NRKlisenshardware.no-4UqLnb5Hz_.jpg

Strømmetjenestene har gjort smartmobiler og nettbrett til TV-skjermer, og stadig mer og raskere bredbånd gjør det mulig å se TV ikke bare når, men hvor man vil.

Ifølge tall fra NRKs analyseavdeling, er det aldersgruppen 20 år til 29 år som strømmer mest.

Betyr det at de unge dropper TV og lisens, og heller strømmer NRK på de nye skjermene?

Avdelingsleder for NRK Lisensavdelingen,Freddy Lysfjord, forteller at strømming enn så lenge ikke har gjort seg utslag i antall lisensbetalere.

— En sterkt økende strømme-trend over år vil imidlertid kunne få alvorlige konsekvenser for lisensgrunnlaget, sier Lysfjord.

- I Sverige er det innført kringkastingsavgift for mobil og PC, hvorfor er ikke dette gjort her i landet?

— Foreløpig er det slik at 95 % av landets totalt antall husstander har fjernsynsmottaker i bruk og NRK Lisensavdelingen har som sagt foreløpig ikke merket noen sterk negativ trend med hensyn til lisenstallutviklingen.

TV-vaner i endring. Eller?

Stortingsmelding

- Men mange fjernsynsdistributører satser hardt på TV på mobil og nettbrett?

— Ja, og derfor vil det i fremtiden kanskje være grunnlag for å vurdere om den svenske modellen kan være aktuell også for oss, sier Lysfjord, og viser til at regjeringen har varslet en stortingsmelding om NRK-lisensen og alternative betalingsordninger.

Når det gjelder unge seere og hvordan eventuelle endringer i seervaner gjør seg utslag i antallet lisensbetalere, understreker Lysfjord at det er vanskelig å si noe entydig.

-Det har alltid vært utfordrende da det gjerne først er når en får barn og etablerer seg at man blir registrert med formelle forpliktelser som NRK-lisensen. Men det er klart, muligheten for å strømme NRK og andre fjernsynsdistributører gjør det ikke akkurat mer nødvendig å la seg registrere med lisens slik det fungerer i dag, selv om det formelt er slik at kringkastingsavgiften er en avgift for å ha fjernsynsmottaker, sier Lysfjord.

Nye avgiftsobjekter

Kommunikasjonsdirektør i NRK, Tommy Hansen, mener den teknologiske utviklingen går fortere enn noen gang, og at man vil oppleve et stadig hyppigere behov for å definere nye avgiftsobjekter.

— Ingen kjenner fasiten når det gjelder strømming, og vi er på mange måter i en tidlig fase. Så langt er det derimot lite som tyder på at den utfordrer den store skjermen som fortsatt står sterkt i norske hjem, sier Hansen.

Han mener det viktigste for NRK er politisk enighet om NRKs virksomhet og en finansieringsmodell som sikrer NRK redaksjonell uavhengighet.

-Har vi det, er jeg sikker på at vi kan løse tekniske definisjoner og tilpasninger av forskriftene til ny teknologi. Jobben vår er å være tilgjengelige der publikum er, sier Hansen, som legger til at oppslutningen om lisensen er høy sammenlignet med andre land.

Les også:

Du kan se NRK lovlig uten å betale lisens

Fakta:

Kringkastingsavgiften er en lovpålagt avgift som eiere av fjernsynsmottagere er pliktig til å betale. Første gang innført i Norge i 1924, og var den gang på 20 kroner. TV-lisens ble innført i 1957. I år er kringkastingsavgiften på 2729 kroner.