— Vi satser alt på å få henne frikjent i senere rettsinstanser, sier en gråtkvalt sønn. Han har nettopp fått dommen i retten.

Det skjedde i den laveste rettsinstansen som opp mot norske forhold tilsvarer tingretten.

Retten fant ikke noe formildende i saken. Tvert i mot mente dommeren at aktor Carlos Fiscal Pichincho hadde synliggjort både at forbrytelsen hadde funnet sted og at sørlandskvinnen stod bak.Han viste til at hun selv bekreftet at det var hennes koffert som innehold nesten tre kilo kokain.

Fikk ikke møte

Rettssaken startet på en spesiell måte mandag morgen. Både kvinnens søster og sønn møtte opp i retten klokken åtte lokal tid. Her ventet både de to og advokaten på at 51-åringen skulle komme.

Rett før rettssaken skulle starte ble det klart at hun likevel ikke kom, og at hun skulle sitte i fengslet og følge sin egen sak over videolink.— Dette er forferdelig, kommenterte sønnen etter at det eneste de kunne gjøre var å vinke til henne.

Alle gråt.

På fersk gjerning

Retten åpnet med at aktor la fram sine bevis, som i første rekke var at hun ble tatt på fersk gjerning på flyplassen. Det skjedde da en narkohund fant stoffet i kofferten. Sørlandskvinnen ble ropt opp og bedt om å komme for å bekrefte at kofferten var hennes. Det bekreftet hun.

Videre ble det ført politivitner som bekreftet historien. At hun kun hadde tenkt å være i landet i fem dager i seg selv var mistenksomt.

Krenket

Forsvareren, Oswaldo Trujillo, mente hennes rettigheter var krenket i henhold til grunnloven fordi hun ikke hadde fått norsk oversettelse av hva som foregikk.

Dommeren avviste dette, han viste til at en annen rett hadde avvist å annullere saken slik forsvareren tidligere har forsøkt.

For streng

— Jeg mener dommen er alt for streng, her er brukt feil lovanvendelse, sier Trujillo til Fædrelandsvennen etter at saken er ferdig.

Sønnen sier at de vil anke saken så langt det er mulig. Også i Ecuador er det en rett tilsvarende lagmannsretten og deretter høyesterett. Trujillo sier at han tror saken kan komme opp i høyesterett over nyttår.

— Det er der vårt håp ligger, sier han.

Sjokkert

Sønnen var sjokkert over dommen.

— Å bruke tre timer på å fjerne ti år av livet til et menneske er ikke til å tro, sier han.

Etter at retten var over, dro han og tanten til fengselet for å besøke henne.