Mette Gundersen er gruppeleder for Arbeiderpartiet i Kristiansand.
Vidar Kleppe er gruppeleder for Demokratene i bystyret i Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad
Administrerende direktør i Kristiansand Næringsselskap AS, Jan Omli Larsen. Foto: Reidar Kollstad
Steinerskolen i Stavanger sin tidligere rektor Nina Hoftun Bergesen, mener det er trist at Kristiansand ikke ser verdien av valgfriheten foreldrene har med alternative skoler. Foto: Lars Idar Waage

Det sier Arbeiderpartiets gruppeleder Mette Gundersen, som forteller at hun også tok opp saken på nytt i byutviklingsstyret tidligere i år, da hun ba administrasjonen sørge for at Steinerskolen fikk tomten før sommeren, slik at de kunne gjøre klar skolen til elevene kom tilbake nå i høst.

Mette Gundersen er gruppeleder for Arbeiderpartiet i Kristiansand.

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen om førsteklassingene på Steinerskolen som ble møtt med roser og sang på sin første skoledag. Og ble stuet inn i trange lokaler. For skolen får fortsatt ikke kjøpe tomta som gir dem mulighet til utvidelse.— Det har aldri vært tvil om budskapet. Hvis saken nå skal opp til ny behandling forstår jeg ikke hvorfor kommunalutvalget ikke er informert eller konferert med underveis. Rådmannen har hatt plenty med tid til å ta dette opp med oss, sier Gundersen.

Urimelig for elevene

— Kommunen har vært så tydelig på hva vi mener i denne saken. Det er helt urimelig at skolen og elevene må vente lenger. De skulle få en mulighet til å sette skolen i stand til skolestart. Jeg trodde ærlig talt den saken var i orden og løst. Selg tomta til skolen. Det bør være et enkelt budskap å forstå, sier Mette Gundersen og legger til:

Nå har jeg skjelt og smelt sånn på ordføreren i det siste, så her er litt ros til ordfører Arvid Grundekjøn...

— Nå har jeg skjelt og smelt sånn på ordføreren i det siste, så her er litt ros til ordfører Arvid Grundekjøn for den innsatsen han gjorde i denne saken. Her grep han inn for å finne en god løsning, sier Gundersen og humrer.

Saken om Steinerskolens tomt har versert siden 1992. De har blant annet vært forsøkt flyttet til Møvik, til Marvika og til Slettheia under en høyspentmast. Da salget til slutt kom opp var prisforlangende 47 millioner kroner. Da den ble nedjustert til sju millioner mente administrasjonen salget måtte stoppes med henvisning til en juridisk EØS-vurdering de mente vanskeliggjorde salget.

- Er dette trenering fra administrasjonen, eller motvilje mot saken?

— Jeg har ikke grunnlag for å si det. Når politikerne har gjort et krystallklart vedtak, så skal administrasjonen forholde seg til det, sier Gundersen.

Vil vurdere pris

Det var Demokratenes Vidar Kleppe som i sin tid ba politikerne skjære gjennom, slik at skolen fikk kjøpe tomta. Også han er overrasket over at skolen halvannet år etter vedtaket, fortsatt ikke har fått kjøpe tomta.

Vidar Kleppe er gruppeleder for Demokratene i bystyret i Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

— Administrasjonen fikk klar beskjed om å legge forholdene til rette for Steinerskolen, slik at de skulle få videreutvikle seg. Jeg ser fram til å få den opp i bystyret. Her er det somlet unødvendig lenge. Jeg forventer avklaring så raskt som mulig, sier han.- Når saken først skal opp i bystyret; hvorfor skal Steinerskolen i Kristiansand betale sju millioner kroner for halve tomta, når de i Stavanger fikk sin tomt som er dobbelt så stor, til én krone?

Men skolen gjør en kjempeinnsats for elevene og for kommunen. Her må vi legge forholdene til rette.

— Jeg kjenner ikke saken i Stavanger og kan ikke si noe i forhold til pris. Men hvis Steinerskolen trenger en utvidelse, så må vi kanskje gå inn og se på forhandlingene som har vært. Det viktige er at vi kommer fram til en minnelig og grei ordning. Skolen må kunne utvikle seg uten å bli kvelt økonomisk. Hva prisen skal være, kan jeg ikke si. Men skolen gjør en kjempeinnsats for elevene og for kommunen. Her må vi legge forholdene til rette. Derfor er jeg villig til å diskutere pris og tomteareal, sier Kleppe.

Mette Gundersen sier det har vært forhandlinger mellom skolen, kommunen og Knas.

— Hvis partene er enige om en avtale, forholder vi oss til den, sier hun.

- Tar tid å skille ut tomta

Mens rådmann Tor Sommerseth forklarer forsinkelsen med at salgsbetingelsene må avklares politisk, sier direktøren i Kristiansand Næringsselskap (Knas) at det tar tid å skille ut tomta.

