— Saken mot min klient bør henlegges blant annet på bakgrunn av denne rapporten, sier Lyngdal-mannens forsvarer, advokat Odd-Rune Torstrup til Aftenbladet.

Det var mandag kveld at NRK Rogaland meldte at rapporten fra psykiatrispesialister nå er klar, og at deres konklusjon er at mannen fra Lyngdal har et forvrengt bilde om at han og tre kamerater var delaktige i drapet på Tina Jørgensen.

Torstrup mener tvilen om det var virkeligheten hans klient snakket om da han fortalte om drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen for 15 år siden, underbygges av rapporten.

— Den bare forsterker den tvilen som hele tiden har vært om hans forklaring. Sammenholdt med den mangelen på bevis som preger saken, mener jeg at saken nå bør henlegges, fremholder Torstrup.

Holder på sitt

Ifølge Torstrup fastholder likevel 37-åringen sin forklaring.

— Han er overbevist om at det han har forklart, har skjedd, sier advokaten, som understreket at fenomet "falsk forklaring" ikke er noe ukjent begrep i forbindelse med rettspleie.

— Opptil 30 prosent av befolkningen kan være disponert for dette, ifølge psykologien, sier han.

Mannen skal i avhør ha forklart seg i detalj om hva som skjedde og hvem som står bak drapet på Tina Jørgensen.

Politiet i Rogaland har nylig fått overlevert rapporten om den mentale helsetilstanden til den siktede mannen fra Lyngdal. Den 84 sider lange rapporten baserer seg hovedsakelig på samtaler to rettspsykiatere har hatt med 37-åringen. Konklusjonen er delt opp i åtte punkter, der mannens psykiske helsetilstand er kartlagt, ifølge NRK.

Roser politiet

I det siste punktet skal det stå følgende: «Vi antar, etter en analyse av hele sakskomplekset, at observanden har utviklet falske minner i forhold til de påklagede handlinger».

Politiet ønsker ikke å komme med detaljer om etterforskningsarbeidet nå, og venter med å kommentere rapporten til den rettsmedisinske kommisjon har sett på den.

– Vi sender rapporten videre, slik at de kan gå gjennom den og komme med eventuelle bemerkninger og kommentarer, sier politiadvokat Herdis Traa i Rogaland politidistrikt til NRK.

Advokat Odd-Rune Torstrup mener det er grunn til å gi politiet honnør for å ha bestilt rapporten.

— Politiet har hatt en god og objektiv tilnærming til hans forklaring. Enhver forklaring må etterprøves, og det har politiet her gjort blant annet etter innspill fra meg. Hadde denne saken vært håndtert av mindre erfarne politifolk og aktører, kunne det fort endt med et jusistmord, sier Odd-Rune Torstrup.

Forekomsten av falske minner har ført til mye debatt om påliteligheten av vitneforklaringer, særlig slike som angår påståtte seksuelle overgrep i barndommen. Ifølge Store norske leksikon forekommer falske minner når folk mener å «huske» hendelser som avviker fra det som virkelig har skjedd. Et eksempel er er hendelser fra barndommen som man tilsynelatende har glemt eller fortrengt, men som kan vekkes til live på et senere tidspunkt men som viser seg å være falske.