Hvorfor betaler vi egentlig lisens? Jo, fordi vi gjerne vil ha en allmenkringkaster som er et nøytralt, etterrettelig og ansvarlig alternativ til de kommersielle aktørene. Det koster penger. Pengene kunne selvsagt kommet direkte over statsbudsjettet, slik det stadig blir foreslått fra ulike hold. Men det er et stort poeng at NRK skal ha en armlengdes avstand til politikerne. Allmenkringkasteren skal ikke være avhengig av å holde seg inne med noen av dem for å sikre et ansvarlig budsjett neste år, eller for å unngå å bli nedlagt, for den saks skyld. Men hvor lenge er dagens lisensmodell bærekraftig?

Problemet er at lisensordningen ble til i det som i teknologisk sammenheng må kunne kalles tidlig jernalder.

Sammensatt motivasjon

Mer enn 90 prosent av norske husstander betaler TV-lisensen, og antallet lisensbetalere øker fortsatt. Det er et uttrykk for at NRK leverer varene. Nå og da trår de feil, men i det store og hele holder NRK-produksjonene svært høy kvalitet. Men det er også et uttrykk for at antallet husstander øker, og at økt salg av flatskjermer har fanget opp en del husstander som tidligere ikke har betalt lisens. Det er ikke et uttrykk for at lisensordningen har en fremtid i sin nåværende form.

Ny dag, nye muligheter

Det er i dag fullt mulig å se NRKs sendinger både direkte og i opptak uten å betale lisensavgift for det. Har du en bærbar datamaskin, et nettbrett, eller en smarttelefon, for den saks skyld, er det bare å gå inn på tv.nrk.no. Ingen av disse skjermene er lisensbelagt. Briller med mulighet for å vise TV-innhold finnes allerede, selv om de ikke er utbredt, det samme gjelder armbåndsur og bilstereoer. Er løsningen å gjøre alle teknologiske nyvinninger som kan vise TV-innhold lisenspliktige?

Skal vi fortsette å tvinge ny teknologi inn i en utdatert forretningsmodell, vil du om kort tid måtte betale lisensavgift for ting ingen skulle tru at nokon skulle måtte betale for.

Svenskevits

I Sverige har de, utrolig nok, valgt å gå i denne retningen. Der er PC, nettbrett og mobil lisensbelagt. Problemet med det, er at ingen av dem har TV-titting som hovedformål. Når du går på Elkjøp og kjøper en 42-tommer, er sannsynligheten stor for at du vil bruke den til å se gullrekka. Kjøper du en mobiltelefon, derimot, kan motivasjonen være at du ikke kan ta bilder av barnebarna med Motorola-telefonen din fra 1994. Kjøper du en PC, er det kanskje for å skrive, sende e-post og lese Aftenposten. Er det da greit å kreve lisens?

Lisens på kjøleskap?

Problemet er at lisensordningen ble til i det som i teknologisk sammenheng må kunne kalles tidlig jernalder. I dag kan du se TV på nesten hva som helst, og som kjent passer ikke én sko alles føtter. Skal vi fortsette å tvinge ny teknologi inn i en utdatert forretningsmodell, vil du om kort tid måtte betale lisensavgift for ting ingen skulle tru at nokon skulle måtte betale for. For kjøleskapet ditt. Brillene dine. Baderomsspeilet. Dorullholderen. Da begynner det unektelig å bli litt komisk, det hele.

Nytt på nytt

Vi er alle tjent med at NRK også i fremtiden har en forutsigbar finansieringsmodell som ikke er avhengig av godvær i det politiske landskapet. Penger i lommen går aldri av moten. Det er måten de kreves inn på som lukter av vadmel, beksøm, tjære og damplokomotiv. Det er på tide å tenke nytt — på nytt.

Les også: