KRISTIANSAND: — Jeg selv, samt 15-20 andre foregangsmenn som har hatt ideer, som har startet opp egne bedrifter og som har lykkes, vil jevnlig bidra med blant annet foredrag for gründerne som skal ha tilhold i dette huset, forteller gründer Bjarne Skeie.

Han og teknologiklyngen GCE Node har vært pådriver for et nytt «veksthus», der blant andre arbeidsledige ingeniører fra teknologibedriftene i distriktet skal kunne klekke ut gode ideer.

Det nye idéklekkeriet skal holde til i lokaler på Lumber i Kristiansand, i et bygg på 1200 kvadratmeter.

Plass til 100

Der skal det være plass til rundt 100 personer. Bedriftene som nå nedbemanner vil bidra med møblement til huset, slik at man kan komme raskt i gang med driften av det.

— Hvis man har en idé og kommer til oss, vil vi først evaluere ideen. Hvis den er nyskapende og har potensial, vil personen som hadde ideen bli en del av miljøet på huset i inntil tre måneder, forteller Kamilla Sharma, administrerende direktør i innovasjonsselskapet Innoventus Sør, som er ansvarlig for veksthuset.

— Etter tre måneder tar vi en ny vurdering av ideen i et panel bestående av interne og eksterne ressurser. Da vil det vurderes om det aktuelle prosjektet er godt nok til å realiseres. Hvis det er det, vil det bli hentet inn nødvendig kompetanse som kan bistå i den videre prosessen, sier hun.

Innoventus Sør vil jobbe tett med flere andre innovasjonsaktører, som Innovasjon Norge, EVA Senteret og UiA under arbeidet.

- Vil forteller om egne erfaringer

Bjarne Skeie forteller at han selv kan bistå nye gründere i veksthuset med egen erfaring fra næringslivet.

— Jeg skal være med på å tilrettelegge ting og fortelle om hva jeg selv har vært gjennom, om hvordan jeg startet opp virksomhet med oljeboringsutstyr, om hvilke problemer jeg møtte på og hva vi har klart å få til, poengterer han.

- Håper de har guts

Nå håper gründeren at det finnes arbeidsledige i distriktet med gode ideer.

— Dette blir veldig spennende. Jeg håper det er guts i disse som nå mister jobbene sine, at de er kreative og at de har lyst til å prøve seg. Det er så mye godt i alle mennesker, og de har ideer. Alle typer ideer vil være aktuelle, ideer som kan anvendes offshore og ideer som omhandler bygg og anlegg.

- Hvordan blir en god idé til?

— Ingen kan trylle fram gode ideer. Nød lærer naken kvinne å spinne, humrer Skeie.

Et spleiselag

Prosjektet får støtte fra de største teknologibedriftene i landsdelen, Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og flere banker på Sørlandet. Fylkeskommunen har spyttet inn rundt 500.000 kroner.

— Vi er glade for at fylkeskommunen og Kristiansand kommune kan bidra økonomisk til at dette prosjektet blir realisert, kommenterer Tore Askildsen (KrF), fylkesvaraordfører i Vest-Agder fylkeskommune.

- Fantastisk mulighet

Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør i NOV, mener at det nye veksthuset blir viktig for landsdelen.

— Dette gir mennesker som nå mister jobben en fantastisk flott mulighet til å utvikle ideene sine, poengterer Nordbø.

— Huset vil spille en viktig rolle fremover. På lang sikt vil det styrke Sørlandet som en utviklings- og kompetanseregion, mener kommunikasjonsdirektøren.

- Bør være for alle

Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder, sier det nye veksthuset på Lumber bør være for alle.

— Det er positivt med alle typer initiativ av dette slaget i landsdelen. Når kommunen og fylkeskommunen spytter inn penger til prosjektet, bør tilbudet være for alle, ikke bare arbeidsledige ingeniører. I så fall burde de store bedriftene selv finansiert huset, sier Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder.

Hun understreker at hun ikke kjenner inntakskriteriene.

— Jeg har troen på at man kan lage et sted som kan syde og boble av kreativitet, og der det kan være representanter fra flere ulike bransjer, fortsetter hun.

Mathiesen trekker fram Ericsson-krisen i Grimstad, der flere hundre mennesker mistet arbeidet. I kjølvannet av krisen oppsto det en rekke nye bedrifter, som har hatt suksess. Hun håper idéklekkeriet på Lumber kan ha samme effekt.

— Jeg synes det er bra at det nye gründerlaben i Kristiansand ikke bare tilbyr kontorplasser, men også mentorvirksomhet. Det at noen av de tyngste og viktigste gründerne i landsdelen kan fungere som mentorer i denne sammenhengen er konstruktivt, mener regiondirektøren.