Les også Joacim Lunds kommentar:

NRK tjente 5,2 milliarder kroner på nordmenns lisensinnbetalinger i 2013 – en økning på 4,7 prosent fra året før. Det går frem av NRKs årsberetning, som ble lagt frem fredag.

Ved utgangen av 2013 var det 1.983.000 norske lisensbetalere, men antallet husholdninger som egentlig skulle ha betalt lisens er nesten 200.000 høyere. Ni prosent av husholdningene som skulle betalt lisens, sniker seg nemlig unna, ifølge årsrapporten.

Det innebærer at NRK anlagsvis taper en halv milliard kroner i året på unnasluntrere.

– Dette er selvfølgelig penger vi gjerne skulle ha laget innhold for, og vi hadde helst sett at alle betalte, for dette er en offentlig avgift som finansierer et offentlig fellesgode. Men dessverre er det urealistisk å få dette til i praksis, sier Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i NRK.

Kostbart å kutte

Han sier det er dyrt å redusere antallet norske husholdninger som ikke betaler lisens. De siste årene har tallet ligget stabilt på ni prosent, men tidligere var det høyere.

licence-6liuDKQg6n.jpg

– Disse siste prosentene er enormt ressurskrevende å få inn, og på et eller annet tidspunkt koster det mer enn det smaker. Dette er en kost-nytte-vurdering, sier Hansen. Han understreker at nordmenn er svært lydige lisensbetalere sammenlignet med andre land.

– I Sverige er det 14–15 prosent som ikke betaler, og før Finland fjernet lisenssystemet i fjor, var det 30 prosent av husholdningene som ikke betalte. Det var et stort problem at omtrent alle hadde en nabo som ikke betalte for seg. Slik er det ikke i Norge, sier Hansen.

Fengsel for lisensjuks

NRK har imidlertid et stykke igjen til britiske BBCs tall. Der er det rundt 5 prosent som ikke betaler lisensen. Samtidig er straffen for å snike seg unna, mye strengere.

– Ikke å betale lisensen i Storbritannia er en kriminell handling, og det brukes virkemidler som husransakelse og politi. Det finnes eksempler på at folk er blitt satt i fengsel.

– Drømmer dere i NRK om å kunne gjøre det samme?

– He-he, nei, vi kan ikke ha det sånn at folk havner i fengsel. Men vi har sterke virkemidler også i Norge. I ytterste konsekvens kan Statens innkrevingssentral gå inn og foreta lønnstrekk.

Hansen påpeker også at myndighetene i Storbritannia betaler lisensen for alle pensjonister.

Les også:

Flatskjermer hjelper NRK

Antall norske husholdninger som betaler lisens, stiger jevnt og trutt (se graf). Fra 2012 til 2013 økte antall lisensbetalere med 19.000, og på fem år har antall lisensbetalere økt med 118.000 personer eller 6,3 prosent.

– I tillegg til at det blir flere husholdninger i Norge, skyldes økningen den kraftige veksten i salget av flatskjermer. Forhandlere har plikt om å melde fra om TV-kjøp til oss, og det at mange har kjøpt TV, har ført til at vi har fått oppdatert listene.

Hansen sier NRK også har begynt å samkjøre lisensregistreringen med abonnementslistene fra de ulike TV-distributørene.

– Har du et kabelabonnement, har du også en TV-mottager og dermed lisensplikt, sier Hansen.

– Er det grunn til å tro av veksten i nye lisenstagere vil flate ut og etter hvert begynne å falle ettersom folk går over til bare å bruke nett-TV?

– Foreløpig er det bare rundt tre prosent av husholdningene i Norge som ikke har TV, og strømmetjenester står for en liten andel av TV-konsumet. Så i dag er det ikke noen stor gullgruve for oss å ta lisens fra dem som ser NRK på TV og nettbrett, men på sikt kan dette selvfølgelig endre seg. Da kan det kan dukke opp en diskusjon om hvem som bør betale lisens. Det bør være en ordning som er så allmenn som mulig.

Lisens på nettbrett og PC

Hansen peker på at lisensinnkrevingskontoret i Sverige har fått medhold i svensk høyesterett om at de kan kreve lisens fra brukere av nettbrett og TV innenfor det eksisterende regelverket.

– Kan dere gjøre det samme?

– Vi har nok anledning til å kreve lisens fra folk med PC, men vi ser ikke behovet for å gjøre dette nå. Vi ønsker å ta diskusjonen om lisensfinansieringen i dens fulle bredde og ser frem til den kommende stortingsmeldingen.

Samlet har NRKs lisensinntekter vokst med 67,7 prosent de siste ti årene. Dette skyldes at prisen på lisensen har økt med 39,5 prosent, samt at antall lisensbetalere er økt med 233.000 i perioden. NRKs resultat før skatt endte på 30,9 millioner kroner i fjor, mot 52,7 millioner i 2012.