— Vi har ventet siden 1994 på å få kjøpt tomta skolen har brukt i alle år. Når så politikerne i april 2014 enstemmig vedtok at vi skulle få kjøpe den, trenerte administrasjonen salget av tomta fra Knas til Steinerskolen i et og et halvt år. Når vi nå skal undertegne kjøpskontrakten, har Knas lagt inn et krav om at Steinerskolen ikke kan uttale seg mot fremtidige byggeprosjekter rundt skolen. Selv om dette ble enstemmig avvist av politikerne da de gikk inn for salg, forteller styreleder i Steinerskolen, Gisle Vonen.

Rådmannen fremmet dette forslag i kommunalutvalget 29. april 2014 - og ble enstemmig nedstemt av politikerne:

Salget gjennomføres etter at ny reguleringsplan er vedtatt, eventuelt at det avtales at Steinerskolen godkjenner utvikling av gjenværende del av tomten i samsvar med siste planforslag, og ikke kan komme med innsigelser hverken på byggehøyder eller utnyttelse. I tillegg, som nevnt i saken, skal tomten deles på en slik måte at utnyttelsen av gjenværende del kan optimaliseres.

Kan kreve tomta tilbake

I kjøpskontrakten skriver Knas at Steinerskolen ikke kan legge inn klage eller på annen måte motarbeide den planlagte utbyggingen.

Hvis Knas oppfatter at Steinerskolen motarbeider utbyggingen, skal det regnes som et vesentlig mislighold av avtalen.

«Slikt brudd medfører at Selger har rett til å kreve Eiendommen tilbakeført, hvoretter Kjøper må dekke alle Selgers kostnader med dokumentavgift og andre utgifter tilknyttet transaksjonen», står det i kontraktsforslaget.

Dette vil Knas-direktør Jan Omli Larsen ha med i kjøpskontrakten:

Kjøper kan etter denne kontrakt ikke legge inn klage eller på annen måte motarbeide den planlagte utbyggingen uten at dette er til vesentlig ulemper for Kjøper. Brudd på denne bestemmelsen er et vesentlig mislighold av denne avtalen. Slikt brudd medfører at Selger har rett til å kreve Eiendommen tilbakeført, hvoretter Kjøper må dekke alle Selgers kostnader med dokumentavgift og andre utgifter tilknyttet transaksjonen.

Nekter å undertegne

— Hele styret for Steinerskolen har sagt at dette kan vi ikke gå med på. Det er ikke for å være vrang eller vanskelig. Men vi kjøper denne tomta til markedspris for skolebygg, og må ut med sju millioner kroner for tomta. I tillegg må vi regne med kostnader til oppussing og oppgradering, slik at hele prosjektet med å få Steinerskolen ferdig, kan beløpe seg opp mot 20 millioner kroner. Dette er svært mye penger for en liten skole som vår. Da kan vi ikke ha en slik passus hengende over nakken i all framtid, der vi risikerer å miste alt. Vi er spilt sjakkmatt, ikke bare for dem som går på skolen nå, men også for fremtidige generasjoner, sier styreleder Gisle Vonen.

Demokratisk rettighet

Gisle Vonen viser hvordan skolegården ved Steinerskolen er delt i to, ettersom kommunen ikke ville selge mer av tomta til dem. – Det kan vi leve med. Men de kan ikke ta fra oss retten til å si hva vi mener om utbygging som berører skolen og elvene her, sier han. Foto: Kjartan Bjelland

Styrelederen vil ikke utelukke at dette er et «takk for sist» fra Knas, etter at selskapet etter hans mening har motarbeidet skolens ønske om å kjøpe sin egen tomt i tiår.— Vi er ikke imot utbygging ned mot Esso Oddemarka. Det gjør ingen verdens ting at det området blir «shinet» opp. Men skolens oppgave er å ivareta elevene og læringsmiljøet. Da må vi selvfølgelig ha demokratiske rettigheter som alle andre, og kunne si ifra om for eksempel skolevei, sykkelstier eller lekeplasser i området, sier Vonen.

Koster skjorta

Han understreker at skolen tross alt ikke har fått noe gratis her.

— Vi kjøper til ordinær markedspris for skoler. Alle bør være happy her. I Bergen, Stavanger og på Hamar har Steinerskolen fått sine tomter for en symbolsk pris. Jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor administrasjonen og Knas ikke kan være fornøyd med å følge alminnelige spilleregler. Alt vi ønsker er en helt ordinær kjøpskontrakt. Og det er selvfølgelig helt greit at kommunen legger inn et punkt om at de skal ha tilbake tomta hvis det ikke skal drives skole der lenger, sier Vonen.

Steinerskolen har måttet hyre inn advokat for å få hjelp.

— Det koster skjorta for en liten skole når vi i et helt år må ha hjelp fra advokat. Men vi har ikke noe valg. Vi har holdt på med dette siden 1994. Det har vært en utmattende kamp, for både ansatte, elever og foreldre, sier Vonen som selv har jobbet med saken siden den eldste datteren begynte i Steinerbarnehagen for 15 år siden. Nå går den yngste datteren sisteåret på skolen.

- Bystyret har vært krystallklart!

Ordfører Hrald Furre (H) innkaller nå Knas og Steinerskolen til sitt kontor for å løse saken. Foto: Kjartan Bjelland

Ordfører Harald Furre vil nå innkalle Knas og Steinerskolen til et møte på sitt kontor. – Denne saken skal ha en snarlig løsning, sier han.— Jeg er overrasket over at denne saken ennå ikke er løst. Jeg vil derfor innkalle Knas og Steinerskolen til mitt kontor. Denne saken skal ha en snarlig løsning. Bystyret har vært krystallklart. De skal få kjøpe tomta. Kommunalutvalget har også sagt sitt, og vi må finne en løsning på dette, sier ordfører Harald Furre som ble gjort oppmerksom på saken fredag kveld.

Ingen kommentar

— Jeg vil ikke kommentere noe som er en del av forhandlinger, sier administrerende direktør Jan Omli Larsen i Knas.

Administrerende direktør i Kristiansand Næringsselskap AS, Jan Omli Larsen. Foto: Reidar Kollstad

— Det pågår nå en dialog mellom juridiske rådgivere på begge sider. Utspillet er nå hos Steinerskolens representant. Vi har spilt inn vårt forslag. Ballen er nå hos dem, og der har den vært en stund, sier Jan Omli Larsen i Kristiansand Næringsselskap (Knas), som er eid av Kristiansand kommune.Han innrømmer imidlertid å kjenne kontraktsforslaget inngående. Når Fædrelandsvennen spør hvorfor han har valgt å ta med et kontraktspunkt som politikerne enstemmig har nedstemt, svarer han:

— Dette er en del av forhandlingene. Normalt vil du ikke sitte med dette kontraktforslaget, og jeg skjønner ikke hvorfor dere sitter med det. Vi vil uansett ikke kommentere en forhandlingsprosess. Nå ligger utspillet hos dem. Og jeg vet ikke hva de sier om dette, sier Omli Larsen.

Ukjent

— Styret i Steinerskolen sier nei til dette punktet.

— Vi har ikke fått den informasjonen. Da har dere fått det før oss. Dette er som sagt en dialog mellom advokatene, og jeg må ta forbehold om at det kan ha kommet et svar i løpet av dagen. Men Steinerskolen må gjøre sin vurdering av hva de mener er komplisert. Vi har sendt over et forslag, sier Omli Larsen.