17. september i år ble det kjent at politiet hadde pågrepet og siktet en mann fra Lyngdal for drapet på Tina Jørgensen.

Den brutale skjebnen til den 20 år gamle Stavanger-jenta i september 2000 har vært en verkebyll for etterforskerne som jobbet med drapet og for ledelsen i Rogaland politidistrikt. Et uoppklart drap er en grusom ekstrabelastning for offerets pårørende, men også svært vanskelig å akseptere både for politiet og for befolkningen.

Hans Petter Aass, journalist i Aftenbladet, kommenterer Tina-saken. Foto: Pål Christensen

Men så — nærmest ut av ingenting - syntes saken plutselig å være så godt som oppklart. En 36-åring fra Lyngdal fortalte i sommer en kamerat at han var der da Tina Jørgensen ble tatt av dage, og at han senere var med på å skjule liket. Han åpnet også for at han selv var med på å utøve vold mot henne, men sa det var en kamerat som i sjalusi hadde slått henne med en stein.Uten at 36-åringen ante det, gjorde kameraten opptak av samtalen med telefonen sin. Den siste dagen i juli videreformidlet han "tilståelsen" til politiet.

Pågripelser

I halvannen måned undersøkte etterforskerne opplysningene. Til sammen fem lyngdøler skulle ha hatt en rolle i drapshandlingen eller da liket ble gjemt i en kum ved Bore kirke. Mange av detaljene mannen oppga kunne stemme godt med tekniske funn i saken.

Selv om politiet fortsatt ikke hadde klart å knytte hverken 36-åringen eller noen av de andre lyngdølene til Stavanger, ble 36-åringen pågrepet og siktet for drapet på Tina Jørgensen. I avhør bekreftet mannen alle opplysninger han hadde kommet med på lydopptaket. Han kom også med flere nye detaljer fra den fatale natten.

Dagen etter avhøret aksjonerte politiet mot tre andre, jevnaldrende menn fra Lyngdal. En kvinne, som ifølge 36-åringens forklaring også spilte en rolle drapsnatten, døde for noen år siden av en overdose.

Med en tilsynelatende detaljert tilståelse fra en av de siktede, fremstod det utad som om etterforskerne var svært nær en oppklaring av den mye omtalte drapssaken. Men for polititjenestemennene som jobbet med drapet, var det likevel åpenbart at det var mye som gjenstod før en tiltale eventuelt kunne tas ut.

Nektet

Ikke minst fordi de tre andre siktede blånektet for at de hadde noe som helst med Tina-saken å gjøre.

Hverken da saken først ble etterforsket eller da den ble gjenopptatt i 2013 hadde noen av lyngdølenes navn dukket opp i etterforskningsmaterialet - utover at Tinas kjæreste etter forsvinningen hadde skrevet navnet til en av dem på en konvolutt i forbindelse med at han ville finne ut om Tina hadde reist til Lyngdal.

Tina Jørgensen ble meldt savnet søndag 24. september 2000. Hun ble funnet drept i en kum på parkeringsplassen ved Bore kirke en måned senere, 26. oktober 2000. Foto: Jonas Haarr Friestad

Den 20 år gamle kvinnen hadde et nært forhold til sørlandskommunen etter å ha tilbrakt flere sommerferier der helt siden barndommen. Der hadde hun også blitt kjent med flere ungdommer på samme alder — blant dem noen av de siktede.Men ingen av dem var i nærheten av å bli koblet til drapet før 15 år senere. Nå er den lange tiden som har gått politiets største problem i jakten på den eller de som tok livet av Tina Jørgensen. Etterforskerne har nemlig ikke noen biologiske spor etter gjerningsmennene. Offeret hadde ligget i sølevann i en kum ved Bore kirke i en måned da hun ble funnet.

Vitnene

Dermed står og faller en eventuell sak mot de fire siktede på om etterforskerne klarer å få bekreftet detaljene i 36-åringens forklaring.

Etter det Aftenbladet kjenner til har ingen av de utenforstående personene som er nevnt i 36-åringens historie kunnet bekrefte at vennegjengen var i Stavanger den helgen Tina ble drept. Mannen som uvitende skal ha lånt ut bilen til lyngdølene denne helgen, har i avhør benektet at noen av de siktede har hatt tilgang til bilen hans i forbindelse med en tur til Stavanger. 36-åringens daværende kjæreste mener han var hos henne på Sørlandet da drapet skjedde. Og en barnedåp 36-åringen knyttet til drapshelgen, fant mest sannsynlig sted året etter.

Tekniske spor

Heller ikke fra tekniske spor har politiet funnet bekreftelser på at de hadde tatt turen til Stavanger den aktuelle helgen. Selv om etterforskerne sikret seg flere numre fra flere hundretusen samtaler og sms'er fra sentrale basestasjoner i Stavanger-området drapshelgen, har de ikke klart å finne numre som de vet kan knyttes til noen av de fem personene fra Lyngdal som 36-åringen har forklart inn i saken.

Muligheten til å sikre seg ytterligere teledata i saken, forsvant allerede før nyttår i 2000. Etter loven skal alle slike opplysninger slettes etter tre måneder.

Medieomtale

Overfor politiet har 36-åringen kommet en rekke detaljer om drapet som faktisk stemmer med funn både på åstedet og på funnstedet. Men i løpet av de siste 15 årene er en rekke detaljer grundig omtalt i mediene. Ikke minst fordi mange av omstendighetene ble kjent i forbindelse med at politiet i 2001 valgte å sikte Tina Jørgensens kjæreste for drapet.

En person som av en eller annen grunn skulle ønske å tilstå noe han ikke har gjort, vil dermed kunne ha tilgang til opplysninger som gjør det mulig å konstruere en forklaring som kan fremstå troverdig.

Politiet har bedt om en rettspsykiatrisk undersøkelse av 36-åringen for å få hjelp til å avklare om det er tilfelle i denne saken. Den foreligger fortsatt ikke.

8. oktober - tre uker etter at de fire siktede menneskene hadde blitt varetektsfengslet - tok politiet den 36 år gamle mannen som hadde plassert seg selv midt i en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker med seg til åstedet for ugjerningen på Grasholmen. Der fremstod mannen som så usikker at det oppstod tvil om han noen gang hadde vært der før.

Dramatisk

Det medvirket sterkt til at politiet neste morgen tok en dramatisk avgjørelse: Selv om retten hadde gitt etterforskerne anledning til å holde de fire varetektsfengslet i ytterligere en uke, ble alle løslatt umiddelbart.

Politiet brukt hele høsten til en grundig gjennomgang av 36-åringens forklaring, selv om de siktede ble sluppet fri. For fortsatt er det flere uavklarte forhold i saken. Blant annet har et vitne fra et belastet miljø i Vest-Agder fortalt politiet at også en av de andre siktede har tilstått drapet overfor ham.

Men uten tekniske eller biologiske spor, og uten en gang å kunne knytte de fire mennene til Stavanger da Tina ble drept, vil påtalemyndighetene stå overfor en nærmest umulig oppgave i retten om en eller flere av mennene skulle bli tiltalt. Ikke en gang en slags tilståelse kan endre på det. Den kan jo være uriktig.