— Målet er å ha 45-50 bedrifter på plass om 12 måneder, sier Tore Gustav Drivenes.

Han er velkjent som Scan Trade-gründer og eiendomsinvestor. Nå har han imidlertid tatt en aldri så liten avstikker og engasjert seg i ferske CoWorx AS. I bygningskomplekset på hjørnet av Markens gate og Dronningens gate i Kristiansand, det som senest huset Sparebank 1 SR-Bank, men som mange ennå forbinder med Glasmagasinet, har Drivenes og CoWorx-medeier Terje Klungland etablert gründerhus. Går det som de vil, skal den ene oppstartbedriften etter den andre vokse fram på de tusen kvadratmeterne i tredje etasje.

— Vi legger til rette for nye, fremtidsrettede arbeidsplasser, sier Terje Klungland, selv med gründererfaring fra telekombransjen.

F.v. Maiken Græsli, som er UiA-student og opptatt av gründervirksomhet, hotellgründer Herlof Herlofsen, deretter Terje Klungland og Tore Gustav Drivenes, som i fellesskap skal drive CoWorx-selskapet. Drivenes er i tillegg huseier. Foto: Kjartan Bjelland

MedlemmerDenne januardagen har en hel liten gjeng troppet opp. I tillegg til Drivenes og Klungland er det flere gründere som er på vei inn i huset — de omtales konsekvent som «medlemmer» - og støttespillere som trainee Tina Abrahamsen fra Kristiansand kommune og leder i Start UiA, Maiken Græsli.

Kommunens, UiAs og andre offentlige aktørers engasjement til tross: CoWorx-folket er nøye på at huset er privatdrevet.

— Og åpent for alle. Terje eller jeg tar en prat med de som er interessert i å bli medlemmer, og så ser vi om de passer inn. I tillegg til faglig bredde, ønsker vi oss en blanding av helt nye gründere og de som har vært med på dette før, forteller Tore Gustav Drivenes.

Fra 1190 til 4500 kronerMen gratis er det ikke. Leieprisene strekker seg fra 1190 kroner pluss moms per måned for én arbeidsplass med adgang tre dager per uke, til 4500 kroner pluss moms for et kontor med ekte dør.

— Vi har noen regler: Vi deler kunnskap og nettverk, vi samarbeider, vi benytter hverandres tjenester der det er naturlig, vi jobber hardt, og vi unner hverandre suksess, refererer Terje Klungland fra husreglementet.

Samme mann viser også til advokat- og regnskapsbyråforbindelser som kan trekkes på.

— Pluss at vi legger vekt på å kombinere det faglige med det sosiale. Kantina blir et aktivt sted. Nede på gateplan er Slakter Sørensen i ferd med å gjenoppstå, etter å ha måttet legge ned på Torvet, supplerer Drivenes.

Heier på Lumber

— Dere poengterer at CoWorx er privatdrevet, og dere sier at det blir ubyråkratisk og uten begrensninger i tiden gründere kan leie seg inn. Er det et spark til Veksthuset på Lumber, som ligger et lite hakk foran dere i løypa, og som i større grad har det offentlige i ryggen?

— Nei, for all del. Det er plass til begge, og vi samarbeider gjerne. Veksthuset på Lumber har jo en preinkubator-ordning begrenset til tre måneder. Vi ser for oss at gründere som har vært gjennom den perioden, flytter ned til oss - og vice versa. Vi heier på begge! erklærer Terje Klungland og Tore Gustav Drivenes.

Dietrichson: - Bra!

Anita S. Dietrichson, administrerende direktør for Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, liker godt at CoWorx etablerer gründerhus i Markens.

— Midt i byen! Like viktig er det at tilbudet til gründerne er av lavterskelkaliber, ubyråkratisk og legger til rette for at de kan oppholde seg der i lengre tid. I tillegg vet jeg at det er lagt ned betydelige ressurser i å gjøre bygget hyggelig og sosialt, bemerker Dietrichson.

— Kun fryd og gammen?

— I utgangspunktet ja. Men de som skal administrere gründerhuset til daglig, får nok en utfordring i å skape et miljø hvor de forskjellige aktørene blir ekte komplementære til hverandre.

— Forskjell til Veksthuset på Lumber?

— De har litt forskjellig profil, ikke minst fordi det offentlige er sterkere inne der, pluss at de har den tidsbegrensede preinkubator-ordningen. Men begge deler er bra!