— Alle som er i en omstillingsprosess og brygger på en god idé er velkommen til Veksthuset, sier administrerende direktør i Innoventus Sør, Kamilla Sharma.

I midten av november ble Veksthuset presentert som et sted for nyskaping for dem som er i en omstillingssituasjon og har forretningsideer.

Ni gründere

Snaue to måneder senere er ni gründere fordelt på seks prosjekter på plass i bygget.

— Oppstartsfasen har vært veldig interessant og veldig positiv. Vi fikk nøklene til bygget 1. desember og hadde møte med alle idéhaverne før jul der vi diskuterte prosjektene deres, fortsetter Sharma.

Og selv om det er oljeserviceindustrien som sliter og Bjarne Skeie og GCE Node som opprinnelig tok initiativet til Veksthuset, er innovasjonsdirektøren klar på at tilbudet er bransjeuavhengig.

Gjenvinning av slurry

Tidligere Cameron-ansatt Jan Hindersland er en av de ni gründerne på huset. I fjor høst stiftet han selskapet JMA Process Technology sammen med Marius Tednes og Arve Hole, alle tre med bakgrunn fra Metallkraft. For tiden er Hindersland selskapets eneste ansatte i en 20-prosentstilling.

— Forretningsideen vår er å selge teknologi, utstyr og oppstartsassistanse for gjenvinning av slurry til waferprodusenter, forteller Hindersland.

For utenforstående er wafere kort fortalt en tynn skive av silisiummetall som brukes i produksjonen av solceller. I produksjonen av disse waferne må silisiumblokker kuttes opp med sag, og i denne prosessen benyttes en væske kalt slurry.

— Slurryen gjenvinnes, og selskaper som SIC Processing og Metallkraft har levert store anlegg for slik gjenvinning tidligere. Vi tror imidlertid få eksterne aktører er villig til å ta på seg risikoen ved å bygge slike anlegg, og der kommer vårt selskap inn for å hjelpe waferprodusentene med å gjøre jobben selv, forteller Hindersland.

- Trenger investorer

JMA Process Technology har allerede gjort en del markedsundersøkelser, videreutviklet prosessdesign og laget 3D-modell for konseptet. Støtte har de fått fra både Innovasjon Norge og Innoventus Sør, noe de er godt fornøyd med.

— For å komme inn på markedet må vi bygge et testanlegg med kapasitet nok til å kunne gi tilfredsstillende testresultater for kundene, sier Hindersland.

— Men da trenger vi investorer som ønsker å være med på denne soloppgangen. Og får vi dét, vil vi i fremtiden ha behov for et betydelig antall ingeniører, lover gründeren.

Gründer Jan Hindersland og administrerende direktør i Innoventus Sør, Kamilla Sharma, oppfordrer begge både kvinner og menn med en forretningsidé i magen til å ta kontakt med Innoventus Sør for å sjekke om ideen er salgbar eller ei. Foto: Reidar Kollstad

Ønsker flere kvinner

Noe som klinger bra i ørene til Innoventus Sør-sjefen.

— Ny teknologi og nye arbeidsplasser er akkurat hva målet med Veksthuset er, sier Sharma.

Og da vil hun gjerne ha med seg flere kvinner.

— Vi har hovedsakelig blitt kontaktet av menn, og for å få fram mangfoldet i landsdelen er det viktig at flere kvinner blir med. I Innoventus Sør har vi 30 prosent kvinner, og det bør vi minst etterstrebe her også, avslutter Sharma.