Vi skrev i går om organisasjonen «Tid for barn» som vil fjerne foreldrepenger, kontantstøtte, barnetrygd og engangsstønad i barnets to første leveår og erstatte det med en  egen «mammalønn», en årslønn på 262.000 kroner.

Organisasjonen oppfordrer Staten til å utrede dette forslaget og lønne foreldre som ønsker å være hjemme med de yngste barna fremfor å sende dem i barnehagen.

— Vi ønsker å slenge alle pengene i samme «røre». 262 000 kroner i året utgjør en månedslønn på cirka 22.000 kroner brutto. I dag vet vi at en barnehageplass for barn under tre år koster 15 000 kroner per måned per barn på full tid. Barnetrygden utgjør 970 kroner per måned. Tar vi utgangspunkt i viljen til både KrF og SV vil engangsstønaden, 165.000 kroner delt på 24 måneder utgjøre 6875 kroner. Alle som har lært regning på skolen, vil nå se at «overskuddet» er et faktum, på 845 kroner per barn per måned, sa Lise Christensen i organisasjonen «Tid for barn».

I dag er engangsstønaden til kvinner som ikke har tjent opp retten til foreldrepengar 35.263 kroner - i fjor tok 9375 kvinner ut slik støtte. KrF og SV vil heve summen til 165.000 kroner.

- Viser Høyres usosiale profil

Organisasjonen håper Høyre og KrF vil se på og utrede forslagene deres.

Høyre har til Vårt Land kalt lønnsforslaget «interessant». Det får SV til å se rødt.

— At Høyre kaller dette forslaget «interessant» er dobbeltmoralistisk og viser Høyres usosiale profil, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne, Karin Andersen.

— På den ene siden vil Høyre at fattige skal få mindre for å ta seg sammen. Høyre vil kutte i sosiale ytelser som for eksempel sikrer enslige forsørgere

SVs arbeidspolitiske talskvinne, Karin Andersen. Foto: Fredrik Varfjell NTB/ SCANPIX

trygg inntekt mens de kvalifiserer seg til arbeid, ordninger som bidrar til å redusere barnefattigdom. På den andre siden frister de rike med gulrøtter. De sier et forslag er interessant som innebærer å bla opp hundretusener i en mammalønn, en ytelse som foreldre ikke trenger, men bare får fordi de har lyst å være hjemme, legger hun til.

En annen viktig side er hva dette vil koste Norge AS.

— Det var nesten 60.000 kvinner som fødte i 2012. La oss si at 50.000 velger en slik løsning. Da kan vi gange 262.000 med 50.000. Det blir vel omtrent 13 milliarder kroner. Så kan man trekke fra kostnader til barnehage og litt sånt, og så legge på kostnadene ved lavere verdiskapning. Regningen vil bli gigantisk. Om ordningen skulle vare frem til 3 år ville man kunne doble antallet mødre som er hjemme, sier hun.

Har du tips om familiestoff? Send oss en epost!

- Bryter med Høyres eget mantra

— Enten er Høyre blitt helt reaksjonære i familiepolitikken eller så er dette bare lureri de ikke egentlig støtter, men som de later som for å tekkes konservative velgere, legger Andersen til.

Høyres kvinnepolitiske leder Linda Hofstad Helleland. Foto: Krister Sørbø NTB/ SCANPIX

SV peker dessuten på hvordan forslaget om mammalønn også bryter med arbeidslinjen, der Høyres mantra er at det skal lønne seg å arbeide. — Det vil være mange kvinner som tjener mindre en 262.000 kroner i året, for dem vil det lønne seg å ta to år med mammalønn. Men når det handler om å få kvinner tilbake til kjøkkenbenken, får altså pipen en annen låt, sier hun.

- SV kan sove fortsatt sove godt om natten

Høyres Linda H. Helleland vil ikke diskutere substansen i organisasjonen «Tid for barns» forslag om mammalønn.

— Jeg kan berolige Karin Andersen om at Høyre i valgkampen vil forholde seg til sin programfestede politikk. Hun kan fortsatt sove godt om natten, sier Helleland.

— Jeg ga en kommentar til Vårt Land vedrørende saken av den grunn at Høyre aldri avviser forslag som kommer fra enkeltpersoner eller interesseorganisasjoner uten å ha sett på det. Alle forslag som kan gi en endret retning i familiepolitikken ved å gi mer valgfrihet for familiene, den valgfriheten SV vil frata dem, ønsker vi velkommen, sier hun.