Skoleåpning Steinerskole 00011.jpg Foto: Reidar Kollstad
Aisha, Felix, Ulvar, Mio, Bjørn og Leo på første skoledag i festsalen på Steinerskolen. Foto: Reidar Kollstad
Ulvar møter de andre barna han skal gå i klasse med de neste ti årene. Foto: Reidar Kollstad
Erik leder de nye førsteklassingene til klasserommet på Steinerskolen. Foto: Reidar Kollstad

— Vårt ønske var å ruste opp og bygge ut skolen, slik at også førsteklassingene nå skulle få bedre og

Rektor Steinar Skjævesland inviterer årets førsteklasse inn på Steinerskolen. Foto: Reidar Kollstad

mer romslige lokaler. Men selv om politikerne vedtok at vi skulle få kjøpe tomta her for halvannet år siden slik at vi kunne ta grep, så får vi fortsatt ikke kjøpe tomta. Og jeg aner ærlig talt ikke hvorfor, sier rektor Steinar Skjævesland. Siden 1992 har skolen ventet på en avklaring.

Den store dagen

Pappa Willy Gran og Ulvar (6) Foto: Reidar Kollstad

Ulvar (6) står tett inntil pappa Willy Gran. Han har gledet seg lenge til den store dagen. Men det er en bakside.— Vi har ventet i tiår på avklaring. Skolen trenger oppussing. Det er frustrerende, sier Willy Gran som også har to eldre sønner på skolen.

Ulvar ser rundt på de andre barna som har fylt den lille skolegården.

— Tegning er gøy, hvisker han.

— Og sparkesykkel, sier han med et stort smil.

Rektor Skjævesland inviterer alle inn i festsalen. Rommet blir fylt til randen.

Førsteklassingene på Steinerskolen ønskes velkommen med hver sine rose, som de får fra tiendeklassingene. Ved skoleårets slutt, når elevene i tiende skal forlate skolen, får de hver sine rose fra de yngste elevene. Foto: Reidar Kollstad

Foran sitter de aller minste. Inn kommer 10. klassingene — de største elevene på skolen. Med seg har de en rose til hver av de minste. Slik ønskes barna velkommen, med sang og blomster.- Dere er bare så utrolig nydelige alle sammen, sier læreren som leder allsangen. Så går turen til klasserommene

Første time

— Klassene her er mindre enn i den offentlige skolen. De har ikke den leksepakka som de andre skolene, og elevene lærer på en annen måte og i et bedre skolemiljø. Derfor var det helt naturlig for Ulvar å begynne her, sier pappa Willy Gran.

Her sitter lærer Gunn Nilsen Nome sammen med Aisha, Ludvig, Leo, Amanda, Linn Mari, Mio, Ulvar, Felix, Marcus, Bjørn, Shaun og Janko. Foto: Reidar Kollstad

I klasserommet setter de tolv nye elvene seg på gulvet. Samlingsstunden med sang og eventyr er i gang. Det synges for hvert av barna. Sammen drar de ut for å ro og fiske, de nynner og klapper, synger og teller. De teller til fem på engelsk, finsk, fransk, spansk og kinesisk. Barna er bergtatt.— Jeg har laget mange papirfly, sier en av guttene før de ror ut til fiskeskjær.

Ventet siden 1992

Steinerskolen har ventet på en avklaring om tomt siden 1992. — I 1994 fikk vi et løfte fra politikerne om at vi skulle få bli her. Men det var muntlig. Da vi omsider fikk vedtaket i april 2014 om salg, så trodde vi at det var greit. Men vi venter fortsatt. Prisen er satt til cirka sju millioner. Vi må pusse opp for ca. 20 millioner. Det er mye penger for en liten skole som vår, som ikke skal være en kostbar privatskole, men åpen for dem som ønsker Steiner-pedagogikk for sine barn, sier rektor Steinar Skjævesland.

Willy Gran og Ulvar (6) på vei til første skoledag på Steinerskolen. Foto: Reidar Kollstad

I løpet av disse årene er skolen forsøkt flyttet til andre steder i byen. Da politikerne signaliserte salg, kom Knas med en takst på over 46 millioner kroner på tomta.Da det ble avklart at tomta var regulert for skolevirksomhet og ikke næringsformal, ble prisen justert til sju millioner kroner.

— Det er vel ikke noen tvil om at Knas ville ha oss vekk, og heller bygge ut med boliger og næringsvirksomhet, sier rektor Skjævesland.

Rådmannen avviser trenering

Rådmann Tor Sommerseth har vært ansvarlig for å gjennomføre politikernes vedtak om å selge tomta for halvannet år siden. Nå vil han ha saken opp til ny politisk behandling.

Rådmann Tor Sommerseth

— Vi beklager at det kan ha tatt noe tid, sier rådmannen.- Hvorfor har det tatt så lang tid, hvorfor er ikke tomta solgt slik politikerne bestemte?

— Vi planlegger en ny sak for kommunalutvalget 1. september, og så videre til bystyret for endelig avklaring.

— Er det ikke manglende respekt for et politisk vedtak å sende saken tilbake til ny behandling?

— Når vi fremmer den til ny behandling så er det for å avklare salgsbetingelsene. Ikke realitetene om en skal gjennomføre salget eller ikke, sier Sommerseth.

— Dette kan gi inntrykk av omkamp. Det er det ikke, vi må få avklart prisen på tomta, sier han

— I vedtaket står det at tomta skal selges til skoletakst. Hvorfor ny politisk behandling?

— Det er blant annet et spørsmål som gjelder avklaring om finansiering av tomta i forhold til Knas, som står som formell eier, sier Sommerseth.

— Er ikke finansiering av Knas en helt annen sak enn iverksettelsen av et gammelt, politisk vedtak om salg av tomt til Steinerskolen?

— Jeg beklager at dette har tatt noe tid. Men vi ønsker å presentere denne saken for politikerne, sier Sommerseth.

— Trenerer dere denne saken?

— Nei, sier Sommerseth.

— Før salgsvedtaket ble dere beskyldt for å villede politikerne med at EØS-reglene gjorde det vanskelig å selge til Steinerskolen. Var det et forsøk på å villede?

— Nei, sier Sommerseth.

— Er det en motvilje i din administrasjon mot å iverksette dette vedtaket?

— Nei, sier Sommerseth.