— Det blir tøft. Å sette seg ned med god mat og nær familie samtidig som vi vet at hun sitter på en kald celle i Ecuador - det er helt håpløst å tenke på, sier sønnen Endre Ulstrup (27).

Følg FVN Mandal på Facebook!

Han griper armen til kona Kristin, kjemper mot tårene. Denne jula blir hans vanskeligste.

Snart er ti måneder gått siden Rita Grimestad (51) ble arrestert på flyplassen i Ecuadors hovedstad Quito. I kofferten fant politiet 2,9 kilo kokain. Siden er hun dømt til ti års fengsel for smuglerforsøket få tror hun er skyldig i.

Kristin og Endre Ulsrup i stua med albumene som Endre tok ut av morens hus før det ble tvangssolgt i sommer. Her er Ritas liv dokumentert, et liv som nå er på vent mens hun soner. Foto: Jarle R. Martinsen

Vi er på Løland nord i Lindesnes. Ei lita grend med fire hus bortover veien. I det siste huset bor Endre, Kristin og deres tre barn på 5, 9 og 12 år. Ekteparet kjøpte boligen i høst, og bruker mye tid på å pusse opp. — Vi trives godt her. Her er fritt og fint for barna, sier Endre.

Narkosmugler

Han har bak seg sitt mest spesielle år i livet. 7. mars ble hans søster oppringt av Utenriksdepartementet som fortalte at moren var arrestert i Ecuador, mistenkt for narkosmugling. - Det var en lammende telefon å få, men jeg var helt sikker på at dette måtte være feil. Min mor, en narkosmugler, liksom?

De fire søknene samlet seg samme ettermiddag. Ingen trodde noe på dette. De engasjerte raskt advokat Nils Grønås, som etter å ha undersøkt saken kunne bekrefte, jo, det stemte.

Det var mange søvnløse netter

I dagene som fulgte kom detaljene fram. Nesten tre kilo kokain var funnet i kofferten hennes. Og 600.000 kroner hadde moren sendt til svindleren som hun trodde var hennes kjæreste.

— Det var mange søvnløse netter. Mye fortvilelse over situasjonen hun hadde havnet i. Og som hun jo delvis var skyld i selv, sier han.

Tar seg råd

To ganger har han og tanten Berit Grimestad vært i Ecuador for å møte Rita. Viktige turer, dyre turer. Men familien må ta råd til det, hun må støttes der hun sitter i fengslet Liberty Deprivation Center i byen Latacunga, tenker de.

Rita Grimestad og sønnens Endre. Det er uvisst hvilken anledning dette er tatt, men Endre er rundt 10 år på bildet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Ti år er veldig lang tid for oss i frihet, hva er det ikke for henne i fangenskap, sier Kristin.

Ti år er veldig lang tid for oss i frihet, hva er det ikke for henne i fangenskap

I høst har de fått et brev fra Rita, ellers har de ikke hørt noe. Her skriver hun om hvordan hun håper å få seg en leilighet og en bil når hun en dag kommer tilbake til Norge. Og hun skriver om svært vanskelige forhold i fengslet. Hun klarer nesten ikke spise maten som hun skriver er som råtten fisk.

Les også:

Hun sliter også med å dele celle med sju andre kvinner, alle halvparten så gamle som henne.

— Hun skriver at de bråker hele døgnet, spiller høy musikk, larmer og roper. Når hun er innestengt på cella 23 timer i døgnet, er hennes situasjon håpløst, sier Endre.

Folk bryr seg

Han klarer å blokke ut tankene på morens situasjon når han er på jobb. Men i bilen på vei hjem tenker han på hva hun gjør akkurat nå. Og de tankene kommer hver gang det er stille rundt ham.

Endre på låven med morens eiendeler som han fikk ut av huset hennes før det ble solgt. Blant annet denne antikke lampen. Foto: Jarle R. Martinsen

Ekteparet forteller at mange spør og bryr seg om Ritas situasjon. De har fått penger på døra, folk vil bidra. — Det varmer veldig, sier Kristin.De har ikke fått noen negative bemerkninger fra noen om saken. Det har heller ikke barna fått på skolen. - Det er som om alle skjønner at vi lider nok som det er, sier Endre stille.

Og barna, de er opptatte av bestemor. Den yngste på fem spør mye om hva et fengsel er. Hun lurer også på hvem det er som har lurt bestemor. Den eldste på 12 har bedt om at ingenting skjules for henne.

Les også:

— Så hun får vite alt, ingen grunn til annet, sier Kristin.

Ankesaken

Nå går familien og venter på ankesaken som trolig kommer opp en stund over nyåret. De tror ikke hun slipper fri, men håper på redusert straff. Selv skal Endre reise for å overvære også denne rettssaken.

Jeg må støtte henne, vise at hun ikke er glemt

Rita Grimestad og sønnens Endre. Bildet er tatt på 17. mai for rundt 15 år siden. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg må støtte henne, vise at hun ikke er glemt.- Skammer du deg over henne og hennes naivitet?

— Nei, slett ikke. Og i alle fall ikke når jeg vet hvilken vanvittig svindel som har rammet henne over år. Det er noe som kunne skjedd mange av oss.

Han anslår at moren nå har rundt 1,3 millioner kroner i gjeld, selv etter at huset er tvangssolgt. Gjelden øker fortsatt med renter og renters rente.

- Vi håper nå å få til en gjeldsordning gjennom namsmannen, sier 27-åringen.

Skulle vært 13

12 stykker i familien vil bli samlet på Løland julaften. - Jula har alltid betydd mye for min mor, så dette må være en fryktelig tid for henne på cella der borte.

Og han avslutter:

- Vi skulle så gjerne vært 13 rundt bordet julaften.

Mener dette er svindleren

Familien til Rita Grimestad tror dette kan være mannen som lurte henne.

ecuador-svindler.jpg

— Dette bildet er det samme som vi har funnet på hennes pc, sier sønnen Endre Ulstrup.Bildet av vedkommende vi bruker her, er hentet fra en webside som er opprettet for å advare andre mot ham.

Les også:

Her er e-post-utvekslingen vedkommende har hatt med andre kvinner trykket. Flere skriver at de er lurt av vedkommende. Her er også flere bilder av det som visstnok skal være hans barn, bilder som også er funnet på Grimestads pc.

— Sporingen som er gjort av vedkommende peker mot Nigeria, men også andre steder i verden, sier Ulstrup.

Han sier han kjenner et brennende sinne over den omfattende svindlet også hans mor er utsatt for.

- Sannsynligvis sitter ligaen bak dette akkurat nå og lurer andre kvinner. Det er tungt å tenke, sier han.