KRISTIANSAND: — Regjeringen har innført en normert parringstid som jeg mener er menneskefiendtlig og direkte absurd, sier Kristin Øygarden, stortingskandidat for Venstre i Agder.

Hun reagerer etter at Fædrelandsvennen skrev at fødeavdelingene har travle tider om sommeren, blant annet på grunn av at barn født før 1. september er garantert barnehageplass. Øygarden mener at ordningen griper tungt inn i enkeltmenneskers privatliv.

— Dette er et eksempel på at man har lagd et system uten å tenke på menneskene som skal følge systemet. Man lager firkanter for så å prøve å dytte mennesker inn i dem, sier hun.

Stortingskandidaten påpeker at det ikke er alle forunt å kunne planlegge når man får barn. Hun mener at det aller helst skulle vært løpende barnehageopptak.

— Selvfølgelig hadde det beste vært løpende barnehageopptak, men det kan bli vanskelig å gjennomføre i praksis. Men minst to opptak i året, det må man kunne love småbarnsforeldre, sier hun.

- Historieløs kritikk

UENIG: Mali Steiro Tronsmoen (SV) er overrasket over kritikken. - Under den rødgrønne regjeringen har det blitt full barnehagedekning. Det er noe de borgerlige aldri klarte, sier hun. Foto: Tore-André Baardsen

Mali Steiro Tronsmoen, stortingskandidat for Vest-Agder SV, er overrasket over kritikken fra Øygarden.— Først og fremst går SV til valg på å ha to årlige barnehageopptak. Men jeg mener denne kritikken er historieløs. Etter at den rødgrønne regjeringen tok over går 60.000 flere barn i barnehage. Vi har sørget for full barnehagedekning, noe de borgerlige partiene aldri klarte, sier hun.

Steiro Tronsmoen tror ikke velgerne vil tjene på at de borgerlige skal styre barnehagepolitikken.

— En borgerlig regjering vil gi skattelette, og da må pengene inndras et annet sted. Det fører til at barnehagene vil bli dyrere, og i praksis er det barnefamiliene som taper på det, sier hun.

For kostbart i Kristiansand

IKKE RÅD: Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), forteller at kommunen ikke får statlig støtte til å ha 0-åringer i barnehage og at det derfor blir for kostbart å ha flere barnehageopptak. Foto: Torstein Øen

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, forteller at hvis kommunen skal gi barn under ett år barnehageplass må de selv betale regningen.— Vi vurderte om det var mulig å ha to barnehageopptak i året, men fant ut at det ble for kostbart. Slik det er nå får vi ikke en krone av regjeringen for å ha barnehageplass til 0-åringer. Det er en frustrerende situasjon, sier han.

Partikollega og stortingsvararepresentant for Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan, støtter varaordføreren.

— Vi i KrF opplever regjeringens måte å styre familielivet på som veldig rigid. Dette skaper et press på familier på at alle skal velge samme løsning. Regjeringen har også fjernet kontantstøtten til 2-åringer, noe vi mener er helt feil. Familier blir påtvunget en ordning de ikke har valgt selv, sier han.

Grøvan forteller at KrF vil innføre flere barnehageopptak i året, ved statlig finansiering.

— Slik som det er nå må familier planlegge fødsler før 1. september. Det går ut over kapasiteten til sykehusene i sommermånedene, og det er en uheldig situasjon for de kvinnene som skal føde på sommeren, sier han.