DISKUSJON: Her under styremøtet torsdag før påske krever ansatterepresentant i styret i Sørlandet sykehus, Frode Gallefoss, at direktør Jan-Roger Olsen umiddelbart stanser alle tarmkreftoperasjoner i Arendal. Foto: Steinar Vindsland

KRISTIANSAND/ARENDAL: — Dette er en omfattende og krevende gransking der vi må sikre at tallene som legges fram er kvalitetssikret, sier administrerende direktør Jan-Roger Olsen etter at han har gjennomført et ekstraordinært ledermøte mandag kveld, andre påskedag.

Da han orienterte styret ved Sørlandet sykehuset torsdag før påske, sa han at rapporten skulle foreligge onsdag 3. april. Når den forelå skulle han og ledelsen ved sykehuset ta stilling til om arendalslegene skal få fortsette å operere tarmkreftpasienter, eller om pasientene skal overføres til Kristiansand.

Gransker

Det er direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst, Ole Tjomsland, som på oppfordring fra fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus, har utpekt spesialkonsulent og kirurg ved Bærum sykehus, Halvor Gude, til å være ekstern gransker.

Gude har brukt påsken på å gå gjennom journaler fra 2010 til og med 2012. De foreløpige tallene han har kommet fram til, vil bli presentert for en ledergruppe ved sykehuset i dag tirsdag.

— Jeg vet ikke om vi vil opplyse om innholdet i de foreløpige tallene tirsdag, det kommer an på hvor trygg Gude er på tallene, sier Olsen.

Reopereres

Det var under arbeidet med sykehusets kreftplan det blant annet ble oppdaget at hele en av tre tarmkreftopererte ved sykehuset i Arendal måtte reopereres på grunn av sår som sprakk opp igjen og andre komplikasjoner. I Kristiansand var tallene rundt fem prosent, og dermed på landsgjennomsnittet.

Dette fikk leder for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland, til slå alarm og kreve full stans i tarmkreftbehandlingen i Arendal. Under styremøtet torsdag før påske sa direktøren at det ikke blir gjennomført noen tarmkreftoperasjoner før granskingen er ferdig.

Ledergruppe

Når Gudes granskingsrapport er kvalitetssikret skal en ledergruppe ved sykehuset bruke hele mandag 8. april og tirsdag 9. april til å vurdere hvor tarmkreftpasienter fra Sørlandet skal opereres i framtiden.

Dersom pasientene overflyttes til Kristiansand frykter Arendals-miljøet at de vil bli så tappet for kirurger at de ikke vil kunne bemanne en akuttkirurgisk vaktplan, og at akuttmottaket dermed kan bli nedlagt.