Stadig flere, og særlig de aller yngste, dropper å ha lisensbetalt TV.

Noen irriterer seg kanskje over NRK-lisensen, spesielt når en ny termin er på trappene. Fredag forfaller årets første lisenstermin.

Det er likevel fullt mulig å ha en komplett underholdningsopplevelse bygd opp rundt TV-en i stua, uten å betale lisens, og attpåtil helt lovlig slik dagens forskrift er utformet. Skjønt den nye regjeringen har varslet en stortingsmelding om NRK-lisensen og alternative betalingsordninger.

Slik får du innholdet

Ikke trenger du å miste det gode innholdet heller: Video kan strømmes fra tjenester som Netflix og HBO, og musikk kan du hente fra Spotify og Wimp. Nyheter og aktuelle programmer kan du følge med på over vanlig nett-TV, NRKs egen nettspiller inkludert.

Selv en kanalpakke der alt går etter sendeskjema er fullt mulig, da tradisjonelle TV-tilbydere som Canal Digitaltilbyr rene TV-pakker over nett.

Selve strømmingen av nettbasert innhold er lett nok å få i gang, noe du kan lese mer om i Hardwares guide for hvordan du setter opp TV-en for strømming.

Dette er loven

Hvordan så på lovlig vis unngå NRK-lisensen, om noen skulle ønske det? I utgangspunktet kan dette virke vanskelig, siden det iforskrift om fjernsynsmottakerestår at alle som eier, låner eller leier en TV «plikter å betale den kringkastingsavgift som til enhver tid er fastsatt av Stortinget».

For å finne ut hva forskriften egentlig betyr har vi vært i kontakt med Monica Syrdal, partner i Advokatfirmaet Hjort, som har spesialkompetanse på blant annet media, kommunikasjon og teknologi.

– Bestemmelsene i forskriften sier at når en mottaker ikke er i bruk, må man sende melding til NRK – en erklæring om at apparatet er satt bort, og ikke vil tas i bruk før NRK er underrettet, forteller hun, og legger til at dette må gjøres før lisensterminen begynner.

– I utgangspunktet skal en TV settes bort for å unngå kringkastingsavgift, men hvis du bruker den som skjerm er den ikke satt bort i snever forstand, forteller Syrdal.

Les mer:

Derfor vil NRK og Kulturdepartementet at du skal betale lisens

«Dersom NRK ønsker det»

Selv om forskriften sier at NRK bare skal ha adgang til å plombere TV-apparatet dersom de ønsker det, betyr ikke det at du ikke trenger å faktisk få det gjort av den grunn.

– Det er også adgang til plombering «dersom NRK ønsker det», men siden det ikke er forarbeider til forskriften som kan kaste lys over hva som er ment, er regelen litt kryptisk. Det er imidlertid rimelig at man skal kunne bruke den som dataskjerm eller til å se på DVD eller noe slikt; men da kan man få et bevisproblem hvis den ikke er plombert, sier hun.

– Har du TV-skjermen i stuen bør du nok derfor ha plombert den, for å sikre at du ikke kan bruke den som TV.

På toppen av dette er loven teknologinøytral, så til og med DVD-spillere, DVR-opptakere og alt annet med en tuner på innsiden er også lisensbelagt. I virkeligheten er det dog ganske enkelt å unnslippe statskanalens innkrevere – men da må du følge boka.

Harriet vant over NRK — fikk bruke TV-en som lisensfri monitor

1: Sjekk om du må betale

Selv om NRK-lisensen er nesten universell, er det enkelte som slipper å betale den. Hvis du for eksempel er bosatt i utlandet, men besøker Norge i mindre enn tre måneder av gangen, slipper du å betale lisens for tiden du er her.

Loven sier også at «sjøfolk i utenriksfart, fredskorpsdeltakere og tilsvarende» kan få fritak fra å betale lisensen tre måneder i året, så sant ingen bruker TV-en deres mens de er borte.

Mennesker som er permanent sterkt funksjonhemmede, som har vanskelig for å bevege seg utenfor boligen eller få kontakt med andre, og som ikke har råd til å betale lisensen kan dessuten få fritak. Betingelsen er at de må bo alene, eller at ingen de bor med heller har evne til å betale, og fritaket gjelder bare ett år av gangen.

Alternativt kan du bli ansatt i NRK. Disse kan også få dispensasjon for ett år av gangen, på visse vilkår. Medlemmer av NRKs kringkastingsråd får også fritak for et år av gangen, og dét uten å innfri noen andre betingelser engang.

Hvis du bor under samme tak som dine lisensbetalende foreldre, eller du bor med en bedre halvdel som betaler, slipper du også å betale – med mindre du selv mottar trygd, føderåd eller studielån.

– Det betyr i praksis at hjemmeboende selvforsørgende barn, som har oppsatt TV til bruk på eget rom eller hybel hjemme hos sine foreldre, er avgiftspliktig, får vi vite fra Freddy Lysfjord, avdelingsleder for NRK Lisensavdelingen.

2: Sjekk hva du har

Selv om du må betale lisens enten du har TV, DVD-spiller eller dekoderboks, behøver du som regel ikke betale mer enn én lisens per husstand. Det er altså ikke slik at flere dingser fører til flere lisenser, i alle fall for privatpersoner flest.

På den annen side: Kaster du ut alle TV-er, men får Internett gjennom en boks med TV-mottaker, er du fortsatt betalingspliktig.

Løsningen er derfor å først få oversikten på hvilke dingser du har som inneholder en mottaker. Det er neppe veldig mange, men det vil være temmelig surt å få en inspektør på døra etter at du har sagt farvel til lisensen, for så å få ny lisens pluss straffegebyr for DVD-spilleren fra 2003 du bare stablet inn i stereoanlegget.

3: Ta TV-en på verksted

Er du så en av de mange som må betale? I så fall bærer det avsted til verkstedet – så snart du har kvittet deg med dekoderboksen din.

Det er nemlig mottaker-delen som er lisensbelagt, og ikke selve TV-skjermen. Dermed er det slik at du kan deaktivere mottakeren, og samtidig fjerne lisenskravet.

Betingelsen er at dette gjennomføres på et autorisert TV-verksted. Da setter verkstedet en plombering på antenneinngangen, noe som effektivt gjør TV-en til en fancy dataskjerm.

Se hvordan TV-en din plomberes, og hva det koster

NB! Plomberingen må være utført før en ny termin begynner, det betyr henholdsvis før 1. januar og 1. august.

4: Meld fra til NRK

Når jobben er gjort, gir verkstedet deg en bekreftelse på at TV-en er plombert.

Siste trinn er at du selv sender en beskjed til NRK om at plomberingen er gjennomført. Da er det viktig at bekreftelsen fra det autoriserte verkstedet legges ved.

Nedenfor ser du eksempel på hva du kan skrive i brevet.

Adressen du sender denne oppsigelsen med bekreftelse til er:

NRK

Avdeling for lisensinnkreving

8607 Mo i Rana

Hvis du har fått bekreftelsen fra verkstedet digitalt, kan du også sende oppsigelsen din på e-post. PåNRK sine nettsiderkan du finne adressen du skal bruke, så vel som telefonnummer til kundeservice, både for private og bedrifter.

Les mer:

Slik gjør du din plomberte TV til et underholdningssenter