Slik er det gått med norsk økonomi under de rødgrønne:

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, meglerhuset Swedbank First Securities:

— I hovedsak er det flaks som har gitt de gode tidene. Oljeinvesteringene har vært en sterk drivkraft for økonomien på fastlandet. Vi har de siste årene høstet store fordeler av den billige importen fra Kina. Den sterke veksten i Kina har drevet opp oljeprisen og andre råvarepriser. I den økonomiske utviklingen i Norge er det vanskelig å finne spor av den økonomiske politikken.

— Vi kan ikke legge til grunn at den ville vært annerledes under en annen regjering. Norsk økonomisk politikk er preget av stabilitet og kontinuitet. Vi er ikke særlig avhengige av hvem som sitter i regjeringen. Det er ikke lett å komme opp med en liste over store økonomiske reformer som kunne påvirket utviklingen.

Økonomiprofessor Steinar Holden, Universitetet i Oslo:

Det er vanskelig å si hvordan det ville gått under en annen regjering, men jeg tror ikke det ville gått så veldig annerledes.

— Det er ikke tvil om at vi har hatt flaks. Oljeprisen har vært høy de siste årene og vi har tjent stort på mer billig import fra Kina. Denne importen har gitt lite tap i Norge fordi det er lenge siden vi sluttet å lage de tingene kineserne lager så billig. Samtidig har vi forvaltet hellet godt. Hele det politiske systemet, inklusive embetsverk og kritiske medier, har bidratt til dette. Det er mange land med mye naturressurser som gjør det dårlig. Den økonomiske politikken med handlingsregelen for å bruke oljepenger har vært fornuftig.

— Det er vanskelig å si hvordan det ville gått under en annen regjering, men jeg tror ikke det ville gått så veldig annerledes. Bondevik II-regjeringen fulgte også handlingsregelen.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik, SpareBank1 gruppen:

Høy oljepris og lav rente forklarer mye.

— Det er mye flaks som har gitt de gode tidene de siste årene. Høy oljepris og lav rente forklarer mye. Høy pris har gitt rekordhøye oljeinvesteringer med store ringvirkninger til fastlandsindustrien. Samtidig har det vært et enestående gunstig demografi de siste ti årene, med flere arbeidere pr. pensjonist.

— Innfasingen av oljeinntektene har vært stor og rask. Hvert år har Regjeringen kunnet bruke mer oljepenger på statsbudsjettet. Stadig større import fra Kina har gitt lav prisvekst. Finanskrisen har ført til rekordlave renter i Norge etterpå. Men vi kan ikke vente at flaksen skal redde oss også i årene fremover.