— Opp mot hennes situasjon akkurat nå, innelåst i et fengsel i Latin-Amerika, er det å tvangsselge huset en bagatell. Likevel er det ufattelig sårt at hun nå mister absolutt alt hun eier på toppen av alt annet, sier sønnen hennes - også han bosatt i Lindesnes-regionen.

Det er ufattelig sårt at hun nå mister absolutt alt

Pengene moren lånte gikk til å sende til Ecuador og en mann hun opplevde å være i et forhold med.

Sønnen er uhyre kritisk til at moren kunne opparbeide seg en slik gjeld mens hun samtidig levde på trygd.

— Hun hadde en gjeld på huset på 1,3 millioner kroner og en inntekt på 13.500 kroner i måneden. Likevel klarte hun å få ut 700.000-800.000 kroner fra diverse kredittkortselskap. Det er ikke til å tro at hun klarte det, og at slikt samtidig er lov, sier han.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Det har gått fire måneder siden moren hans ble tatt med nesten tre kilo kokain på flyplassen i Quito i Ecuador. En langdryg rettsprosess er i gang og kan ende med en dom på 8-12 års fengsel for kvinnen i 50-årene. Og nå må huset som hun bygde i 2011 selges.

Ønsket å kjøpe

— Prosessen rundt huset har vært en kraftig ekstrabelastning for oss alle. Min søster har ønsket å kjøpe huset slik at boligen har kunnet bli i familien. Da hadde

Her er advokat Nils Grønås avbildet foran fengselet i Quito hvor sørlandskvinnen fortsatt sitter fengslet. Muligens blir det rettssak på sensommeren. Foto: Privat

regnestykket blitt slik at vi hadde sittet igjen med rundt 100.000 kroner i overskudd. Men inkassoselskapet har sagt nei, de vil tvangsselge. Dermed blir det ingenting igjen. Det er utrolig rått, sier han.

Han forteller at det skjer til tross for at de har alle nødvendige papirer underskrevet fra moren, blant annet blankoskjøte. Slik sett var det juridisk ikke noe i veien for å selge til familien.

Vil ikke kommentere

Det er inkassoselskapet Lindorff som på vegne av kreditorene krever huset til kvinnen solgt. Etter å ha undersøkt saken, sier kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo at de ikke vil kommentere denne saken spesielt.

— Men generelt kan jeg si at vi alltid søker løsninger som gir mest inndekning for våre krav. Det er en fordel både for kreditor og huseier, sier han.

Han minner dessuten om at når objekter blir tvangssolgt, kan hvem som helst by - også familie.

Rammes økonomisk

På Sørlandet har kvinnens familie en vanskelig sommer, ikke minst økonomisk.

- Vi sender rundt 5000 kroner til henne i måneden som hun bruker til mat, medisiner og å kunne ringe hjem, sier sønnen.

Han anslår at de så langt har brukt rundt 150.000 kroner på saken, en stor sum, som han må betale mye av alene. Han er nemlig den eneste av kvinnens fire barn som har inntekt, de andre er studenter. Men han får også penger via tanten.

— Summen hadde vært det dobbelte om advokaten vår skulle tatt fullt betalt. Det er fantastisk flott å møte en slik forståelse hos ham, sier sønnen. Samtidig har det vært en kronerulling for moren som har gitt noen tusen kroner, og som går til å kjøpe medisiner.

Preget av angrep

Han forteller at han snakket med moren sist fredag. Da sto hun i en telefonautomat og måtte pøse på med mynter.

— Jeg fikk snakket med henne i 5-6 minutter. Da var hun opptatt av om hun kan bli sittende i fengselet i mange år. Dessuten var hun preget av å ha blitt ranet og nær drept i fengselet, forteller sønnen.

Derfor sitter hun for det meste på cella som hun deler med fire andre. I den grad hun beveger seg utenfor døra er det med vakt, som regel for å gå til et kjøkken i fengselet der det er et slags fellesskap.

Hun lider av flere sykdommer, både hjerte, ledd og astma

Han sier hun har tatt av seg 19 kilo, og begynner å bli kritisk tynn.

— Hun lider av flere sykdommer, både hjerte, ledd og astma, sier han.

Sender via UD

Til nå har en norsk kvinne hjulpet moren i fengselet med innkjøp av medisiner og mat. Men denne kvinnen er reist tilbake til Norge.

— Nå må vi sende penger via UD til det norske konsulatet i Quito. Jeg kan jo bare håpe at det vil fungere, sier han.

— Hva er det tyngste for deg med denne saken?

- Det er helt klart å ikke vite om jeg får min mor tilbake til Norge i live. Det er en helt ufattelig situasjon hun har havnet i, og som også rammer oss så sterkt, sier han.

Mulig rettssak i august

Det kan bli rettssak mot den sørlandske kvinnen i Ecuador i august eller september.

- Den lokale advokaten i Quito antyder dette, sier kvinnens norske advokat Nils Grønås.

Rettssaken kunne blitt mye senere, men fordi kvinnen ble tatt på fersk gjerning med kokain på flyplassen er saken på den måten enklere.

Samtidig har det dukket opp en helt lik sak med en annen kvinne, der de samme personene som lurte den norske kvinnen står bak.

— Det er de samme navnene, samme bruk av bilder og smuglermetode. Vi håper at denne historien kan overbevise retten om at min klient er lurt, sier Grønås.

Ifølge NTB er dette en amerikansk kvinne. Det er nå kontakt mellom hennes advokat og den norske kvinnens lokale advokat.

Grønås sier at det ennå ikke er bestemt om han skal reise for å delta i rettssaken.