Erik Udø Pedersen. Foto: Jon Anders Skau

OSLO: — Jeg tror jeg må være i min beste form noensinne, sier 27-åringen - som foreløpig er eneste sørlending som har klart kravet til friidretts-EM.

Han har i en årrekke vært en av Norges beste 1500 meter-løpere, men har aldri klart å innfri drømmen om å løpe et internasjonalt mesterskap på spesialdistansen. Men foran denne sesongen tok han grep som skulle ruste ham til å løpe fort på lengre distanser, og allerede i februar ga det resultater da han løp på 1.05,31 på halvmaraton i Barcelona - 29 sekunder under kravet til friidretts-EM i Amsterdam 6.-10. juli.

Skadeproblemer

— I årene jeg har satset 1500 meter, har jeg ofte pådratt meg småskader på våren når jeg har startet hurtighetstrening på bane. Derfor har jeg ikke fått ut potensialet, forklarer austegden - fire år etter at han perset på spesialdistansen med tiden 3.40,61. I fjorårets NM i Haugesund forsøkte han seg på et kjemperykk på distansen, men

.

I år derimot, har han styrt unna mange av de verste fartsøktene på tartandekke, og det har gitt en skadefri oppkjøring. I tillegg til EM-kravet på halvmaraton har han også satt en solid bestenotering på 10.000/10 kilometer gateløp med 29,28 på Sentrumsløpet, og i april vant NM-gull i terrengløp — hans første prestisjetunge seier siden gullet i nordisk høsten 2014. — Det var veldig gøy å endelig vinne noe igjen, sier Fløystad, som ved å spurtslå stortalentet Jakob Ingebrigtsen beviste at han fortsatt har hurtigheten i behold.

Les også:

Ennå ikke EM-klar

Det gir håp om at han fortsatt kan løpe fort på 1500 meter, og kanskje til og med under EM-kravet på 3.40,50. Men på grunn av den sterke konkurransen på distansen, der brødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen i helga løp godt under EM-kravet, tviler Fløystad på at han klarer å bli blant de tre som får løpe for Norge.

— I løpet av juni kommer jeg til å løpe både 1500, 5000 og 10.000 meter, og så får vi se hva jeg løper fortest på, sier Tjalve-løperen - som ennå ikke har fått klarsignal til å løpe maraton i EM.

Han har i øyeblikket tredje best tid i Norge på distansen, og hvis enda en sniker seg foran er han avhenging av at Norge stiller i lagkonkurransen (seksmannslag) for å få sjansen.

- Han har mer inne

Uansett har han mer lyst til å EM-debutere på bane enn gatelangs i Amsterdam, slik han må på halvmaraton, og derfor går han for å klare kravet på 5000 eller 10.000 meter i tillegg.

— Jeg tror det «letteste» kravet er 28,50 på 10.000 meter, og hvis ting klaffer tror jeg det er innen rekkevidde. Jeg tror jeg har potensial til å klare kravet også på 1500 og 5000 meter, men av erfaring vet jeg at ikke alt går slik man tenker, sier lysluggen - klok av skade.

På grunn av avsluttende eksamener på legestudiet, utsetter han banedebuten til juni. Trener Knut Kvalheim tror ikke vi har sett det beste av eleven ennå.

— At han har mer inne er jeg helt sikker på. Jeg tror vi kommer til å se ham i EM, og det kan like gjerne bli på bane som på halvmaraton. Det er veldig gøy å se at han lykkes mot noe han har jobbet målbevisst mot lenge, sier Kvalheim.

Udø Pedersen får ikke opp farten

Erik Udø Pedersen. Foto: Jon Anders Skau

Erik Udø Pedersen (22) har også ambisjoner om EM-deltakelse, men 1500 meter-løperen får ikke opp farten.— Kondisjonsmessig er jeg bedre enn noengang, men jeg får ikke opp hurtigheten, sier mandalitten.

I Sentrumsløpet for halvannen uke siden smadret han persen på ti kilometer gateløp med 40 sekunder, men tiden 30,03 hjalp ikke stort på humøret.

— Det viktigste er at jeg får opp farten. Det er EM-kravet jeg har trent mot i hele år, og det er det jeg kommer til å løpe for, men slik det ser ut nå skal det skje en god del ting for at jeg skal klare det. Heldigvis har jeg ingen skadeproblemer, slik jeg har hatt de siste årene, så det bær være gode muligheter for at det løsner, sier Tjalve-løperen.

PS! Kristian Tjørnhom fra Kristiansand Løpeklubb har også perset på 10 kilometer gateløp i år. Kvindølen løp Sentrumsløpet på 30.20.