— Det finnes internasjonale konvensjoner som både Norge og Ecuador er en del av. Disse inneholder muligheter for soningsoverføring, selv om det ikke er en direkteavtale mellom landene om dette, sier Rita Grimestads norske advokat, Nils Grønås.

Det finnes internasjonale konvensjoner som både Norge og Ecuador er en del av.

Snart har en måned gått siden kvinnen fra Marnardal ble dømt til ti års fengsel for narkotikasmugling i Ecuador.

Ambassade-besøk

Grimestads sønn Endre Ulstrup og hennes søster Berit Grimestad var til stede under rettsaken og besøke henne flere ganger i fengslet.

Da hadde hun det etter forholdene noenlunde greit. — Nå har norske ambassadefolk fra Chile besøkt henne igjen. De meddeler til meg at hun fortsatt har det okei. Dessuten får hun nå de medisinene hun trenger. Delvis skaffer fengslet medisinene til veie og delvis leveres de fra konsulatet i Quito, sier Grønås.

Følg FVN Mandal på Facebook

Grimestad ble noen uker forut for rettssaken flyttet til et nytt fengsel i byen Latacunga som ligger halvannen times kjøring fra Quito. Fengslet er ikke ferdigstilt og det pågår mye arbeid fortsatt.

— Av den grunn er de veldig strenge med hva som kommer inn i fengslet. Jeg har fått meddelt at ambassaden ikke fikk ta med seg noe personlig inn til henne, sier Grønås.

Tre minutters samtale

En annen utfordring er at det ikke er mulig å kommunisere med henne via telefon.

Fangene har kun tre minutters samtaletid i løpet av en måned

— Fangene har kun tre minutters samtaletid i løpet av en måned. I tillegg er forbindelsen svært dårlig. Derfor har verken jeg eller familien fått snakket med henne de siste ukene, sier Grønås.

Saken er nå formelt anket, det har Grimestad ecuadorianske advokat meddelt.

— Han anslår overfor meg at ankesaken kommer opp i januar eller februar, men det er jo ikke godt å si om det blir slik, sier Grønås.

Dersom det denne gangen praktisk lar seg gjør, ønsker han å dra over for å overvære ankesaken. Under rettssaken tidligere i høst ble fristen for knapp for Grønås.

Må vente på dom

Når det gjelder en eventuell soningsoverføring må man uansett vente til endelig dom foreligger.

— Så må norske myndigheter henvende seg til myndighetene i Ecuador. Det er nok en omstendelig prosess, men lar seg altså gjøre i henhold til konvensjonene som finnes, sier Grønås.