NY RETTSSAK: Høvåg-kvinnen må 8. mai møte som tiltalt i Borgarting lagmannsrett. Her er statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat Joakim Staff avbildet med 22-åringens forsvarer, Carl Bore, under forhandlingene i tingretten i fjor. Kvinnen ble da frikjent. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

KRISTIANSAND: — Hun er innstevnet som vitne og jeg regner med at hun kommer til å forklare seg. Jeg antar det er ønskelig for begge parter, sier advokat Frode Sulland til Fædrelandsvennen.

Sulland representerer Stina Brendemo Hagen, som i oktober kom hjem til Norge etter å ha rømt fra fengsel i Bolivia.

Hun var en av tre norske kvinner som ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba i 2008. Madeleine Rodriguez ble dømt sammen med Brendemo Hagen og soner fremdeles i fengsel i Bolivia.

Var kjærester

En nå 22 år gammel kvinne fra Lillesand rømte landet før rettssaken, men ble senere tiltalt i Norge. Under rettssaken i Oslo tingrett i fjor forklarte hun at det var Brendemo Hagen som inviterte henne med på turen. På dette tidspunktet var de to kvinnene kjærester.

22-åringen ble frikjent i tingretten. 8. mai starter ankesaken mot henne og fire andre i Borgarting lagmannsrett.

Statsadvokat Petter Mandt bekrefter overfor Fædrelandsvennen at Brendemo Hagen er stevnet som vitne.

— Det er åpenbart av interesse å høre forklaringene til de som var der. Vi håper at hennes vitnemål kan belyse saken bedre, sier Mandt.

Brendemo Hagen var ønsket som vitne også i tingretten, men da saken gikk for retten var kvinnen på rømmen i Bolivia og vanskelig å få kontakt med.

Vitneplikt

Det er uklart om Brendemo Hagen har plikt til å vitne og hva hun kommer til å forklare seg om.

Advokat Carl Bore, som representerer 22-åringen fra Lillesand, mener Brendemo Hagen ikke har vitneplikt i saken.

— Vi vet ennå ikke om hun vil avgi forklaring, sier Bore.

— Frykter du hennes vitnemål?

— Nei, det var Madeleine Rodriguez som hadde kontakten med smuglernettverket, sier Bore, som viser til at Rodriguez vitnet da saken gikk for retten i høst. Hun hevdet da at 22-åringen kjente til formålet med turen, men forklaringen ble avfeid som lite troverdig av tingretten.

Advokat Bore la i sin prosedyre til grunn at både Brendemo Hagen og Rodriguez kjente til at det var en smuglertur og at 22-åringen ble lurt.

Ble frikjent

22-åringen fra Høvåg sa i sin forklaring at hun ble invitert med på en romantisk ferietur av Brendemo Hagen. 22-åringen hevdet at hun trodde de skulle til Spania for å male hus og ble overrasket da turen i stedet gikk til Bolivia. Hun nektet for all kjennskap til kokainen som senere ble funnet i bagasjen hennes.

22-åringen ble trodd og frikjent av retten.

— Vi har hele veien vært klare på at vår klient ble lurt og er uskyldig. Hun ble derfor korrekt frifunnet av tingretten, og må frifinnes også i ankesaken, sier Carl Bore.

Saken starter 8. mai og er berammet frem til 7. juni. Totalt møter fem tiltalte. De fire andre ble i tingretten dømt til lange fengselsstraffer for å ha organisert smuglerturen til Bolivia.

Den antatte hovedmannen, en 27 år gammel mann fra Oslo, har trukket skyldanken og anker nå kun over straffeutmålingen.