Budskapet fra finansminister Sigbjørn Johnsen er at bankene bør klare seg med marginene de har og holde tilbake utbytte i stedet for å øke renten.

Statsminister Jens Stoltenbergliker ikke at bankene skylder på Regjeringen når de setter opp renten.

- Det er i alle fall ikke mulig å heve renten nå på grunnlag av krav fra Regjeringen som ennå ikke er lagt frem, sier han.

- Er det ikke bra at bankene begynner tidlig, slik at tilpasningen til nye krav til egenkapitalen skjer gradvis?

- Det viktigste for meg nå er å si at vi kommer med rimelige regler. Så tror jeg vi får ta diskusjonene om reglene da. Så er det konkurranse i bankmarkedet som gjør at det ikke er mulig å ta ut helt urimelige marginer, sier han.

— Utslag av valgår

Nordea-sjefen, Gunn Wærsted, har nettopp varslet at renten på boliglån øker med inntil 0,3 prosentenheter. Hun begrunner det med et utkast til høringsnotat fra Finanstilsynet.

Hun kommenterer Stoltenbergs uttalelser slik: - Jeg tror kanskje det er utslag av at vi er i et valgår.DNB-sjefen, Rune Bjerke, har varslet samme renteøkning som Nordea «med bakgrunn i signaler fra myndighetene».

Han kommenterer Stoltenbergs utsagn ved å klargjøre rollene:

- Nå er statsministeren statsminister og ikke ansvarlig for rentesettingen i bankene, så dette tar jeg til etterretning.

Johnsen er overrasket

I går møttes alle på Finansnæringens dag i Oslo. Der var også finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Jeg er overrasket over at bankene sender ut varsler om økte renter med begrunnelse i egenkapitalkrav de ikke har sett. De burde i alle fall ha ventet til disse reglene er klare, sier Johnsen.

- Men det ligger vel i kortene at det blir strengere krav til egenkapital. Er det ikke da bra at bankene begynner tidlig, slik at dette kan skje gradvis?

- Nå er det jo ingen overraskelse at det kommer skjerpede egenkapitalkrav til bankene. Det har vært kjent lenge, og det har utspring i det som skjer i Europa, sier han.

Dagens gode marginer

Selv om han ikke sier det rett ut, går Johnsen svært langt i å antyde at bankene burde klare å oppfylle de kommende kravene ved å holde tilbake utbytte, og at de burde klare seg med de marginene de allerede har.

- Bankene har lagt seg opp økt kapital de siste årene. Det viser at selv med de marginene de har i dag, er det mulig å styrke egenkapitalen.

- Hvorfor er du overrasket over at de setter opp renten når du sier at det ikke er grunn til å være overrasket over økte kapitalkrav?

- Fordi det er flere måter å styrke egenkapitalen på. Det ene er å utstede mer egenkapital og å holde tilbake utbytte. Det faktiske forholdet er jo at rentemarginen har økt det siste året fordi innlånskostnaden har gått ned, sier han.

Beskylder Regjeringen for feil

Bjerke i DNB svarer Stoltenberg og Johnsen med å beskylde dem for å feilinformere.

- Når Regjeringen i dag sier at bankene ikke har fått krav, så er det feil. Marsjordren fra Finanstilsynet er, og har vært, helt krystallklar, sier Bjerke.

Han belegger dette med å vise til et brev DNB fikk fra Finanstilsynet i fjor høst. Der står det at det at «Finanstilsynet legger til grunn» at DNB oppnår en kjernekapital på minst 10 prosent ved årsskiftet.

Bjerke viser til det som står i brevet: «Etter Finanstilsynets vurdering er det nødvendig med en vesentlig styrking av kapitalen videre fremover. Finanstilsynet anser det som viktig at DNB viser at dette har svært høy prioritet».

Dette sier Bjerke at han nå følger opp.

Wærsted i Nordea synes heller ikke Johnsen har grunn til å være overrasket.

- Det er kommet klare signaler på at det vil bli nye rammebetingelser. Dette vil gi seg utslag i økte priser.

Hun sier Nordea Norge ikke ga en eneste krone i utbytte til det svenske morkonsernet i fjor. Bjerke kaller DNB-utbyttet i fjor for moderat.