Administrerende direktør i Kristiansand Næringsselskap AS, Jan Omli Larsen. Foto: Reidar Kollstad

I april 2014 vedtok kommunalutvalget at Steinerskolen skulle få kjøpe tomta de har brukt til skole siden 1992. Både administrasjon og Knas ville heller omregulere tomta fra skoleformål til bolig og næringsformål og selge den med maksimal fortjeneste. — Det foreligger et politisk vedtak om salg, hvorfor har dere ikke solgt tomta?

— Det er ikke gjort noe galt. Vedtaket har en lang forhistorie. Men vi har sagt at vi forholder oss til vedtaket i kommunalutvalget. Men forutsetningen er at en får fradelt tomta. Og det tar tid. Det er en kommunal øvelse, og det arbeidet pågår, sier administrerende direktør Jan Omli Larsen i Kristiansand Næringsselskap (Knas), som er eid av Kristiansand kommune.

Ikke lang tid

- Var ikke det veldig lang tid for en kartforretning?

— Det skal settes en grense for hva som er skoletomt og hva som for øvrig skal være på tomta. Så her må det gjennomføres en mer omfattende kartforretning med de offisielle stegene. Og det tar gjerne noe tid, sier Omli Larsen.

Det er mye som må avklares. Normalt kreves det også en omregulering her.

- Halvannet år?

— Det er ikke så uvanlig. Men det er nå så, alt ligger til rette for den delen av det. Det ligger også andre elementer her. Blant annet finansieringen. Skolen skulle betale for tomta. Den er ikke gratis. Det er noen utfordringer der for skolen, som det ble sagt noe om i det vedtaket, sier han.

— Det å fradele en så stor tomt i en stor by, det tar tid. Vi må definere hvor grensa går, hva som er skole, hva som skal være til boligutbygging og andre ting som skal være rundt. Det er mye som må avklares. Normalt kreves det også en omregulering her.

Trenering

- Tomta er regulert til skoleformål, hvorfor må det da omreguleres?

— Det vet jeg faktisk ikke. Men i kommuneplanen er den satt til sentrumsformål, sier han.

- Er taksten på tomta avklart?

— Ja, vedtaket sier noe om hva de skal betale. Men taksten er ikke avklart, jeg tror kanskje ikke det.

- Dere er tidligere beskyldt for trenering av denne saken. Er dette trenering?

— Det er ikke vi som fradeler, det er det Kristiansand kommune som gjør. Vi har bare stilt opp med underskrifter der det kreves for vår formelle rolle. Vi har ikke mulighet til å trenere, sier Omli Larsen.

Steinerskolen i Stavanger sin tidligere rektor Nina Hoftun Bergesen, mener det er trist at Kristiansand ikke ser verdien av valgfriheten foreldrene har med alternative skoler. Foto: Lars Idar Waage

Fikk skoletomta for én kroneEtter å ha leid tomta siden 1988 fikk Steinerskolen i Stavanger sin skoletomt på over 12 mål i byen for én krone av kommunen.

— Vi betalte riktig nok avgifter og slikt, så det ble litt mer enn en krone slutt, bekrefter Steinerskolens tidligere rektor i Stavanger Nina Hoftun Bergesen.

Mens Steinerskolen i Kristiansand har hatt 90 år gamle Oddernes skole med sin 13 måls store tomt siden 1992, har Steinerskolen i Stavanger hatt sin 12 måls store tomt siden 1988. I begge byene ble det bygd både skolebygg og barnehage. Men så stopper alle likheter.

Symbolsk leie

I Kristiansand har Steinerskolen betalt leie for tomta på cirka 180.000 kroner i året.

— Jeg husker ikke nøyaktig hvor mye vi betalte, men det var ikke over 1000 kroner, forteller Hoftun Bergesen.

Det er i så dårlig forfatning at det ikke er tillatt å bruke til undervisning.

Da Steinerskolen i Stavanger ba om å få kjøpe tomta, slik at de kunne få gunstigere lånebetingelser for videre utbygging, ble prisen satt til én krone.

I Kristiansand ble tomta halvert til 6,5 mål, og prisen satt til sju millioner kroner, etter at Kristiansand Næringsselskap (Knas) først hadde forlangt 47 millioner kroner.

EØS-regler

— Tidligere mente kommunen at det var uaktuelt å dele tomta, fordi barna trengte plassen. I tillegg har bystyret tidligere sagt at det gamle skolebygget på Oddernes skal tas vare på. Det ønsker vi også. Men det er i så dårlig forfatning at det ikke er tillatt å bruke til undervisning. Det vil koste store beløp å ordne det, og vi har ikke mye penger. Vi skal jo ikke tjene penger, kun drive skole for barna, sier rektor Steinar Skjævesland ved Steinerskolen i Kristiansand.

I Kristiansand ble det stilt spørsmål om det var lov i forhold til EØS-reglene å selge tomta for sju millioner. I Stavanger vurderte juristene om de kunne gi bort tomta med stor verdi for én krone.

— Salget til oss ble enstemmig vedtatt. Området var regulert til skolevirksomhet. Ettersom vi er en friskole som verken skal tjene penger eller betale utbytte, var det ikke noe problem i forhold til EØS-reglene, forteller Nina Hoftun Bergesen.