— Makspris på oppholdsbetaling i barnehage er blitt en «middelklassereform», sier KrF om SVs store hjertesak.

— Uvirkelig at Ap og SV motarbeider familier med dårlig råd, sier Høyre.

Barnehagereformen har ført til en storstilt utbygging av barnehageplasser og til lavere pris på oppholdsbetaling i barnehage. Men prisen på SFO skutt i været.

— Sammenligner vi barnehagesatsene med SFO-satsene, ser det ut til at nedgangen i foreldrebetaling i barnehagene kan bli oppveid av oppgangen i SFO-satsene for dem som har barn under begge ordningene, viser en fersk beregning fra Statistisk sentralbyrå.

SFO: 2730 kroner, barnehage 2330 kroner

Foreldre og barn i Røyken kommune har merket «snuoperasjonen» i form av billigere barnehager, men dyrere SFO. Nå koster SFO mye mer enn barnehagen.

— Det er jo litt rart at de senker prisen på en barnehageplass, når de setter den opp for SFO-tilbudet, sier Inger Helene Hageselle, som akkurat har hentet seks år gamle Hermine i skolefritidsordningen (SFO).

På armen har hun ett år gamle Juli, som skal begynne i barnehage senere i år. I Røyken er SFO-prisen skrudd opp til ca. 2730 kroner i måneden, mens en barnehageplass koster 2330 kroner pluss 250 kroner i matpenger.

Minst gevinst for lavtlønnede

Maksprisreformen som ble vedtatt for ti år siden, innebar at Stortinget vedtok en øvre grense for hva man skal betale for en barnehageplass. Før reformen betalte mange mye mer enn i dag. Men samtidig var det flere kommuner som i større utstrekning enn nå graderte satsene ut ifra familiens inntekt. De rikeste betalte mer enn de fattigste.

I 2003 hadde bare bortimot seks av ti kommuner lik pris for alle. Nå er antallet bortimot åtte av ti. Makspris har altså også blitt minimumspris i langt flere kommuner enn tidligere. Det er hovedårsaken til at folk med lav lønn har tjent lite på maksprisreformen.

— I reelle priser har minimumssatsen falt med 13 prosent, mens maksimumssatsen i samme periode har hatt en nedgang på 37 prosent. Barnehageforliket har dermed ført til en utjevning i satsene, skriver SSB om utviklingen i de kommunale .

SVs kampsak

Maksprisreformen er kjempet frem av SV, som siden høsten 2005 har styrt barnehagesektoren.

— Jeg er fornøyd med at småbarnsforeldre med helt vanlige inntekter har fått betydelig billigere barnehageplass, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Hun er imidlertid ikke fornøyd med at mange kommuner lar være å følge forskriften om at barnefamilier med lavest betalingsevne skal gis reduksjon eller fritak i foreldrebetaling.

Halvorsen opplyser at foreldrene til ti prosent av de barna som nå ikke går i barnehage, oppgir pris som årsak til at de ikke benytter seg av barnehagetilbudet.

På spørsmål om hvorfor Regjeringen ikke i større grad har instruert kommunene om å gradere prisene, svarer hun at hun har varslet at kommunene vil få «tydeligere veiledning og oppfølging» slik at forskriften følges av alle.

— Hvis dette ikke raskt bedrer seg, vil SV foreslå sterkere virkemidler, sier hun og sikter til nasjonale bestemmelser.

Økte SFO-priser

SSBs gjennomgang av foreldrebetalingen i skolefritidsordningen, viser at den månedlige satsen i kommunal skolefritidsordning har økt kraftig siden maksrisreformen ble vedtatt: i reelle tall 36 prosent i gjennomsnitt .

For en lavinntektsfamilie med ett barn i barnehage og ett i SFO, har prisøkningen på SFO mer enn spist opp den lille maksprisgevinsten.

— Prisjusterte tall viser at en husholdning med lav inntekt i 2013 betaler tilnærmet 400 kroner mer i 2013-kroner enn den samme familien gjorde i 2003, konkluderer SSB og sikter til gjennomsnittlig betaling pr. måned. En tilsvarende sammenligning for en husholdning som betaler de høyeste satsene, er en gevinst på 700 kroner i måneden.

— Det er kommunene som bestemmer hva som er prisen på SFO. De har fått fullt ut kompensert for reduksjon i makspris på barnehagene, og kan ikke skylde på det når de øker betalingen for SFO, sier Halvorsen.

Hun innrømmer at det for mange er et paradoks at prisen for SFO er høyere enn en barnehageplass, siden det er færre timer og dårligere kvalitet på et SFO-tilbud.

Glemt de fattigste

-Vi er dessverre ikke overrasket. SSB dokumenterer det Høyre har hevdet hele tiden, men som Arbeiderpartiet og SV har

fnyst av, sier Høyres familiepolitiske talskvinne, Linda Hofstad Helleland. Hun mener Ap og SV "straffer de barnefamiliene som har minst fra før."

— Det er uvirkelig at det er Ap og SV som motarbeider familier med dårlig råd. Det er uforståelig at de ikke har villet gjøre noe med dette når Høyre gjentatte ganger har foreslått bedre sosial gradering av barnehageprisen, sier hun.

Kristelig Folkepartis familiepolitiske talsmenn, Øyvind Håbrekke, konkluderer med at maksprisreformen er blitt en middelklassereform. Han mener reformen var riktig, men føyer til at "Regjeringen igjen har glemt dem som har minst". Han viser til at KrF har foreslått innføring av nasjonale bestemmelser om inntektsgradering i både SFO og barnehage uten å få Regjeringens støtte.