KRISTIANSAND: — Ettersom folk er mye mer interessert i feriereiser enn i reiseforsikring, og ettersom vi ikke vil mase unødig på kunder som allerede har tegnet forsikring, legger vi heller ut serier av temaer knyttet til feriereiser. Så ser vi hvem som leser sakene, og tilbyr dem reiseforsikring. Mens det normalt regnes som bra at én til to prosent av de som mottar et kjøpstilbud, slår til, oppnår vi konverteringsrater på 25 prosent med slik innholdsmarkedsføring, sier Nina K. Hareide-Larsen.

At hun har tittel som divisjonsdirektør for sosiale medier hos DNB, sier litt om hvilken vekt landets største finanskonsern legger på nettopp sosiale medier og digital markedsføring. Nå holder hun foredrag i CoWorx' lokaler i Markensgate i Kristiansand, hvor næringsklyngeorganisasjonen Digin arrangerer lunsjseminar. Drøyt 80 mennesker er til stede. At snittalderen er lavere og kjønnsfordelingen jevnere enn i mange andre sammenhenger hvor Stiftsstadens næringslivsfolk samles, avstedkommer følgende kommentar fra Digins daglige leder Otto M. Isaken overfor Fædrelandsvennen:

— Før lærte de unge av de eldre. Nå er det omvendt.

- Fantastiske muligheter

— Digitale, sosiale medier åpner fantastiske muligheter for å fortelle sin egen historie. Men den må være relevant og interessant. Kundene drømmer ikke om boliglån, men om huset de ønsker seg. Vi tar konsekvensen og serverer boliginfo. I neste omgang kan vi så nærme oss de flittigste boligsaksleserne med lånetilbud, forklarer Hareide-Larsen.

Hun forteller at DNB nå engasjerer 1,2 millioner mennesker via sosiale medier hver uke.

— Det er flere enn vi noen gang hadde besøk av på alle kontorene våre til sammen, og det ville gjøre oss til et av de største nettstedene i Norge - mellom Finn.no og Nettavisen - om vi skulle melde oss på i rangeringen. 25 prosent av kundehenvendelsene kommer inn via chat og sosiale medier, og andelen er økende. Kun én prosent av kundekommunikasjonen foregår i DNBs lokaler, og da snakker vi om de virkelig viktige samtalene.

Facebook

At de unge forlater Facebook, stemmer ikke helt med divisjonsdirektørens iakttagelser.

— Facebook er klart største, sosiale medium i Norge. I gjennomsnitt sjekker vi Facebook 20 ganger per dag, og de unge er fortsatt de mest aktive. Men bruken har endret karakter. For bare tre-fire år siden postet vi mye rart fra egne liv. Nå representerer Facebook mye mer en nyhetsstrøm som brukes til å orientere seg. Vi deler og konsumerer mer, og Facebook er blitt mer av en distribusjonskanal. Vi ser også at sosiale medier og eksempelvis Google knytter verden sammen i nettverk; folk stoler mer på sosiale medier enn på tv-reklame, fordi de sosiale mediene er skrudd sammen for dem personlig. Hvem ville ha leid en leilighet av en vilt fremmed person i 2012? Nå gjør vi det fordi Airbnb har klart å skape nettverkstillit. En sosial mekanisme virker, sier Nina K. Hareide-Larsen.

Frode T. Ugland fra Engage Kommunikasjon synes det er vel og bra med nettsider, men de må gjøres kjent via andre, digitale kanaler. Stikkordet er interaksjon. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Helhetlige, gode opplevelser- Utvikling, produksjon distribusjon og bruk - alt blir billigere og enklere. Utfordringen er å skape helhetlige, gode opplevelser. Det er vel og bra med fine nettsider, men de får ikke mye besøk dersom de ikke er utformet slik at de ikke gjøres kjent via andre kanaler, sier Frode T. Ugland fra kristiansandsselskapet Engage Kommunikasjon AS. Han holder dagens andre og siste innlegg under Digins lunsjseminar om digital markedsføring.

— Innsikt trumfer intuisjon. Hvilken informasjon appellerer til kunden? Hva skal til for at kunden benytter seg av et kjøpstilbud? spør Ugland ut i salen.

Han forteller også at åtte av ti norske nettsider fortsatt ikke er mobilvennlige.

— Og nedprioriteres derfor i Googles algoritmer. Kall det gjerne at de straffes