Ifølge tyske medier, er det ikke bare funnet hestekjøtt i kebabkjøttet i den tyske byen Leipzig, men det er også blitt avdekket svinekjøtt i kebabene.

Den tyske avisen Der Tagesspiegel skriver at det var reportere hos den tyske TV-kanalen RTL som sendte kjøttprøver til et institutt i Berlin for testing.

DNA

Nå blir også flere kjøttprodukter i Oslo DNA-testet. Etter alt å dømme starter Mattilsynet sin testing i løpet av denne uken.

— Testingen skal starte så snart som mulig. I Oslo avventer vi koordineringen av prøveuttaket fra Mattilsynets Hovedkontor, meddeler Solveig Eriksrud, seksjonssjef i Mattilsynet, distriktskontoret for Oslo.

Sist fredag bekreftet flere store matvarekjeder at de har solgt produkter som har inneholdt hestekjøtt. Dette til tross for at det ikke var merket på pakningen. Det er også satt spørsmålstegn til tilstanden til dette kjøttet, og om det kan ha inneholdt medisiner.

— Mattilsynet kommer som resten av EU-landene til å gjennomføre DNA-testing av produkter som selges som storfekjøtt, for å undersøke om det er hestekjøtt i dem. I tillegg skal det tas prøver av hestekjøtt fra normalt slaktede hester for å se om de inneholder legemiddelet fenylbutazon, sier Eriksrud.

Produsentens ansvar

- Vet dere om opphavet til kebabkjøttet i Norge og Tyskland er det samme?

— Vi vet at vi har flere ulike produsenter av kebab i Norge. Råvarene som brukes til kebab kommer derfor fra forskjellige leverandører. Det er produsentens ansvar å sikre at maten er trygg og at det som står oppgitt på ingredienslisten er i overensstemmelse med det som brukes som råvarer. Alle som driver en næringsmiddelvirksomhet skal ha systemer for sporbarhet. Dette betyr at de skal vite hvem de har kjøpt råvarene sine fra og hvem de har solgt produktene sine til. Dette gjelder også for produsenter av kebab.