Denne måneden ble det kjent at ferdiglasagne fra Findus som ifølge innholdsfortegnelsen skulle inneholde storfekjøtt, også inneholdt hestekjøtt.

I Norge har både Ica, Rema, Coop og NorgesGruppen funnet hestekjøtt i sine frossenlasagner, og har nå satt i gang bred testing av sine produkter.

Men skandalen er god butikk for forretninger som selger hestekjøtt.

Slakterhuset i Mathallen i Oslo er en av forretningene som tydelig merker en omsetningsøkning.

— Den siste uken har vi solgt mer hestekjøtt enn tidligere, akkurat hvor mye har vi ikke tall på nå, sier daglig leder Ole Jacob Erdal.

Kundene er nysgjerrige på hvordan kjøttet ser ut og smaker.

— Det er veldig mørt og litt søtere enn oksekjøtt, svarer jeg da.

Erdal er overrasket over, og synes det er litt rart, at salget har økt i forbindelse med en skandale.

— Men det er selvfølgelig bare hyggelig for oss.

Ekstra levering før helgen

Kjøtt- og delikatesseforretningen Strøm-Larsen på Torshov tok før helgen inn en ekstra levering hestekjøtt for å være sikre på å ha nok.

— Vanligvis er det liten etterspørsel etter hestekjøtt. Nå som det har blitt oppmerksomhet rundt kjøttet, kommer kunder som har "glemt" at det finnes. Også nye kunder strømmer til. Det virker som om folk er mer interessert i nye mattyper nå enn før, uten at jeg kan si hvorfor, sier eier Alf Strøm-Larsen.

Særlig stor interesse i Oslo

Strøm-Larsen får kjøtt av leverandøren Fatlandkonsernet, som leverer hestekjøtt til flere spesialforretninger og kjedebutikker i Norge.

Daglig leder Ståle Fatland bekrefter at pågangen har vært ekstra stor de siste dagene.

- Særlig har interessen vært stor i Oslo, men også ellers i landet. Det er jo litt spesielt at en skandale har gjort det populært, sier han.

Populær forrett

St. Lars på Bislett er en av restaurantene i Oslo som serverer hestekjøtt.

- Tartar av hest har alltid vært blant våre tre mest populære forretter. Nå ligger den helt på topp, sier restauranteier Andreas Viestad, som i dagens Aftenposten har skrevet kronikken Oppgjør med drittmaten.

Han tror to typer kunder står bak det økte salget.

— De som har spist hest før og vil forsvare den, og de som vil utfordres i matveien. De som har spist det før,vet at det ikke er skummelt. Det er jo et nydelig kjøtt. Skandalen ligger ikke i at det er hestekjøtt, men at vi har blitt lurt.

Han får ofte høre at gjester må holde hestemåltidet skjult for «hestejenta» som venter hjemme.

— Det er interessant at foreldre er redde for hva datteren deres på 13 år mener om hva de har spist, sier han.

- Vanskelig å få tak i

- Vi snakket faktisk om det da vi åpnet i dag tidlig, vi har solgt mye hestekjøtt i det siste, sier Monica Lønnestad, butikkmedarbeider på Solheim Kjøtt i Bergen.

Ifølge henne er Solheim Kjøtt det eneste stedet i Bergen som selger hestekjøtt.

— Folk er mer nysgjerrige nå. Men hestekjøtt har også vært populært tidligere, vi selger det jevnt og trutt, sier hun.

Flere utsalgssteder Aftenposten har vært i kontakt med forteller at de har prøvd å få tak i hestekjøtt fra leverandøren uten hell.

— Vi har prøvd å få tak i rent hestekjøtt, men det lille som er, ender nok opp i Østlandsområdet. Det er streng kontroll på hestekjøtt, og ikke mye hest på markedet, sier Gunn Langfjord, butikkmedarbeider i Thoresen Slakterforretning på Steinkjer.