Kristine Lunde-Borgersen Foto: Herman Folvik
Solveig Pedersen Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Det er ikke så mye annet å si enn at det Trine leverer, er helt rått, sier tidligere håndballstjerne, Kristine Lunde-Borgersen.

— En fantastisk prestasjon, og desto bedre blir den når vi vet at det bare er fire måneder siden hun fødte, sier det tidligere skiesset, Solveig Pedersen.

— Fikk rask progresjon

I Bislett Games torsdag løp Trine Mjåland 800 meter på 2.01,96 - nesten ett sekund raskere enn EM-kravet. Og det leverte hun på dagen fire måneder etter at hun ble mor til Svein. Det hører også med til historien at samboer Jesper Mathisen har en krevende jobb i TV2, som krever masse reising.

Før løpet sa

, men Mjåland manglet 46 hundredeler på det internasjonale kravet.

Prestasjonen hennes vakte selvsagt oppsikt blant idrettsinteresserte nordmenn — inkludert Solveig Pedersen og Kristine Lunde-Borgersen, som begge selv leverte topprestasjoner etter at de ble mødre. Faktisk var det først etter at Pedersen ble mor til Joachim i mars 1989, at karrieren hennes virkelig skjøt fart.

Solveig Pedersen Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg fikk veldig rask progresjon, men så hadde jeg også bedre tid på meg enn Trine. Jeg var også heldig som hadde en mann som hadde anledning til å reise med meg på både samlinger og verdenscup. Jeg hadde min beste år etter at jeg fødte, og det er det mange mødre som har hatt, sier Pedersen, som vant både OL-sølv i 1992 og VM-bronse i 1993, begge deler i stafett.

- Må tørre å ta rette valg

Nesten 20 år senere fortsatte den etablerte landslagsstjernen Kristine Lunde-Borgersen etter fødsel å levere håndball i verdensklasse. Hun vant både VM- og OL-gull innen Matheo var blitt halvannet år.

— Men jeg hadde mye lenger tid på meg enn Trine, understerker Lunde-Borgeresen, og legger til:

Kristine Lunde-Borgersen Foto: Herman Folvik

— Det viktigste, og også det vanskeligste, er å lytte til egen kropp, som har vært gjennom stor forandring. Det betyr at når du har lagt en plan og kjenner at du ikke klarer å følge den, så må du tørre å ta de rette valgene, sier 36-åringen.

- Flere har prestert bedre

Kari Bø er professor innen treningsvitenskap og fysioterapi, og deltok i likhet med Mjåland på et seminar i fjor høst for mødre som er toppidrettsutøvere. Hun forteller at det slett ikke er uvanlig at utøvere får en topptur på idrettsbanen etter at de har blitt mødre - gitt ukomplisert fødsel og svangerskap.

— Det er ingenting fysiologisk eller medisinsk som tilsier at de ikke kan klare det, og vi vet at det er som flere har prestert bedre etter fødsel.

— Hva er årsaken til det?

— Det er mange faktorer som påvirker det, men man får blant annet høyere slagvolum og økt blodvolum, som man drar fordel av. Og det faktum at man må ta det litt mer med ro en periode, opplever mange som positivt fordi det gir et avbrekk fra en veldig hard hverdag som gir mentalt og fysiologisk overskudd, sier Bø, som nå er rektor ved Norges Idrettshøgskole.

Les også:

— Er hundre prosent mor

Selv understreker Trine Mjåland at hun har hatt et både ukomplisert svangerskap og ukomplisert fødsel.

Trine Mjåland fosset forbi både Yngvild Elvemo og Hedda Hynne på oppløpet, og sikret tredjeplass i det sterke feltet på Bislett. Foto: NTB Scanpix

— Så langt har alt gått min vei, og derfor har dette gått så bra, sier 26-åringen.- Hva har vært mest krevende?

— At både Svein og idrettskarrieren krever hundre prosent tilstedeværelse. Hver eneste dag sliter jeg med å gjøre den rette avveiningen. Men jeg er hundre prosent mor og så er jeg idrettsutøver så godt det lar seg gjøre utover det.

— Har du blitt en bedre utøver av alt du har vært og er gjennom?

— Det tror jeg ikke, men du får et nytt perspektiv på det du gjør. Og har du vært gjennom det verste som finnes av smerte, så tåler du litt melkesyre også, sier KIF-jenta.

Flere sørlendinger imponerte

Trine Mjåland var ikke eneste sørlending som imponerte i Bislett Games. Kristiansand-jenta Benedicte Hauge løp 400 meter på Bislett på 53,81, og var med det bare 41 hundredeler bak EM-kravet. Det fremadstormende sprinttalentet Ingvild Meinseth fra Grimstad satte ny personlig rekord på 200 meter med 24,27. Mens Grimstad-gutten Hans Kristian Fløystad, som allerede har tatt EM-kravet på halvmaraton, løp 1500 meter på 3.43,19. Søgne-jenta Margrethe Renstrøm ble stående uten lengde-resultat etter tre "døde" sprang.