OSLO: — Det er godt å ha kommet så langt. Det er alt jeg ønsker å si foreløpig, sier moren til 21-åringen til fvn.no i en pause.

Les også: - Tror folk ser at jeg ble ført bak lyset<

Moren var mandag i retten for å følge saken mot datteren. Til stede var også kvinnens besteforeldre og en venn av familien. Ingen av dem ønsket å uttale seg til pressen. 21-åringens far, Hallgeir Øygarden, var ikke i retten ettersom han er på jobb i utlandet. 21-åringens far er oppført som en av de 40-talls personene som skal vitne under rettssaken.

— Han har en del på hjertet, så jeg synes det er rett og rimelig at han kommer til orde. Han har nok også en del å si når det gjelder politi og påtalemyndighet, sier statsadvokat Petter Mandt.

21-åringens advokat, Carl Bore, har tidligere uttalt seg kritisk til norsk politi og påtalemyndighet. Bore har blant annet hevdet at 21-åringen ble tiltalt fordi saken ble en politisk verkebyll. Påtalemyndigheten har avvist påstanden.

Retten satt

Kvart over ni mandag ble retten satt i Oslo tingrett. 21-åringen fra Høvåg ankom retten sammen med sin advokat Carl Bore og sin mor like før klokken ni. Etter å ha fått en god klem av sin mor satte 21-åringen seg på tiltalebenken ved siden av Bore.

Hun ønsket ikke å la seg fotografere i retten, opplyste Bore.

Bakerste benk

21-åringen plasserte seg på den bakerste av de to tiltalebenkene, et stykke unna den andre kvinnen som er tiltalt. De tre tiltalte mennene sitter på benken foran.

Hun fremsto som spent og litt nervøs ved ankomst til retten, men presenterte seg med rolig og klar stemme da hun presenterte seg for retten. 21-åringen oppga at for tiden er student og deltidsarbeidende.

Nektet straffskyld

Hun nektet straffskyld etter tiltalen da den ble lest opp for de tiltalte.

21-åringen vil forklare seg sist av de fem under rettssaken.

I motsetning til de andre er hun ikke tiltalt for organisert kriminalitet, men risikerer likevel mellom tre og femten års fengsel for smuglingsforsøk av 22 kilo kokain.