KRISTIANSAND: — Det er sånn det er i livet. Man møter utfordringer. Dette gjør at de planlagte utbedringene blir utsatt med kanskje ett år. Det er synd, men vi er sterke i troen på at vi kommer i mål til slutt, sier rektor ved Steinerskolen Steinar Skjævesland.

Tilbygget havner innenfor sikkerhetssonen og vi kan derfor ikke bygge den veien. Det gjør at planene må endres. Vi er positive til at det løser seg til slutt, men dette betyr at det går enda lengre tid. Vi hadde i utgangspunktet håpet at vi skulle være ferdige til nyttår.

Steinar Skjævesland, rektor Steinerskolen i Kristiansand

Etter en over 20 år lang kamp for å få kjøpt tomta de har hatt skolen på siden 1992, overtok Steinerskolen halve skoletomta fra Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS) og Kristiansand kommune rett før nyttår.

Uka etter at kjøpet var gjennomført sendte de en rammesøknad for utbygging av gamle Oddernes skole til Kristiansand kommune. Da viste det seg at utbyggingen ikke er mulig å gjennomføre som planlagt.

— I forbindelse med rammesøknaden kom det fram at veivesenet har bygd en av sine E18-tunneller nærmere skolen enn det det er tillatt å bygge. Tilbygget havner innenfor sikkerhetssonen og vi kan derfor ikke bygge den veien. Det gjør at planene må endres. Vi er positive til at det løser seg til slutt, men dette betyr at det går enda lengre tid. Vi hadde i utgangspunktet håpet at vi skulle være ferdige til nyttår, sier Skjævesland.

1. klassingene må fortsatt vente

Ikke godkjent

Det gamle skolebygget er ikke godkjent som skolebygg etter dagens standarder. Fylkesmannen krevde etter et tilsyn i 2012 at skolen sørget for å få de nødvendige godkjenningene. I brev til skolen sendt i juni i år skriver Fylkesmannen.

«Det er alvorlig at dere mangler godkjenning for skoleanlegget, og at dette har vedvart over lang tid. Det er derfor viktig at dere retter opp situasjonen snarest mulig. Vi anser ikke tilsynet som avsluttet før pålegget er etterkommet.»

— Vi har en god dialog med Fylkesmannen og de er tilfreds med de planene vi har for å få godkjenning på plass. Bygget brukes ikke til ordinær undervisning i dag, men til undervisning til spesialfag som sløyd. Vårt mål er å kunne benytte bygget til ordinær undervisning. Det som mangler for å få bygget godkjent er tilgjengelighet, i tillegg vil utbyggingen gi oppgraderte toaletter og undervisningsrom.

KNAS trosser enstemmig politisk vedtak

Nå jobbes det med å finne en alternativ løsning, for skolens beliggenhet byr på utfordringer. På andre siden av skolen ligger nemlig to store, fredede bøketrær. Dermed er det uaktuelt å bygge i den retningen, men rektoren er optimistisk.

— Vi har sendt de nye planene til Miljørettet Helsevern og venter nå på tilbakemelding for å bli enig om en løsning vi kan sende til plan- og bygningsetaten. Planen er å bygge på samme side, men i en retning som gjør at havner utenfor sikkerhetssonen. Vi er i dialog med Statens Veivesen og føler oss trygge på at det skal gå bra i forhold til dem. De politiske signalene er positive og vi er trygge på å finne en løsning som er til det beste for både oss om omgivelsene, sier Skjævesland.