KRISTIANSAND: — Jeg og mannen min prøvde å bli gravide slik at det skulle passe med barnehageopptaket, men det er jo aldri noen garantier for at det klaffer. Hadde det ikke gått, så hadde det ikke gått, forteller Nina Solås.

Hun er førstegangsfødende og ligger innlagt på barselavdelingen på sykehuset i Kristiansand når Fædrelandsvennen møter henne. Solås jobber i barnehage, og har selv sett desperate foreldre som ikke har fått barnehageplass.

— De kommer trillende med vogna og spør om vi ikke har fått noen ledige plasser. Jeg merker godt at mange av barna er født om sommeren, sier hun.

- Lettere med flere opptak

Enhetsleder ved fødeavdelingen på sykehuset i Kristiansand, Christine Hoyer-Sørensen, forteller at det alltid har vært født mange barn på sommeren. Men etter at det ble bestemt at de født før 1. september er garantert barnehageplass, har sykehuset merket at flere vil føde på denne tiden av året.

— Barnehageplass er viktig for folk. Det er fullt forståelig at mange planlegger å bli gravide slik at de når barnehageopptaket, sier Hoyer-Sørensen.

Fødselsboomen fører til at det er mye å gjøre for de ansatte på fødeavdelingen. Hoyer-Sørensen påpeker at selv om det er travelt har det aldri gått ut over de innlagtes sikkerhet. Likevel kan ikke personalet på fødeavdelingen være like mye til stede som ellers.

TRAVELT: Christine Hoyer-Sørensen er enhetsleder ved fødeavdelingen på sykehuset i Kristiansand. Hun forteller at mange planlegger å få barn før 1. september slik at de rekker barnehageopptaket. Foto: Jon Anders Skau

— Det blir gjerne til at man løper mer mellom de fødende. Vi kan ikke gi like god omsorg som ellers, og det er jo klart at det er en ulempe. Det hadde vært lettere for oss om barnehageopptaket var flere ganger i året, sier Hoyer-Sørensen.

Over 200 fødsler i måneden

I 2013 har det vært 211 fødsler ved Sørlandet sykehus i Kristiansand i juni og 203 så langt i juli. Det er nesten nøyaktig det samme som i juni og juli i fjor. I januar og februar i år ble det født henholdsvis 172 og 143 barn. I mars ble det født 163. Tallene om vinteren er mer på normalen, ifølge Hoyer-Sørensen.

— Vi har ikke sendt mange fødende bort i år, men det har vært et par tilfeller der noen har blitt sendt til Arendal. Hvis det er veldig fullt her og det kommer noen der fødselen ikke er fullt i gang ennå, kan det hende at de blir bedt om å komme tilbake noen timer senere, forteller hun.

Det fikk Nina Solås merke på kroppen. Hun hadde rier, og da hun kom til sykehuset var det allerede seks andre fødsler i gang.

— Jeg fikk tilbud om et dobbeltrom med en annen fødende kvinne, men som førstegangsfødende fristet ikke det så veldig. Derfor dro jeg hjem og kom tilbake etter noen timer når det var roligere på sykehuset. Det gikk jo heldigvis greit, men jeg var jo litt redd der og da, sier hun.

- Heldige som fikk dobbeltrom

Solås fødte en liten gutt på søndag, og deler nå dobbeltrom på barselavdelingen sammen med nybakt tobarnsmor Anne Sundøy. Sundøy forteller at det ikke var planlagt å føde før 1. september.

— Vi var nok bare heldige. Storesøster Helene er født i januar, og der hadde vi også flaks. Vi fikk barnehageplass med en gang vi ønsket det, sier Sundøy.

Hun merker også godt at det er mange fødende på sykehuset om dagen.

— Da jeg skulle legges inn på barselavdelingen var det ikke ledige plasser her, så jeg måtte vente noen timer. Men vi har vært heldige som har fått et dobbeltrom i stedet for et firemannsrom, sier hun.