— Det var veldig gøy. Jeg fikk god flyt og gjorde ingen store feil. Jeg var så vidt nede i bakken en gang, men jeg fikk opp farten og gjorde gode veivalg, sier Hilde Sangesland Strædet, som vant seniorklassen for kvinner overlegent i utfor-NM i terrengsykling.

Hennes tid ble registrert til 5:38,11 minutter, hele 13 og et halvt sekund foran den neste kvinnen på den 2,4 kilometer lange utforløypa.

Forferdelig oppladning

Men det var ikke bare fryd og gammen på vei til gullet. I seeding-omgangen, som er en gjennomkjøring for å sette opp startliste, hvor de beste kjører til slutt, gikk det dårlig for Strædet.

- Jeg lå langt bak og kjørte forferdelig. Jeg tryna to ganger, og følte meg veldig sliten i overkroppen. Jeg hadde ikke trodd at dette skulle være dagen min, sier Strædet.

Klubbkamerat Øyvind Østvedt (38) vant også gull i masterklassen for menn. Han fungerer som mentor for Strædet og sørget for at hun fikk hodet på rett plass til selve konkurransen.

Her kommer Øyvind Østvedt inn til seier. Foto: Jørn Harald Persson

— Jeg har vært med så lenge at jeg vet at en dårlig gjennomkjøring ikke har noe å si. Du må bare omstille og huske det du har trent på underveis. Det klarte Hilde, og i finalen var hun helt rå, roser Østvedt.

Uredd

Strædet gir Østvedt æren for at hun nå er Norges beste syklist i utforløyper. For bare to år siden hadde hun aldri syklet en utforkonkurranse.

- Jeg flyttet fra Øvrebø til Kristiansand for noen år siden, og ble kjent med Øyvind som introduserte meg for dette. Men jeg hadde aldri trodd jeg skulle gå så langt, forteller Strædet.

Østvedt så tidlig at den 29 år gamle kvinnen hadde talent i terrengsykkel.

— Hun håndterte sykkelen veldig bra, og var veldig uredd. Det er to av de viktigste elementene, sier Østvedt som har vært aktiv siden 1993. - Er det mye skader i en slik idrett?

- Nei. Vi er godt beskyttet, så det er relativt få skader. Men man må regne med at man blir litt forslått og får noen ødelagte kragebein.

Øyvind Østvedt viser hvor spektakulær utforsykling kan være. Foto: Jørn Harald Persson

Klarte ikke stå i mot press

Strædet ønsket ikke å delta i konkurranser, men måtte gi etter for presset Øyvind Østvedt satte på henne. Siden har hun syklet fire konkurranser og står igjen med et NM-gull og en seier i Norgesmesterskapet, som videre er sesongens mål.

— Jeg ble lurt av presset og hadde ikke gjort det uten Øyvinds pushing. Jeg har hatt en bratt læringskurve, sier Strædet og humrer.

Hun har imponert læremesteren siden de møttes.

— Hilde har fått til mye, og det er spennende å se utviklingen hennes. Det er veldig gøy å se, sier Østvedt.

Landslagssjefen i terrengsykling har også fått øyne opp for Strædet.

- Hun er utrolig imponerende, og i fremtiden kan hun absolutt være aktuell for landslag. Men bredden i Norge er ganske tynn, så vi vil gjerne se noen prestasjoner i internasjonale løp først, sier Eddy Knudsen Storsæter.

På sin side kom Østvedt i mål på tiden 4:37.68 og vant med 16 sekunder.

— Det er ekstra gøy å vinne i Narvik. Løypene her er de tøffeste vi har i landet, sier Østvedt.