— Målet er at laget skal kjøre Tour de France i 2017, sier Hushovd til Tv 2, som først meldte om nyheten

Den tidligere sykkelkongen eier i dag kontinentallaget Team Sparebanken Sør, et lag for sykkeltalenter fra Sørlandet. Fra å eie et kontinentallag, hopper han rett til det øverste nivået og starter et World Tour-lag.

Vi samle alt fra sykkelnorge

Thor Hushovd ble verdensmester på landevei i Australia i 2010. Foto: Junge, Heiko

– Nå er Norge inne i en «sykkel-boom» og det skal være VM i Bergen i 2017, så jeg tror timingen er god nå. Jeg har mine planer klare, og har tenkt ut en plan jeg skal forholde meg til fremover. Men det er jobben med å finne penger som er vanskelig og tøff. Når først det er gjort, blir det bare å finne støtteapparat og ryttere og sette opp organisasjonen, sier Hushovd. På spørsmål om hva slags lag dette skal være, sier "oksen fra Grimstad" at laget skal være gjennomsiktig, og at folk skal se at laget driver sunn og frisk idrett.

– Det er umulig å få til et helt norsk lag, men jeg vil selvsagt samle alt fra sykkelnorge og invitere alle med på det her. For det skal være et norsk sykkellag. Alt fra managere, sportsdirektører, ryttere og støtteapparat. Så skal vi bygge det opp sammen, men selvfølgelig med hjelp fra andre nasjoner, sier han.

På spørsmål om hva som kommer til å bli hans rolle, så sier han at han tenker å både bygge opp og styre laget, men trenger dyktige hjelpere for å få satsingen til å gå rundt.

— Vangstad en opplagt mann

Tv 2s sykkelekspert Johan Kaggestad sa i Tv 2s Tour de France-studio fredag at han tror de beste rytterne fra Team Sparebanken Sør har en mulighet til å gå videre til dette laget.

– Skal det være et World Tour-lag må budsjettet ligge på rundt 100 millioner i året og man bør garantere for driften hvert fall i tre til fire år slik at laget for anledning til å bygge seg opp, sier han.

Herman Dahl, Thomas Larsen, Andreas Erland og Andreas Vangstad på treningstur langs med Otra tidligere i år. Nå starter deres lageier Thor Hushovd profflag. Foto: Kjartan Bjelland

Hans sønn, Mads Kaggestad, sier til Fædrelandsvennen at alle rytterne i Team Sparebanken Sør har potensiale til å kunne bli en del av laget. — En modell å gå etter kan være å beholde Team Sparebanken Sør som et slags farmerlag, det er det mange profflag som har i dag.

- Om vi skal nevne noen navn som kan være aktuell for profflaget?

- Det er klart at Andreas Vangstad er en helt opplagt mann til å være med på et sånt lag.

Kaggestad jr. tror det er fullt mulig for Hushovd å realisere planene. Han mener Hushovd er såpass målrettet, og at det ville være et nederlag for ham om det ikke går.

— Er det noen som får til dette så er det Thor. Han er fortsatt husket for prestasjonene på sykkelen, men også som en fantastisk idrettsmann. I tillegg er han også en god forretningsmann, med gode kontakter, som har veldig mye å si, sier Kaggestad.

Atle Kvålsvoll, sportssjef i Team Sparebanken Sør, synes det er for tidlig å vurdere om han har aktuelle ryttere i sitt lag, men strekker seg til følgende:

— Men klart at hvis Andreas fortsetter utviklingen, vil han være en god kandidat. Med sin kjørestyrke vil han være en spennende rytter i så måte, sier Kvålsvoll.

- Tror veien ut i proffverden blir kortere

Andreas Vangstad selv jublet da han fikk nyheten fra Fædrelandsvennen. Rytteren fra Gimlekollen tror dette gjør veien til profflivet kortere for norske ryttere.

- Dette kom som ei bombe. Man skulle nesten tro det var 1. april. Men når det er Hushovd som går ut slik, er det nok troverdig, sier Vangstad til Fædrelandsvennen.

Andreas Vangstad kunne vel fortjent motta sine seierskyss etter maktdemonstrasjonen i Tour of Norways siste etappe tidligere i år. Foto: NTB Scanpix

— For min egen del er dette kjempepositivt. Jeg tror veien ut i proffverden blir kortere på et norsk enn et utenlandsk lag. Skal du for eksempel på et nederlandsk lag, må du gjerne være bedre enn de nederlandske, ellers velger de sine egne. Slik regner jeg også med at det blir på det norske laget. Dessuten føles det litt tryggere å være på et norsk lag, sier han. Sykkeltalentet Kristoffer Halvorsen fra Kristiansand har lenge vært sett på som et av Norges største sykkelhåp, og ble i fjor trukket fram av Hushovd som det største talentet i landsdelen, sammen med Fritjof Røinås.

Dette er helt fantastisk. Nå blir det mye lettere for norske ryttere å komme seg ut, sier Halvorsen.

- Det skal jo være større sjanser for å komme inn der enn i et fransk profflag, sier Fritjof Røinås, som ble ganske så paff da han ble overrakt nyheten fra Fædrelandsvennen.

Da Fædrelandsvennen snakket med Hushovd for noen uker siden, sa han følgende om det å starte et profflag:

— Det kunne kanskje vært noe jeg har lyst til senere, men ikke slik jeg har det nå, sier han.