KRISTIANSAND: — At menigheten skulle få anledning til å bli med på finansieringen av Filadelfias eget utstyr, har ligget i planene fra dag én. Opprinnelig tenkte vi på å invitere medlemmene til å investere, men fant ut at det ville bli for vanskelig å skjønne på et så tidlig tidspunkt i prosjektet. Dermed endte vi på gaveløsningen, sier Billy Øksendal.

Han er prosjektleder for Q42, storprosjektet som menigheten Filadelfia er initiativtager til. Den siste uken har det vært atskillig oppmerksomhet rundt Filadelfias oppfordring til medlemmene om å bidra med 25 millioner kroner i gaver - om nødvendig gjennom låneopptak - for å finansiere utstyret til en kongresshall med sitteplass til nesten 1400 mennesker. Men Øksendal avviser altså at det dreier seg om en nødløsning.

— Definitivt ikke. Og vi har gode innkjøpsavtaler. Andre hadde nok måttet ut med mer enn 25 millioner for slikt som stoler og lyd- og lysutstyr, mener Øksendal.

— Og Filadelfia har bedre peiling på lydutstyr enn oss, supplerer Tor Helge Reme fra BRG Utvikling AS. Han og faren, Helge Reme, stiller opp sammen med Billy Øksendal for å snakke om finansieringen av Q42. (Se faktaramme.)

"Alt under kontroll" er meldingen fra denne trioen. F.v. Helge Reme, Billy Øksendal og Tor Helge Reme. Foto: Rune Øidne Reinertsen

LeilighetsbekymringeneHelge Reme letter på sløret.

— Både vår og bankenes hovedbekymring var opprinnelig salget av de 68 leilighetene. Hvordan ville det gå, med en kvadratmeterpris på nær 60.000 kroner i gjennomsnitt - på nivå med Tangen, men uten en del av Tangens kvaliteter? Så har det gått bra. Per i dag, flere måneder før innflytting, er det kun seks usolgte leiligheter igjen. Vi ser at folk ikke har fokusert på pris, men på et konsept som gjør at godt voksne mennesker kan føle seg trygge og ivaretatt. Blant kjøperne er det folk som bor på både Tangen, Høivold Brygge og Kjøita per i dag, forteller Helge Reme.

— Kun 12 av de som har kjøpt, er medlemmer av Filadelfia, legger Billy Øksendal til.

- Leiligheter tilrettelagt med servicetilbud for eldre mennesker har ikke vært noen suksess på Rona. Hva er forskjellig her?

— Forarbeidet har vært et helt annet. Servicetilbud, romslige fellesarealer og leiligheter for korttidsutleie når barn og barnebarn kommer på besøk fra andre byer; det er eksempler på hva som tilbys, svarer Øksendal. Og legger til at parkeringsplasser inkludert, selges det leiligheter for cirka 300 millioner kroner - halvparten av prosjektet brutto kostnadsramme på 600 mill, med moms.

Handelsbanken, Spareskillingsbanken og Eiendomskreditt

- Hva med finansiering i byggefasen og på langsiktig basis?

— Byggelånet er i Sparebanken Sør. Handelsbanken tar mest av den permanente finansieringen, Spareskillingsbanken og Eiendomskreditt resten. Og like viktig: Prosjektet er «på strek» med hensyn til både fremdrift og budsjett, lyder det fra trioen.

- Hva er lagt inn av egenkapital?

— 105 millioner kroner i cash. Når det gjelder Filadelfia, kommer pengene blant annet fra bygget vi solgte i Dronningensgate, svarer Billy Øksendal.

Entreprenørene vil ut

Etter hvert ønsker begge de involverte entreprenørselskapene å selge seg ut av Q42. — Når prosjektet er ferdig, er det vår intensjon å selge oss, forteller Helge Reme fra BRG Utvikling AS. Dermed bekrefter han at «Reme-modellen» kommer til anvendelse på nytt; BRG-systemet har tradisjon for å gå inn på eiersiden i prosjekter de også bygger, for så å selge seg ut igjen når jobben er gjort.

— Samarbeidet med både BRG og HSH er en stor glede. At de ønsker seg ut på sikt, er helt greit, kommenterer Filadelfias Billy Øksendal. Selv skal han være med videre når svære (og alkoholfrie) Q42 skal inn i Kristiansands marked for kongresser, konserter og andre «events» og tjene nok penger til å betjene både drift og kapital.

— Ja, vi tenker også å selge oss ut. Det er ikke naturlig for oss å være med etter byggefasen, bekrefter daglig leder Svein Resmann hos HSH Entreprenør AS.