Nå melder tyske medier at det ikke bare er funnet hestekjøtt i dönerkebaber i den tyske byen Leipzig, men det er også blitt avdekket svinekjøtt i kebabene.

Den tyske avisen Der Tagesspiegel skriver at det var reportere hos den tyske TV-kanalen RTL som sendte kjøttprøver til et institutt i Berlin for testing.

Hestekjøtt og svinekjøtt

Som kjent, spiser ikke muslimer svinekjøtt fordi det er forbudt i Islam. Også hestekjøtt bør helstunngås, ifølge religionen.

Resultatene fra testingen skal presenteres i sin helhet i magasinprogrammet «Extra», som vises på tyske TV-skjermer mandag kveld, men ifølge flere tyske medier viser instituttets 20 kjøttester at det har blitt påvist hestekjøtt og svinekjøtt i kebabene fra Leipzig-området.

Prøvene fra den tyske hovedstaden var derimot rene.

Forventer flere positive prøver

Dönerkebab er en svært populær hurtigmatrett, som vanligvis består av biff, lam, kalkun, eller kylling.

En talsvkvinne for forbrukerdepartementet, Claudia Engfeld, uttaler til Der Tagesspiegel at man må forvente enda flere «etterdønninger» av matskandalen.

Totalt kan mer enn 100 tonn hestekjøtt ha blitt levert til Tyskland alene. Blant annet har det blitt avdekket hestekjøtt i produkter som chili con carne, lasagne og spagetti, skriver den tyske avisen Die Welt.

Bekreftet funn av hestekjøtt

Fredag bekreftet NorgesGruppen at de har påvist hestekjøtt i deres First Price Lasagne. Også Rema og Coop har bekreftet at de har funnet hestekjøtt i sin ferdiglasagne.

I EU har myndighetene bestemt at det blir en omfattende DNA-testing av biff— og hestekjøtt den nærmeste måneden. Samtidig har de besluttet at Europol får ansvaret for saken videre.

Ifølge Sunday Times ble britiske myndigheter allerede i 2011 advart mot at det kunne havne hestekjøtt i matvarer fordi kontrollrutinene som skulle forhindre det, ikke fungerte.

Myndighetene skal ha ignorert advarslene.

Tre personer ble fredag pågrepet i Storbritannia i forbindelse med matskandalen, men de tre er nå løslatt mot kausjon.