Stadig flere ser NRKs innhold, på mobil, nettbrett og PC. Men så langt har de populære NRK-appene glimret med sitt fravær på smart-TV— og spillkonsoller hvor strømme-apper som Netflix og HBO allerede er på plass.

Et fravær som gjerne har vært forklart med at det er for ressurskrevende å tilpasse nettspilleren til de mange ulike smart-TV-standardene på markedet. Det betyr at du så langt har måttet gå via PC-en eller nettbrettet. Rett nok en smal sak med en strømmeboks av typen Apple-TV under TV-en.

-Nå nærmest skriker folk etter at vi skal gjøre appene våre tilgjengelig på smart-TV-portalene, og vi mener at tiden nå er inne. Vi vil derfor i løpet av sommeren og høsten gjøre NRK-spilleren tilgjengelig på flere smart-TV-plattformer og spillkonsoller, sier sjef for IP-distribusjon i NRK,Bjarne Andre Myklebust.

-Strømming kan få konsekvenser for lisensen

Hybrid TV

Han forteller at NRK kjører et tosidig løp, der det langsiktige målet er å integrere app-ene i den såkalte HbbTV-standarden (Hybrid Broadcast Broadband TV) i løpet av neste år. En teknologisk standard som NRK har jobbet med i flere år, og som ifølge Myklebust alle de store apparatprodusentene vil ha støtte for i sine 2014-modeller. Mange har det allerede i dag.

Den tyske TV-kanalen ZDF satser også på Hbb-TV-plattformen. Foto: HBBorg

På kort sikt og som en slags mellomløsning, nærmere bestemt i løpet av sommeren som journalisten.no kunne fortelle, vil begge NRKs apper, både den vanlige NRK TV-appen og NRK-super, blir tilgjengelige som apper på flere smart-TV-er og spillkonsoller(i første omgang Sony, Nintendo, Philips, Samsung, LG og Panasonic), for så å fases over på HbbTV-plattformen når denne er klar.Myklebust forteller at tilgangen på programmer og brukergrensesnittet på HbbTV-appene vil bli tilsvarende de vi kjenner fra dagens apper, men tilpasset TV-navigasjon.

— Fordelen og hensikten med HbbTV-teknologien er at den skal gi en god brukeropplevelse på TV-en, og være et rammeverk hvor strømming og tradisjonell kringkasting integreres sømløst. HbbTV teknologien gir også muligheter for flere andre interaktive tjenster på sikt, sier Myklebust.

Les også: Årets TV-trender

Ikke direkte-TV

- Men i motsetning til dagens NRK-apper slik vi kjenner dem fra mobiler, nettbrett og PC-er, så vil ikke smart-TV- og spillkonsollvariantene tilby NRKs kanaler som direkte-TV?

— Det stemmer. Her snakker vi kun «on demand», det vil si opptak av programmer som har vært vist . Grunnen til at vi ikke tilbyr å strømme kanalene live, er at vi ikke ønsker å legge beslag på for store bredbåndsressurser. Det finnes andre og bedre måter å se NRK live på. De fleste har allerede tilgang til kanalene på TV-en via kringkastingsteknologi som i dag.

- Så dette har ikke med lisenspolitikk å gjøre, og faren for at strømming vil undergrave behovet for å ha en tuner i TV-en og dermed kunne unngå NRK-lisensen slik den fungerer i dag?

— Dette handler om bredbåndskapasitet, og fornuftig bruk av denne. På denne plattformen har folk allerede tilgang på TV-kanalene.

- HBB åpner for å se NRK på en brukervennlig måte over Internett. Betyr det at HBB-satsningen vil være en trussel mot de tradisjonelle TV-distributørene, og legge til rett for «kabelkutting»?

— Nei, vi vil at distributørne også integrerer HBB-plattformen i sine dekoderbokser, noe som relativt enkelt lar seg gjøre med ny programvare. Vårt mål med HBB er å gjøre NRK innhold tilgjengelig på en god måte på alle plattformer som støtter denne teknologien, sier Myklebust, som forteller at man allerede er i dialog med flere distributører om HBB.

Les også: TV-vaner i endring. Eller?

- Strømming kan få alvorlige konsekvenser for lisensen

Avdelingsleder for NRK Lisensavdelingen,Freddy Lysfjord, uttalte nylig at en strekt økende strømmetrend over år vil kunne medføre alvorlige konsekvenser for lisensgrunnlaget.

Strømming har så langt ikke gitt merkbart negativt utslag i antall lisensbetalere. Dette skyldes ifølge Lysfjord at de fleste som benytter seg av strømming også har avgiftspliktig mottakerutstyr.

Hva tenker så Lysfjord om at NRKs innhold nå også gjøres tilgjengelig på smart-TV-er i form av egne apper?

-En smart-TV inneholder teknologi som omfattes av avgiftsplikten, da vil bruk av strømming ikke være avgjørende for avgiftsplikten.

I Sverige er det innført kringkastingsavgift for mobil og PC, og flere allmennkringkastere i Europa er opptatt fremtidig finansisering, og BBC-sjef Tony Hall uttalte nylig at lisensen burde utvides til å gjelde for de som kun strømmer BBC via deres Iplayer.

NB! De fleste smart-TV-er har fortsatt TV-tuner innebygd, og er følgelig omfattetav forskrift om fjernsynsmottakere hvor det heter at alle som eier, låner eller leier en TV «plikter å betale den kringkastingsavgift som til enhver tid er fastsatt av Stortinget».

Les også: Det er mulig å se NRK uten å betale lisens