Trine Mjåland Foto: NTB Scanpix
Margrethe Renstrøm Foto: NTB Scanpix
Hans Kristian Fløystad Foto: NTB Scanpix
Even Meinseth Foto: NTB Scanpix
Erik Udø Pedersen Foto: Jan Erik Stiland
Benedicte Hauge Foto: NTB Scanpix
Ida Marcussen Foto: NTB Scanpix

KRISTIANSAND: Selv etter at Andreas Thorkildsen nå har lagt opp, er følgende sju navn beviser på at friidretten på Sørlandet fortsatt er høyst oppegående: Margrethe Renstrøm, Trine Mjåland, Ida Marcussen, Benedicte Hauge, Even Meinseth, Erik Udø Pedersen og Hans Kristian Fløystad.

— Jeg tenker at sjansen er god for at det blir rekorddeltakelse fra sør, sier Øystein Sylta, tidligere friidrettsutøver, nå utholdenhetsansvarlig i Olympiatoppen Sør.

Fløystad har klart kravet

Hans Kristian Fløystad Foto: NTB Scanpix

Barcelona-EM i 2010 var med fire lokale utøvere historisk, sett med sørlandske øyne. Zürich-EM for to år siden lå an til å toppe Barcelona-EM, men da måtte en syk Benedicte Hauge og en skadet Øystein Sylta kaste inn håndkleet. Med det resultat at «kun» Andreas Thorkildsen, Ida Marcussen og Trine Mjåland skarret på r-en i mesterskapet.Nå er det nye muligheter, og langdistanseløper Hans Kristian Fløystad har allerede, for første gang i karrieren, klart EM-kravet — på den nye EM-øvelsen halvmaraton. Men i påvente av klarsignal fra Norges Friidrettsforbund (NFIF) forbereder legestudenten seg til å klare kravet på enten 5000 eller 10.000 meter på bane innen kravfristen 26. juni.

Hauge alt i rekordform

Benedicte Hauge Foto: NTB Scanpix

Benedicte Hauge har jaktet på EM-krav annethvert år siden 2010, og da hun endelig var kvalifisert for 4x400 meter stafett for to år siden, ble hun syk. Foran dette mesterskapet opererer NFIF kun med et A-krav, og ikke et enklere B-krav, slik de har gjort før. Dette gjør EM-veien enda tøffere enn før for våre lokale helter. Men det hindrer likevel ikke Hauge i å være optimist.— Jeg er i rute. Jeg har vært skadefri i hele oppkjøringen. Dessuten har jeg perset på mange tester på trening, og i tillegg forbedret persene på de litt uvanlige øvelsene 150 m (18,20) og 300 m (38,48) under sesongdebuten sist helg, sier 27-åringen.

Normalt sett ville EM som går 6.-10. juli vært en naturlig målsetting for Håkon Mushom, men 800 meter-løperen ble i januar for andre gang operert for tretthetsbrudd i foten og har skringlagt EM-drømmen.

Renstrøm må hoppe 6,55

Sesongoppkjøringen har heller ikke gått knirkefritt for Erik Udø Pedersen, som riktignok har forbedret kondisjonen, men som sliter med å få opp nødvendig hurtighet til å løpe 1500 meter under 3.40,50. Han sa følgende til Fædrelandsvennen i forrige uke:

— Det er EM-kravet jeg har trent mot i hele år, men slik det ser ut nå skal det skje en god del ting for at jeg skal klare det. Heldigvis har jeg ingen skadeproblemer, slik jeg har hatt de siste årene, så det bør være gode muligheter for at det løsner.

Margrethe Renstrøm Foto: NTB Scanpix

Et usikkerhetsmoment er også Margrethe Renstrøm. Den skadeforfulgte Søgne-jenta har ikke hoppet over EM-kravet på 6,55 siden hun vant EM-bronse i 2012. Comebacket hennes i fjor var positivt med 6,35 som lengst på ny satsfot, men innendørs i vinter måtte hun nøye seg med 6,11. Men ifølge rapportene er hun i god trening, og normalt skal EM-kravet på 6,55 være fullt overkommelig.

— Regner med å kvalifisere oss

Ida Marcussen Foto: NTB Scanpix

Ida Marcussen hadde en blytung sesong i fjor, men karret seg likevel til VM mye takket være et resultat fra 2014-sesongen. I år må hun over 5900 poeng, et resultat hun ikke har vært over på snart to år. Våg-jenta har likevel en egen evne til å ta seg til mesterskap, og målet er klokkeklart.— Vi skal være i form til sjukampen i Ratingen, og da regner vi med å kvalifisere oss til EM. Samtidig vil vi da også se om OL-kravet er innen rekkevidde, sier trener Lukas Udelhoven og sikter til Rio-kravet på 6220 poeng.

Har du fått med deg disse:

Sprinter med skadetrøbbel

Den fremadstormende sprinteren Even Meinseth har ennå ikke fylt 20 år, men fjorårets bronsevinner i U20-EM trenger bare å forbedre persen sin på 200 meter med ett hundredel for å klare kravet.

Even Meinseth Foto: NTB Scanpix

— Målet er å klare kravene på både 100 og 200 meter, men akkurat nå er jeg litt stresset fordi jeg har vært skadet i fem uker, og EM er ganske tidlig. Men jeg er på bedringens vei, og jeg har gjort en god jobb både før og under skadeperioden, så jeg tror fortsatt EM-kravet er mulig, sier Fevik-gutten, som sesongdebuter i Belgia 28. mai. I vinter så alt rosenrødt ut for austegden:

For Trine Mjåland skal kravet på 800 meter også være overkommelig, selv om det bare er tre måneder siden hun ble mor.

— Vi tror kravet skal gå greit. Hun er i god rute, sier trener Øystein Sylta, som likte det han så da KIF-jenta løp en 200 meter på Stadion onsdag på 25,2 i svak motvind.

— EM-deltakelse har enorm betydning

Øystein Sylta i Olympiatoppen Sør brukte alltid deltakelse i internasjonale friidrettsmesterskap som hovedmotivasjon da han var aktiv.

— I friidrett har du ett utstillingsvindu, og det er internasjonale seniormesterskap. Hoppet fra junior- til seniormesterskap er kjempestort, og deltakelse i banemesterskap er det ultimate for seniorer, sier Sylta.

Han løp selv maraton i Barcelona-EM i 2010, og klarte kravet på 3000 meter hinder til Berlin-VM i 2009, men fikk ikke løpe fordi han likevel ikke var blant de tre beste norske.

— Deltakelse i internasjonale mesterskap har enorm betydning på mange områder. Det gir større oppmerksomhet i media, som øker muligheten til å få sponsorer som igjen gir anledning til å satse hardere. Dessuten legitimerer deltakelse i mesterskap det du holder på med. Hvis du satser knallhardt uten å oppnå noe, er det ikke like lett forsvare satsingen, sier Sylta.