Norsk økonomi mister fart. Det ser ikke ut til at påtroppende statsminister Erna Solberg kan styre med samme medvind som forgjenger Jens Stoltenberg.

Fredag la Norges Bank frem resultatene fra den siste spørreunden i sitt regionale nettverk. "Noe svakere vekst og lavere kapasitetsutnytting" og "Veksten har vært svakere enn kontaktene så for seg i mai ", er bankens oppsummering etter å ha intervjuet 317 bedrifter i august. De er kalt "kontakter" i bankens ordbruk.

Banken skriver videre: "Andelen bedrifter som meldte om kapasitetsproblemer har falt i alle næringer, og det meldes om lettere tilgang på arbeidskraft. Veksten i sysselsettingen de siste 3 månedene har avtatt fra mai".

På Gardermoen talte Solberg til sitt sentralsyre og Høyres stortingsgruppe fredag.

— Mange parametere viser en mer sårbar situasjon for Norge, sa hun.

Svakeste på fire år

Det er flere signaler: En ny undersøkelse fra bemanningsselskapet Manpower viser at utsiktene for arbeidsmarkedet er de svakeste på fire år. NHO melder at "norske bedrifter ser mørkere på 2014".

— Vårt marked har stabilisert seg på et høyt nivå, men nå ser vi en lavere veksttakt, sier markeds- og kommunikasjonssjef Kjersti Løken i FMC Technologies.

FMC Technologies´ leveranser av undervannsteknologi til oljevirksomhet til havs i Europa, Afrika, Kaspihavet og Russland blir styrt fra Asker utenfor Oslo. På to år er det ansatt 1650 nye personer. I alt sysselsetter FMC Technologies rundt 6500 personer i disse regionene.

Nå skal selskapet roe ned rekrutteringen. Samtidig viser det kvartalsvise barometeret fra bemanningsselskapet Manpower Group at utsiktene for det norske arbeidsmarkedet er de svakeste på fire år.

NHO følger opp. Torsdag sendte de ut invitasjon til pressekonferanse tirsdag i neste uke, hvor temaet er Næringslivets økonomibarometer for 3. kvartal, basert på spørsmål til 2500 bedriftsledere. Men NHO slipper katta ut av sekken på forhånd: "Norske bedrifter ser mørkere på 2014" er tittelen på invitasjonen.

"Utsiktene i 3. kvartal er nedjustert ytterligere i forhold til allerede lave tall i 1. og 2. kvartal", skriver NHO for å friste journalistene.

Dette opptok Høyres nestleder Jan Tore Sanner på Gardermoen.

— Konjunkturbarometeret fra NHO, som viser betydelig pessimisme i norsk næringsliv, er en utfordring. Vi har hatt en lav utvikling i alle sektorer som ikke er oljerelatert. Mange av disse tegnene har vi sett lenge, det er derfor vi har snakket om en strategi for kunnskap og konkurransekraft, sa Sanner.

Flere arbeidsledige

Manpowers budskap faller sammen med at det blir mørkere i NHO.

— Vårt barometer for fjerde kvartal viser at mange arbeidsgivere er avventende til de ser klarere tegn på at økonomien tar seg opp, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group.

Hun mener den usikre situasjonen i Europa påvirker norske arbeidsgivere enda sterkere enn før. Manpower har spurt 750 norske bedriftsledere om planene for ansettelser i årets siste kvartal. Manpower gjennomfører undersøkelsen i 42 land.

Etter sommerferien har meglerhusene Norda Markets og DNB Markets kommet med nye prognoser. Den sterke veksten oljeinvesteringene og boliginvesteringene vil bremse opp og kanskje falle.

Meglerhusene spår at ledigheten stiger i år og årene som kommer (se egen sak).

Renter og priser opp

Prisveksten har skutt fart gjennom sommeren. Justert for avgiftsendringer og unntatt bensin og strøm steg prisene det siste året frem til august med 2,5 prosent. Det var langt over Norges Banks forventning.

Hvis Norges Bank tror at prisveksten holder seg høyere enn ventet, kan første renteøkning blir fremskyndet fra "slutten av neste år". Da kan kronen styrke seg, og da er det den nye, høyredominerte regjeringen som må høre på industriens bekymringer.

Torsdag legger Norges Bank frem nye prognsoser for norsk økonomi til 2016. ## Færre ansetter nytt

Manpower-tallene for Norge peker mot fortsatt vekst i antall jobber, men veksten blir mindre enn før.

I undersøkelsen svarer 7 prosent av de spurte lederne at de vil ansette flere, mens 3 prosent svarer at antallet ansatte vil gå ned. Forskjellen mellom disse andelene og endringene over tid blir av Manpower brukt til å spå om den nære fremtiden i arbeidsmarkedet.

Sammenlignet med 4. kvartal i tidligere år har andelen bedriftsledere med planer om nyansettelser falt sterkt, og er mer enn halvert på to år.

Brath tror de svekkede utsiktene for arbeidsmarkedet kan påvirke lønnsveksten.

— Det kan bremse en norsk lønnsvekst som lenge har ligget langt over andre land. Det er bra hvis vi nå kan få en mer nøktern lønnsvekst, sier hun.

Tallene for 4. kvartal betyr at nær 90 prosent av de spurte spår uendret sysselsetting i sine bedrifter.

Spår flere ledige

Nordea spår at ledigheten stiger fra 3,2 prosent i fjor til 3,6 prosent i år. Det tilsvarer rundt 10 000 flere ledige i år. For neste år spår Nordea ytterligere 5000 ledige, slik at ledigheten blir 3,8 prosent.

DNB Markets spår at veksten i antall jobber synker fra meget solide 55 000 nye jobber i fjor til rundt 13 000 nye jobber i år. DNB spår at ledigheten i år stiger til 3,5 prosent som gjennomsnitt for 2013, og er dermed litt mer optimistiske enn Nordea. For neste år spår også DNB 3,8 prosent ledighet, før den stiger videre til 4,3 prosent i 2016. Dette betyr at det blir 25 000–30 000 flere ledige enn i juni i år.

Lønnsveksten var 4 prosent i fjor. Både Nordea og DNB spår lavere lønnsvekst i år og videre fremover. Anslagene for de enkelte årene ligger gjennomgående på 3,5 prosent eller litt høyere.

Fortsatt mange fra utlandet

Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group tror arbeidsinnvandringen vil holde seg høy, og sier det er mangel på fagfolk i flere næringer.

— Det er fortsatt mangel på faglært arbeidskraft i bygg og anlegg, selv om den ekstreme veksten i etterspørselen ikke ser ut til å fortsette om før. Vi vil fortsatt komme til å hente sykepleiere og ingeniører fra utlandet, sier hun.