KRISTIANSAND: Med dagens ordning må nemlig barnet være født før 1. september for å være garantert barnehageplass.

— Dagens ordning viser bare hvor lite fleksibel familiepolitikk den rødgrønne regjeringen fører. Staten legger opp til at du må jobbe for å få permisjonspenger og føde før 1. september for å få barnehageplass, sier Kjell Ingolf Ropstad, KrFs førstekandidat i Aust-Agder.

SV mener KrF gjerne kan love barnefamiliene nye milliarder, men tviler på at de får med seg de andre borgerlige partiene.

Selv garanterer de støtte fra Sp og Ap når de nå vil innføre opptak både i august og februar.

— Vi vil ikke bare gi to opptak i året, men alle de som er født i september og oktober i år vil få tilbud om barnehageplass fra opptaket i august, sier Mali Steiro Tronsmoen, andrekandidat for SV i Vest-Agder.

fødselsdag003.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Dyrt

Tidligere bergninger har vist at det er svært kostbare valgløfter som nå blir delt ut.

• Regjeringen la i fjor fram tall som viste at det ville koset 2,1 milliarder kroner å innføre et opptak i august og et i februar. Det er lagt til grunn at det må opprettes 11.300 nye plasser.

• Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sa i Stortingets spørretime tidligere i år at et løpende opptak vil koste mellom 3 — 5,5 milliarder.

• Kommuner som har syslet med tanken på å innføre et ekstra opptak, har blitt skremt av regningen. Bare i Kristiansand vil det koste 30 millioner med et ekstra opptak, ifølge et regnestykke som ble lagt fram for oppvekststyret i februar.

Men Kjell Ingolf Ropstad lar seg ikke skremme:

— Det er ikke for dyrt. Dagens ordning er ekstremt urettferdig, og vi er nødt til å gjøre noe med en ordning der du mister retten til barnehageplass hvis du får barn etter 1. september

Ikke troverdig

I Mandal er ikke Lida Sofie Liens foreldre spesielt opptatt av om reglene blir forandret. Mor Ida Marlene Sundstøl kan gjerne være hjemme litt ekstra eller ordne med en dagmamma fram til datteren får barnehageplass.

— Folk stresser veldig med den fristen, og sikkert med god grunn også. Hvis du må tilbake på jobb, er det jo ikke lett hvis du mangler barnehageplass, sier Ida Marlene Sundstøl

Ved Sørlandet sykehus Kristiansand merker de stresset. I januar og februar i år lå fødselstallene på 315. I juni og juli ble det født 415 barn.

Kjell Ingolf Ropstad mener dette er et utslag av det han kaller "statlig bestemt paringstid". Mali Steiro Tronsmoen mener KrF må bekymre seg mer for hvordan de skal få med seg Høyre og Frp på å forandre reglene.

— Jeg tror de skal få problemer med å få dem med seg. Barnehager blir ikke prioritert like høyt på borgerlig side. Dessuten vil Høyre øke prisen på en barnehageplass, slik at det blir dyrere for barnefamiliene, sier hun.

Helst løpende

SV mener et løpende opptak blir for dyrt og at det er lettere for barnehagene å håndtere to opptak.

Høyre mener det på sikt må være et mål med løpende opptak og avviser at de vil øke foreldrebetalingen.

— Det som skjedde da systemet ble forandret, var at alle måtte betale det samme. Det vi vil forandre på slik at vi får en behovsprøving for de med lavest inntekt, sier Svein Harberg, Høyres førstekandidat i Aust-Agder.