Men da Snorre Holtan Løken, Filip Ingebrigtsen og Roald Frøskeland løp inn til gull, sølv og bronse, slet Hans Kristian Fløystad med melkesyre til opp under pipa. Han kom i mål sist på tiden 4.00,91. — De siste 200 meterne stoppet jeg helt opp, sier Grimstad-gutten, og smiler over rykket som han egentlig ikke trodde helt på selv en gang.

- Del av taktikken

— Da det gjensto 250 meter, sto du jo helt stille. Men det var et kult forsøk, ler Magnus Hannevig Pettersen, klubbkamerat i Tjalve.

Fløystad, som har vunnet flere NM-gull, ledet på det meste med 40 meter, men begynte å slite med melkesyre allerede før sisterunden.

Etter løpet forteller sørlendingen at rykket var en del av taktikken til Tjalve, som hadde flere gullsjanser, blant annet til mandalitten Erik Udø Pedersen.

— Tanken bak rykket var at enten ville resten av feltet holde så mye igjen, at det skulle bli vanskelig å ta meg inn igjen. Eventuelt håpet vi at Filip Ingebrigtsen eller Sindre Buraas skulle bruke krefter i vinden på å tette luka, og at enten Snorre (Holtan Løken) eller Erik (Udø Pedersen) skulle vinne spurten, sier Fløystad, og sikter til sine to lagkamerater i Tjalve.

Udø Pedersen skuffet

Men selv om Holtan Løken vant gullet, utviklet ikke løpet seg slik Tjalve hadde håpet. Da Ingebrigtsen, Buraas og co. holdt hodet kaldt, ble det i stedet Udø Pedersen som påtok seg jobben med å tette luka.

— De andre kom aldri, og derfor ble det til at jeg dro. Det skulle jeg aldri gjort, sukker Udø Pedersen.

Han hadde klare medaljeambisjoner, men endte bare på en skuffende sjuendeplass på 3.52,91. — Det er utrolig kjipt å prestere slik i NM, som er et av sesongens aller viktigste løp, sier Udø Pedersen, som deltok i U23-EM tidligere i sommer.