2013 og 3,0 prosent i 2014. Fjerner man shipping og olje fra regnestykket og ser på den såkalte fastlandsøkonomien, er vekstanslagene på 2,6 prosent i år og 3,2 prosent neste år.

Blant vestlige, rike land er det kun New Zealand og Australia som spås en raskere vekst til neste år.

Det norske private forbruket spås også å holde seg høyt med en vekst på 3,5 prosent i år og 3,7 prosent neste år. Ingen andre rike, vestlige land i rapporten er i nærheten av å få en slik forbruksvekst, ifølge OECD.— OECDs anslag fremstår som mer positive enn våre. Vi forventer en svakere utvikling i oljeinvesteringene, og vi tror på et fall i norske boligpriser. Det vil trekke ned veksten, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets.

Banken anslår at norsk fastlandsøkonomi bare vil vokse med 1,9 prosent neste år.

USA drar lasset

Sverige vil også få opp farten. I år tror OECD at svensk økonomi vil vokse med 1,3 prosent før farten øker til 2,5 prosent i 2014. For våre naboer i sør ser situasjonen dystrere ut. Danmarks økonomi antas å vokse med 0,4 prosent i 2013 og 1,7 prosent i 2014. I eurosonen er situasjonen enda tøffere. Økonomien der antas å krympe med 0,6 prosent i år før den vil snu og vokse svakt (1,1 prosent) i 2014. Det generelle bildet i rapporten er at veksten i i-landene vil ta seg opp gjennom siste halvdel av 2013 og i 2014 og at det særlig er USA som vil dra lasset.

– Innstramningspolitikken dempes, og vi ser tegn til atnedturen i privat etterspørsel ligger bak oss. Samtidig er inflasjonen svak ogrentene på lave nivåer. Dette gjør at de fleste tror på en opptur forverdensøkonomien i 2014, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SwedbankFirst Securities.

OECD tror arbeidsledigheten vil fortsette å falle sakte i Japan og USA, mens ledigheten i eurosonen trolig vil fortsette å stige. En gang i 2014 antas det at den vil stabilisere seg "på et veldig høyt nivå".Den norske arbeidsledigheten spås også å øke svakt og vil ligge på 3,3 prosent ved utgangen av neste år, ifølge rapporten.