BBC melder at tjenestemenn fra Food Standards Agency (FSA) og politiet fredag tok beslag i datautstyr, kjøttpøver og dokumenter to steder nord i London og ett sted i Hull.

Tre menn ble pågrepet, men de er løslatt mot kausjon. Begge de to firmaene der de tre ble pågrepet nekter for at det er skjedd noe galt.

Ifølge avisen The Sunday Times skal det britiske landbruksdepartementet ha blitt varslet om umerket hestekjøtt allerede i 2011. Den britiske landbruksministeren varsler at han vil undersøke hvorfor tipset ikke ble fulgt opp.

Starter DNA-testing

På et møte i det norske Mattilsynet mandag skal det vurderes hvordan DNA-testingen av storfekjøtt skal gjennomføres. Det var fredag EUs faste komité for mattrygghet og dyrehelse (SCFCAH) bestemte at det skal tas prøver av ferdigprodukter merket med storfekjøtt for å se om de inneholder hest.

Mattilsynet har ikke selv laboratorier, og må finne frem til noen som er sertifisert for å gjøre slike analyser.

— Vi må også finne ut hvilke produkter vi skal teste. Vi vil se på hele utvalget og vurdere hvilke vi skal velge ut på bakgrunn av hvor de er produsert, hva det står på pakken at de inenholder og hvordan varene er distribuert, sier seksjonssjef i Mattilsynet Randi Edvardsen. - Vil dere begynne testingen i løpet av uken?

— Vi starter så raskt det er praktisk mulig, om det kan bli i løpet av uken, er for tidlig å si, sier Edvardsen og legger til at de også vil følge nøye med på de vurderingene EUs komité for mattrygghet gjør på bakgrunn av eventuelle funn som gjøres i andre land.

Nye analyser

Informasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge sier at de nå har sendt de to lasagne-typene der det var funnet hestekjøtt, til videre analyse for blant annet å finne ut hvor stor andel hestekjøtt de inneholdt. Det er usikkert hvor lang tid disse analysene vil ta. Coop har også gjennomgått resten av vareutvalget, og funnet ut de ikke har andre varer som inneholder storfekjøtt fra EU.

— Dermed er det ingen grunn for oss til å sende flere varer til analyse, sier informasjonssjef Kristiansen.

Hos ICA ble det funnet hestekjøtt i Delish-lasagne, og pressevakt Lise Mette Kjellberg sier de håper å få resultatene fra analysen raskt.— Vi kommer nå til å gå gjennom hele vareutvalget vårt, men har ikke mistanke til andre varer fordi vi bare har dette ene produktet fra denne produsenten.

- Har dere andre varer med storfekjøtt fra EU?

— Det er blant de tingene vi nå må undersøke, sier Kjellberg.

Vurderer nye rutiner

Hos Norgesgruppen ble det funnet hestekjøtt i First Price lasagne, og kommunikasjonssjef Kine Søyland forteller at de nå avventer analyser for å se om hestekjøttet inneholdt medisiner.

— Vi sendte også inn to pastaprodukter fra en annen produsent for analyse, men de inneholdt ikke hestekjøtt.

First Price lasagnen var det eneste produktet vi hadde fra denne produsenten, det er nå fjernet fra hyllene og vi har ikke mistanke til noen av våre andre produkter, sier Søyland.

Hun sier at de til nå har basert seg på et system av tillit, men at denne saken reiser nye problemstillinger, og Norgesgruppen vil vurdere om de i større grad må foreta egne analyser av produktene og kreve grundigere dokumentasjon fra produsentene for å kunne spore alle ingrediensene bedre.Ifølge Sunday Times ble britiske myndigheter allerede i 2011 advart mot at det kunne havne hestekjøtt i matvarer fordi kontrollrutinene som skulle forhindre det, ikke fungerte. Myndighetene skal ha ignorert advarslene.